Termenul limită pentru depunerea Declarației privind beneficiarul real a fost PRELUNGIT (OUG 191/2020)
Vesti bune pentru persoanele juridice inregistrate in vara anului trecut la Registrul Comertului! Acestia beneficiaza de o perioada suplimentara pentru indeplinirea obligatiei de completare si depunere a documentului ce prevede şi combate spalarea banilor şi finantarea terorismului. Este vorba despre o declaratie beneficiar real.
Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 191/2020, acest termen de depunere a Declaratiei cu privire la beneficiarul real a fost prelungit cu 90 de zile de la incetarea starii de alerta declarata de statul roman in vederea prevenirii si combaterii efectelor provocate de pandemia generata de Covid-19.
Cine se incadreaza ca beneficiar real intr-o firma?
Pentru firme, beneficiarul real este acel asociat care detine peste 25% din actiuni, fiind orice persoana fizica ce detine sau controleaza persoana fizica in numele careia se realizeaza o activitate, operatiune sau tranzactie. In cazul asociatiilor si a fundatiilor, beneficiarul real este persoana fizica sau persoanele fizice care ocupa pozitii similare sau echivalente cu: constituitorul/constituitorii, fiduciarul/fiduciarii, protectorul/protectorii, daca exista, precum si toti membri cu drept de vot din cadrul asociatiei.
Sursă: Art 4 Definiții | Lege 129/2019
Ce presupune declaratia beneficiarului real?
Daca esti persoana juridica, trebuie sa stii ca la inmatricularea societatii, pentru a te inregistra in Registrul beneficiarilor reali, ai obligatia de a depune la Registrul Comertului o declaratie pe proprie raspundere a reprezentantului legal al persoanei juridice ce va cuprinde datele de identificare, dar si modul in care este exercitat controlul asupra persoanei juridice.
Orice modificare a datelor de indentificare (nume, prenume, data nasterii, CNP, seria si numarul actului de identitate, cetatenia si domiciliul ori resedinta) trebuie semnalata la ONRC in termen de 15 zile de la data la care modificarea a intervenit, indiferent de natura ei.
Cum poate fi depusa o declaratie de beneficiar real?
Declaratiile pe proprie raspundere privind beneficiarii reali ai firmelor pot fi trimise in format electronic la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) sub semnatura privata sau in format electronic, fie prin mijloace electronice ori prin intermediul firmelor de curierat sau posta.
Consultantii din echipa Fabrica de Firme te pot ajuta sa completezi declaratia de beneficiar real!