fbpx
Program: Luni - Vineri / 08:00 - 18:00
Str. Agricultori nr. 87, Sector 2
[email protected] Afișează număr

Infiintare PFA

Infiintare firma tip PFA – ce trebuie sa stii despre:

Durata infiintarii unui PFA (Persoana Fizica Autorizata) poate fi cuprinsa intre 3 si 5 zile lucratoare. Acest interval este valabil din momentul in care dosarul este pregatit pentru ONRC. Este bine de stiut ca, incepand cu 19.04.2013, toate PFA-urile se constituie neplatitoare de TVA. Cei care doresc sa devina platitori de TVA inainte de atingerea plafonului de 300.000 lei urmeaza sa faca o cerere de inregistrare in acest sens la ANAF.

PFA-urile au doua variante de impozitare: in sistem real si pe norma de venit.Este indicat ca inainte de demararea procedurii de infiintare PFA sa verifici daca activitatea ta este incadrata ca norma de venit, in cazul in care doresti sa optezi pentru varianta de impozitare pe norma de venit.

Numele PFA este dat, in general, de numele persoanei fizice care urmeaza sa se autorizeze ca PFA.  In cazurile in care numele persoanelor sunt des intalnite se utilizeaza in denumire initialele parintilor.

In cazul PFA intreaga raspundere pentru datoriile acumulate de intreprindere revin persoanei fizice care detine acest statut. Spre deosebire de S.R.L., persoanele fizice autorizate isi pot gestiona singuri afacerea, prin contabilitate in partida simpla, interna. PFA-ul poate avea angajati. Totodata, PFA-ul are dreptul la utilizarea a maxim 5 coduri CAEN in obiectul de activitate.

Daca venitul net anual al PFA-ului este mai mic decat totalul a 6 salarii minime brute, adica 18.000 de lei pentru CASS, respectiv 12 salarii minime brute pe economie, adică 36.000 de lei pentru CAS atunci persoana nu este obligata sa contribuie la sistemele de sanatate si pensie. In caz contrar, titularul PFA poate plati un impozit de pana la 10%. 

Cerinte pentru a deveni PFA

Ca sa infiintezi un PFA ai nevoie sa indeplinesti cateva conditii. Pe langa faptul ca este necesar sa prezinti toate actele necesare, deschiderea unui PFA necesita stabilirea unui domeniu fix de activitate. Un PFA poate desfasura o gama variata de activitati si poate avea in continuare un contract de munca. De asemenea, obligatorie este si stabilirea sediului social. 

In momentul in care o persoana a primit titulatura de PFA trebuie sa depuna anual declaratia unica in termen de 30 de zile. 

Acte necesare infiintare PFA si costuri

  • Carte de identitate titular
  • Acte de studii (in domeniul in care se doreste autorizarea) sau documente care sa ateste experienta profesionala in domeniul in care se doreste autorizarea;
  • Dovada de proprietate pentru adresa la care se va stabili sediul profesional (contract de vanzare-cumparare, donatie, certificat de mostenitor, contract de inchiriere vizat de Administratia Financiara etc., acordul vecinilor cu pereti comuni daca sediul va fi la bloc, contract de comodat, la fel si pentru sedii secundare daca e cazul);
  • Specimen de semnatura dat la notariat
  • Procura notariala pe numele consultantului Fabricii de Firme care se va ocupa de depunerea dosarului la Registrul Comertului

Cand vine vorba de costuri infiintare PFA, un titular nu trebuie sa plateasca decat suma de 449 lei (taxe de Registru si onorariu inclus). In cazul in care PFA-ul este dispus sa se ocupe in totalitate de propriile taxe si finante, atunci va avea mai putin de platit pe partea de cost infiintare PFA.

Procedura de lucru infiintarea unui PFA

Stabilim o intalnire in incinta sediului din Mun. Bucuresti  (Str. Agricultori nr. 87, Sector 2) la care asociatul va furniza consultantului documentele enumerate mai sus. Pentru cei care nu pot ajunge la sediul Fabrica de Firme, in urma discutiei telefonice sau de pe email ne trimit scanat documentele necesare.

In urma discutiilor avute se va incheia un contract de prestari servicii intre Fabrica de Firme si viitorul titular PFA. In cazul in care discutia are loc telefonic sau pe email, noi vom intocmi contractul si il vom atasa pe email impreuna cu factura de avans.

Dupa dovada achitarii pretului contractului noi ne vom ocupa de furnizarea documentelor necesare pentru inregistrarea titularului la Oficiul Registrului Comertului din judetul aferent. Vom pregati, depune, ridica si inmana actele finale pentru infiintare PFA de la Registrul Comertului.

    Contactează-ne


    Suna