fbpx
Program: Luni - Vineri / 08:00 - 18:00
Str. Agricultori nr. 87, Sector 2
[email protected] Afișează număr

Divizare societate

Procedura de divizare firma poate fi folosita pentru reorganizare interna, diversificare sau specializare a activitatilor, separarea activitatilor non-strategice, respectarea cerintelor legale si atragerea de investitii. Proiectul de divizare poate fi de doua tipuri: divizare partiala sau divizare totala.

Prin proiectul de divizare SRL, compania urmareste sa-si eficientizeze structura, sa-si concentreze resursele pe domenii cheie, sa exploreze noi piete si sa atraga investitii specifice, contribuind la cresterea si valorificarea pe termen lung.

Dupa ce calupul de acte necesar proiectului de divizare se depune la Oficiul Registrului Comertului, se face modificarea actului constitutiv, iar aceasta este publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, procesul de divizare se solutioneaza in termen de 3 luni.

Elaborarea unui proiect de divizare societate

Proiectul de divizare al unei societati in Romania este reglementat de Legea nr. 31/1990, in conformitate cu prevederile privind societatile comerciale, precum si de legislatia fiscala si procedurile specifice stabilite de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) sau alte institutii de reglementare si control.

Divizarea unei societati poate fi realizata in mai multe moduri, cum ar fi divizarea totala sau partiala a activelor si pasivelor unei societati, divizarea prin crearea unei noi societati sau prin fuziunea cu alte societati.

Conditiile divizarii stabilite pentru modificarea actului constitutiv

In timpul procedurii de divizare, trebuie sa fie respectate anumite etape si formalitati legale cu privire la rata de schimb si la actiunile transferate prin intermediul divizarii. Printre acestea se numara convocarea unei hotarari de catre administratorii societatii prin adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, elaborarea unui proiect de divizare, publicarea anuntului de divizare in Monitorul Oficial si in alte publicatii legale care sa explice proiectul, precum si obtinerea aprobarilor necesare de la autoritatile competente, inclusiv de la instantele de judecata, in anumite cazuri.

In conformitate cu prevederile art 238 din Legea nr. 31/1990, divizarea este operatiunea prin care:

a) o societate, dupa ce este dizolvata fara a intra in lichidare, transfera mai multor societati totalitatea patrimoniului sau, prin criteriul de repartizare catre actionarii societatii divizate de cota din activul net alocat actiunilor sau unor parti din patrimoniul unei societati la societatile beneficiare si, eventual, al unei plati in numerar de maximum 10% din valoarea nominala a actiunilor pentru care se face repartizarea;

b) o societate, dupa ce este dizolvata fara a intra in lichidare, transfera totalitatea capitalului social al societatii sau mai multor societati nou-constituite, in schimbul repartizarii catre actionarii societatii participante de actiuni la societatile nou constituite si, eventual, al unei plati in numerar de maximum 10% din valoarea nominala a actiunilor astfel repartizate.

Fiind un caz mai special, te invitam sa ne contactezi si sa stabilim o intalnire pentru a discuta mai multe detalii privind divizarea in conformitate cu prevederile legii.

Acte necesare pentru divizarea societatii

Proiectul de divizare societate este unul cat se poate de complex, astfel ca procedura se va realiza in doua etape. In prima etapa, daca alegi sa lucrezi cu unul din consultantii Fabrica de Firme, iti vom solicita urmatoarele documente, care vor fi folosite pentru a stabili ulterior etapa a doua a divizarii:

  • Cererea de inregistrare
  • Proiectul de divizare semnat de reprezentantii societatii existente sau care iau parte la divizare (original)
  • Declaratia privind modalitatea de publicare a proiectului de divizare, respectiv prin publicare in Monitorul Oficial al Romaniei sau pe pagina de Internet a societatii/societatilor care participante la divizare si in Buletinul electronic la Oficiul Registrului Comertului

Daca este cazul:

  • Dovada privind imputernicirea persoanei desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original)
  • Dovada autorizatiilor sau avizelor eliberate de autoritatile competente ca o conditie prealabila divizarii, cand emiterea unor astfel de autorizatii sau avize este prevazuta de lege, respectiv dovezile privind indeplinirea conditiilor prevazute prin legi speciale, corespunzator domeniului de activitate (in original sau copie certificata)
  • Dovezile privind plata tarifului legal

Procedura de lucru - divizare societate

Pentru procedura de divizare a unei societati existente vom stabili o intalnire la sediul Fabrica de Firme din Mun. Bucuresti (Str. Agricultori nr. 87, Sector 2), unde ii vom solicita administratorului documentele enumerate mai sus in vederea efectuarii procedurilor necesare din punct de vedere contabil.

Pentru cei care nu pot ajunge la sediul nostru, in urma discutiei telefonice sau pe email ne pot trimite scanat documentele necesare pentru a fi depuse la Registrul Comertului.

In timpul discutiilor noastre, vom incheia un contract de prestari servicii intre Fabrica de Firme si beneficiar. Daca discutia se va desfasura telefonic sau pe email, vom pregati contractul si il vom atasa in email, insotit de factura de avans. Odata ce primim dovada achitarii avansului, vom furniza toate documentele necesare pentru a fi depuse la Registrul Comertului.

Vom tehnoredacta actul constitutiv, hotararea asociatilor si ne vom ocupa de redactarea tuturor celorlalte decizii si acte necesare precum contract de comodat, daca este cazul. Vom completa cu atentie toate cererile si formularele necesare.

Echipa noastra se va asigura ca toti pasii sunt intocmiti corespunzator, inclusiv pregatirea documentelor, depunerea lor la Registrul Comertului, ridicarea actelor aprobate si predarea acestora in mainile beneficiarului. Ne vom asigura ca totul decurge cat mai eficient si profesionist posibil, pentru a facilita procesul de divizare societate.

Suna