fbpx
Program: Luni - Vineri / 08:00 - 18:00
Str. Agricultori nr. 87, Sector 2
[email protected] Afișează număr

Obtinere certificat de inregistrare in scopuri de TVA (CIF)

Obtinerea unui certificat de inregistrare in scopuri de TVA in Romania reprezinta un proces esential pentru orice afacere ce urmareste sa desfasoare activitati comerciale. Este o etapa cruciala pentru a asigura conformitatea fiscala a firmei platitoare de TVA si pentru a putea desfasura tranzactii comerciale in cadrul sistemului TVA.

Aceasta procedura necesita pregatire si documentatie adecvata, care trebuie prezentata la Administratia Financiara a localitatii corespunzatoare. Este important sa stii ca aceasta documentatie trebuie sa fie corecta si completa, deoarece orice omisiune sau eroare ar putea duce la intarzieri si complicatii inutile.

In acest proces, poti conta pe consultanta si indrumarea expertilor Fabrica de Firme, care au o vasta experienta in gestionarea acestei cereri de inregistrare in scopuri de TVA. Consultantii nostri te vor ghida pas cu pas, incepand cu pregatirea si colectarea documentelor necesare, pana la depunerea efectiva a dosarului la Administratia Financiara.

Certificat de inregistrare in scopuri de TVA (CIF) - Ce presupune inregistrarea in scopuri de TVA?

Procesul prin care se poate obtine certificatul de inregistrare in scopuri de TVA conform prevederilor legale, incepe cu depunerea unei solicitari la organul fiscal competent. Solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA se depune la Biroul Unic din cadrul ONRC in judetul de domiciliu al persoanei impozabile si consta intr-o cerere de inregistrare care va fi analizata de catre judecatorul delegat din cadrul ONRC.

Inregistrare in scopuri de TVA inainte de inceperea activitatii economice

Inregistrarea persoanelor impozabile in scopuri de TVA conform art 316 alin 1 din Codul Fiscal este considerata valabila incepand cu data cand certificatuleste comunicat, respectiv de la data inregistrarii in scopuri de TVA la Registrul Comertului. 

Potrivit art 316, inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile se face in baza prezentarii urmatoarelor documente la organele fiscale competente:

  • O cerere de inregistrare pentru TVA (completare a formularului 098) pentru persoanele care trebuie sa se inregistreze la Registrul Comertului, aceasta fiind depusa in aceeasi zi cu cererea de inmatriculare.
  • O declaratie fiscala de inregistrare (date privind vectorul fiscal 010, 020, 040 sau 070, in functie de situatie), in cazul persoanelor care nu sunt supuse inmatricularii la Registrul Comertului, in momentul primei inregistrari fiscale

Inregistrarea certificatului cand se depaseste plafonul de scutire

In momentul in care incepi o afacere si depasesti plafonul de scutire de 300.000 lei de la plata TVA, trebuie sa respecti anumite prevederi legale. Inregistrarea va fi considerata valabila incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care ai solicitat inregistrarea. Pentru inregistrare sunt necesare urmatoarele documente prezentate la autoritatea fiscala corespunzatoare:

  • Declaratia de mentiuni (care se poate numi 010, 020, 040 sau 070, in functie de situatie), avand completata rubrica „Date privind vectorul Fiscal”, sectiunea „Taxa pe Valoarea Adaugata”.

Tarife obtinere certificat de inregistrare in scopuri de TVA

Costul pentru intocmirea si depunerea dosarului cu scopul de eliberare a certificatului de inregistrare in scopuri TVA este de 450 lei (reprezentand onorariul).

Suna