fbpx
Program: Luni - Vineri / 08:00 - 18:00
Str. Agricultori nr. 87, Sector 2
[email protected] Afișează număr

Infiintare Sucursala

Infiintare Sucursala – Prin dispozitiile legale definite in art. 43 al Legii nr. 31/1990, sucursala este un dezmembramant al unei societati comerciale, care are o autonomie in limitele stabilite de societate, numita firma-mama. Altfel spus, sucursala nu are personalitate juridica proprie, ci reprezinta o extindere teritoriala a firmei-mama.

De asemenea, pentru deschiderea unei sucursale in Romania, care sa poata functiona in mod legal, este necesar sa se realizeze inregistrarea acesteia la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) din judetul in care intentioneaza sa functioneze, inainte de a incepe activitatea.

Infiintare sucursala in Romania – dispozitii juridice

Sucursala functioneaza in cadrul unui regim juridic echivalent cu cel al celorlalte sedii secundare ale aceleiasi companii, inclusiv in comparatie cu reglementarile aplicabile punctelor de lucru. Din moment ce nu detine personalitate juridica distincta sau patrimoniu independent, sucrusala nu participa in nume propriu la circuitul juridic. Altfel spus, nu are capacitatea legala de a detine drepturi sau obligatii in numele sau.

Privitor la contabilitate, sucursala isi mentine propria evidenta si este identificata printr-un cod de inregistrare specific. Ea are dreptul sa incheie acte juridice, respectand insa limitele mandatului primit, fie in numele societatii-mama, fie in nume propriu, dar cheltuielile sau obligatiile generate de aceste actiuni sunt suportate de catre firma-mama.

Sucursalele pot fi inregistrate in Romania, dar si in strainatate, indiferent unde se afla sediul social al acestora. In cazul unei firme comerciale cu sediul principal in strainatate, dispozitiile legale sunt similare. Procedura de infiintare sucursala firma straina in Romania sau pentru sedii secundare este posibila cu conditia ca firmele sa respecte legislatia statului roman si sa actioneze in conformitate cu reglementarile prevazute in statutul lor organic, in aceleasi conditii precum societatile comerciale autohtone.

Documente necesare pentru infiintarea sucursalei

Pentru infiintarea unei sucursale in Romania, se impune respectarea unei proceduri legale si depunerea documentelor necesare. Printre actele cele mai importante pe care trebuie sa le pregatesti sunt urmatoarele:
 • 3 variante de denumire

Nota: In cazul sucursalelor, nu se mai impune rezervarea denumirii, intrucat sucursala va prelua denumirea companiei-mama la care se vor asocia numele localitatii in care se afla si termenul „sucursala”.

 • Extras de Registru cu ultima situatie a societatii
 • Certificat de bonitate bancara
 • Actele de identitate ale persoanelor imputernicite sa reprezinte sucursala
 • Documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social al sucursalei
 • Dupa caz, declaratia autentica pe propria raspundere a persoanei fizice cetatean strain imputernicita sa reprezinte sucursala si, dupa caz, traducerea realizata de un traducator autorizat a carui semnatura sa fie legalizata de un notar public
 • Declaratiile pe propria raspundere date de catre persoanele imputernicite sa reprezinte sucursala, din care sa rezulte ca indeplinesc conditiile legale pentru detinerea acestei calitati (original si, dupa caz, in copii traduse si legalizate)
 • Specimenele de semnatura ale imputernicitilor sucursalei (original)

Avize, autorizatii si acte pentru infiintarea sucursalelor

 • Hotararea adunarii generale privind infiintarea sucursalei. Acesta va cuprinde urmatoarele formalitati: denumirea profesionistului din strainatate si forma juridica, registrul in care este inmatriculat profesionistul din strainatate, numarul de inmatriculare, denumirea sucursalei, sediul social al acesteia, persoanele imputernicite sa reprezinte fata de terti si in justitie profesionistul din strainatate, limita puterilor conferite, obiectul de activitate cu precizarea domeniului si activitatii principale
 • Actul constitutiv si statutul profesionistului din strainatate daca sunt continute in documente separate, impreuna cu toate modificarile acestor documente sau actul constitutiv actualizat, original sau copie certificata si traducerea realizata de un traducator autorizat a carui semnatura sa fie legalizata de un notar public;
 • In cazul sucursalelor profesionistilor din state care nu sunt membre ale UE sau ale Spatiului Economic European, documente care sa ateste sediul social al profesionistului din strainatate, obiectul de activitate al acestuia si, cel putin anual, suma capitalului subscris, daca aceste informatii nu sunt in documentele prevazute in actul constitutiv si statutul profesionistului din strainatate, precum si documentele contabile ale agentului economic din strainatate, auditate si publicate in conformitate cu legea din Romania, cu exceptia cazurilor in care legea profesionistului din strainatate prevede reglementari echivalente cu cele din UE;
 • Certificatul, in traducere certificata, de la registrul in care este inmatriculat profesionistul din strainatate, care sa ateste existenta societatii;

Costuri pentru infiintarea unei sucursale

Procesul de infiintare sucursala asociatie este acum simplificat din punctul de vedere al pregatirii actelor necesare pentru dosarul care va fi depus la Registrul Comertului.  Astfel, ca intreprinzator sau reprezentat al asociatiei te poti concentra asupra strategiei de dezvoltare, fara a fi impiedicat de obstacolele administrative.

Pentru infiintare sucursala:

1500 lei (taxe de Registru si onorariu inclus)

Costuri aditionale

Nu sunt incluse in preturile de mai sus:

 • Capitalul social: 1 leu (minimul stabilit prin lege in Romania)
 • Tarifele notariale pentru declaratiile de asociat/administrator/specimen de semnatura/procura  (estimativ 250 lei)

Procedura de lucru inregistrare sucursala

Stabilim o intalnire la sediul Fabrica de Firme din Mun. Bucuresti (Str. Agricultori nr. 87, Sector 2), unde ii vom solicita asociatului documentele enumerate mai sus in vederea efectuarii procedurilor necesare. Pentru cei care nu pot ajunge la sediul nostru, in urma discutiei telefonice sau pe email ne pot trimite scanat documentele necesare pentru a fi depuse la Registrul Comertului.

In timpul discutiilor noastre, vom incheia un contract de prestari servicii intre Fabrica de Firme si beneficiar. Daca discutia se va desfasura telefonic sau pe email, vom pregati contractul si il vom atasa in email, insotit de factura de avans. Odata ce primim dovada achitarii avansului, vom furniza toate documentele necesare pentru inregistrarea la Registrul Comertului.

Ne vom ocupa de tehnoredactarea actului constitutiv, hotararea asociatilor si a tuturor celorlalte decizii si acte necesare precum contract de comodat, daca este cazul. Vom completa cu atentie toate cererile si formularele necesare pentru infiintarea sucursalei sau pentru orice alte mentiuni sau declaratii solicitate, inclusiv declaratii pe propria raspundere de lipsa asociatiei de proprietari sau locatari.

Echipa noastra se va asigura ca toti pasii sunt intocmiti corespunzator, inclusiv pregatirea documentelor, depunerea lor la Registrul Comertului, ridicarea actelor aprobate si predarea acestora in mainile beneficiarului. Ne vom asigura ca totul decurge cat mai eficient si profesionist posibil, pentru a facilita procesul deschidere sucursala in Bucuresti.

Call Now ButtonSuna