
Suspendare activitate SRL: Ghid complet
Într-un mediu de afaceri volatil cum este cel de astăzi, în care tot mai multe business-uri se află în incertitudinea dată de contextul actual, mulți antreprenori se întreabă dacă întreprinderea și serviciile pe care le oferă vor putea rămâne viabile și în lunile următoare.
Decizia de suspendare a activității SRL nu este una la care ajungi rapid. Probabil că până aici ai făcut tot ce s-a putut pentru a menține lucrurile pe făgașul normal, însă dacă lucrurile nu continuă așa cum ar trebui, poate că ar fi mai bine să încerci o altă rută și să iei în calcul diferite oportunități. Citește în continuare articolul și află care sunt costurile de suspendare ale activității, astfel încât dacă decizi să te oprești acum să te asiguri că totul este încheiat în mod corespunzător.
Iată un sumar al informațiilor utile prezentate:
- Ce trebuie să știi despre suspendarea activității SRL?
- Ce acte trebuie să pregătești?
- Unde trebuie să depui actele pentru suspendarea activității firmei tale?
- Cum poți simplifica procedura de suspendare a activității SRL?
- Care sunt costurile de suspendare ale activității?
- Ce trebuie să știi despre suspendarea activității SRL?
Întreruperea activității firmei tale nu trebuie să ducă automat la decizia de a trage obloanele definitiv și a trimite pe toată lumea acasă. Pentru a te asigura că există un viitor, poți alege o soluție de mijloc, cum ar fi suspendarea activității, ce îți va permite reluarea activității în momentul în care te simți pregătit.
Chiar și în cazul acestei soluții există o serie de lucruri pe care trebuie să le iei în calcul înainte de a lua decizia de suspendarea activității firmei tale.
- Activitatea unei societăți sau a unei PFA nu poate fi suspendată pentru o perioadă mai mare de 3 ani
- Ai posibilitatea de a opta și pentru perioade mai mici de 3 ani de inactivitate
- Chiar dacă activitatea este suspendată, vei avea în continuare obligația de a depune situațiile financiare ale firmei tale (bilanț, balanță), indiferent dacă rezultatul este 0
- Suspendarea activității firmei tale nu implică reluarea automată a activității în momentul în care decizi să reîncepi în forță
- În cazul în care pe lângă asociați, firma ta are și angajați, dacă decizi suspendarea activității afacerii tale, va fi nevoie să notifici Inspectoratul Teritorial de Muncă în legătură cu încetarea contractelor de muncă
- Reluarea activității firmei tale trebuie depusă la ONRC (Oficiul Național al Registrului Comerțului printr-o mențiune
Suspendarea activității SRL reprezintă, așadar, o soluție temporară pentru orice firmă care nu mai desfășoară niciun fel de activitate și, mai ales, pentru situația în care asociații se află într-un impas strategic pentru care au nevoie de timp și o strategie de afaceri bine pusă la punct pentru a se remonta.
- Ce acte trebuie să pregătești?
Primul pas pe care trebuie să îl faci este înregistrarea mențiunii privind suspendarea temporară a activității firmei tale. Prin urmare, va fi nevoie să completezi ți să depui o cerere împreună cu o declarație-tip pe proprie răspundere în care să fie menționat că în cadrul sediului social, cât și în cadrul sediilor secundare sau în afara acestora nu sunt desfășurate activități de către persoana jurdică pe o perioadă determinată de până la maxim 3 ani.
Pe lânga acestea, va mai fi nevoie de următoarele documente obligatorii:
- certificatele constatatoare emise în baza declaraţiilor-tip pe propria răspundere pentru autorizarea activităţii/suspendarea activităţii
- dovezile privind plata taxei/tarifului, conform prevederilor legale în vigoare
- hotărârea adunării generale a asociaţilor/acţionarilor sau decizia asociatului unic privind suspendarea temporară a activităţii, prin care va fi specificată durata suspendării, precum şi momentul reluării activităţii
Notă:
Hotărârea AGA sau decizia asociatului unic trebuie să cuprindă următoarele:
-
- antetul firmei
- nr. şi data
- semnăturile persoanelor abilitate
- precizarea în preambul a modului de convocare AGA și îndeplinirea condiţiilor de validitate a hotărârii, conform dispoziţiilor legale sau statutare
- în cazul în care actul modificator este un act adiţional în formă autentică, nu se va mai depune şi hotărârea adunării generale în baza căreia acesta a fost încheiat
- durata suspendării/momentul reluării activităţii
Preluare ONRC
- Unde trebuie să depui actele pentru suspendarea activității firmei tale?
Dacă ai pregătit toate actele necesare suspendării activității SRL, pasul următor va fi să îndosariezi toate aceste documente și să le numerotezi, iar apoi să le depui fie fizic la ONRC (Oficiul Național al Registrului Comerțițului) de care firma aparține, prin poștă sau chiar online cu semnătură electronică extinsă, prin intermediul portalului de servicii ONRC, precum şi direct folosind adresa https://portal.onrc.ro.
În urma depunerii dosarului la Oficiul Național al Registrului Comerțului de care aparține compania, va mai fi nevoie și de o scurtă vizită la Administrația Financiară (ANAF) pentru a obține derogarea de la depunerea declarațiilor lunare. Actele necesare obținerii derogării sunt aceleași cu cele pe care deja le-ai depus la ONRC.
- Cum poți simplifica procedura de suspendare a activității SRL?
Procedura de suspendare a activității SRL pare în aparență simplă, însă partea complicată intervine în momentul în care ești nevoit să faci drumurile până la oficiile ONRC și ANAF pentru a depune toate actele necesare mențiunii suspendării temporare.
Dacă și tu te numeri printre aceia care au tot mai puțin timp pentru a se putea ocupa de aspectele birocratice ce țin de afacere, atunci este momentul să recurgi la o variantă mult simplificată pentru suspendarea temporară a activității SRL-ului.
În acest sens, Fabrica de Firme vine în ajutorul managerilor și antreprenorilor pentru care timpul înseamnă bani și eficientizează prin intermediul serviciilor oferite pentru întrunirea proceselor birocratice. Dacă alegi varianta simplificată, vei avea nevoie de următoarele documente:
- Carte de identitate asociat/asociați
- Certificatele constatatoare emise la înființarea societății – în original
- Copie Certificat de Înregistrare Societate
- Care sunt costurile de suspendare ale activității?
O dată cu întocmirea și depunerea documentației necesare ONRC și ANAF se achită anumite taxe ce includ ulterior și adiția dovezilor plății în cadrul dosarului. Costurile de suspendare ale activității ce trebuie plătite la ONRC sunt acoperite de consultanții Fabrica de Firme în schimbul unei taxe de 300 lei.