
Capitalul Social: Pragul de 200 lei a fost eliminat
Te-ai gândit că e momentul să îți deschizi propria ta afacere? Niciun alt moment mai bun pentru a investi în ideea ta de business! Ultimele reglementări juridice sunt de partea tuturor antreprenorilor, întrucât pragul de 200 lei al capitalului social a fost eliminat! Noile modificări apar în urma publicării legii nr. 223/2020 care privește societățile comerciale cu răspundere limitată (SRL).
Ce se înțelege prin capital social și ce presupune această modificare a legii?
Înainte, prin capital social se înțelegea limita gajului general al creditorilor unei societăți cu răspundere limitată, adică expresia valorică a aporturilor în numerar și în natură ale asociaților, și nu putea fi mai mic de 200 lei, iar părțile se divideau în mod egale în părți sociale ce nu puteau fi mai mici de 10 lei.
În vederea debirocratizării, dar și pentru a ne alinia la standardul mai multor state europene sau din afara UE unde nu exista cerința unui capital social minim, precum Italia și Franța, respectiv SUA ori Canada, pragul de 200 lei a fost eliminat și pentru societățile comerciale din România.
Potrivit actului normativ, societățile cu răspundere limitată (SRL-urile) vor fi scutite de pragul minim de 200 lei aferent capitalului social, iar pe lângă această modificare apar și alte măsuri menite să simplifice procedura de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Dispare obligația de anexare a dovezii efectuării vărsămintelor la înregistrarea dosarului la ONRC
Potrivit prevederilor legii nr. 223/2020, actul normativ, art. 36 alin, (2) lit. b), cererea de înmatriculare a societăților în registrul comerțului va fi însoțită de „dovada efectuării vărsămintelor în condițiile actului constitutiv, cu excepția societăților cu răspundere limitată”. Altfel spus, pentru societățile cu răspundere limitată, adică pentru SRL-uri, a fost eliminată obligația de a anexa dovada efectuării vărsămintelor la dosarul de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului.