
Infiintare firma: ce trebuie să știi despre infiintare SA și acte infiintare ONG
Lumea antreprenoriatului este complexă. Sunt diverse variante pe care le poți alege în funcție de nevoile afacerii tale. Alegerea formei juridice pentru infiintare firma este primul pas pe care îl vei face în calitate de antreprenor. Ulterior, vei vedea că vor urma mai multe alegeri și decizii pe care le vei lua în interesul business-ului tău. Dar, în acest articol vom discuta exclusiv despre tot ce trebuie să știi despre procesul de infiintare firma, infiintare SA și cum diferă un ONG față de alte tipuri de firme, cât și de ce acte infiintare ONG vei avea nevoie.
Procesul de infiintare firma este facil
Există multe preconcepții privind procesul de infiintare firma. Înainte să afli care sunt pașii pentru a pune bazele afacerii tale, poți cădea în capcana de a crede că totul este foarte complicat. În realitate este un proces foarte facil.
Din punctul nostru de vedere, cea mai mare provocare este să iei în considerare antreprenoriatul și să faci un plan de afacere. Procesul de infiintare firma este doar oficializarea deciziei tale. Și, desigur, momentul în care firma ta ia naștere.
Există câțiva pași simpli de urmat pentru infiintare firma. Pentru a deschide o firmă va trebui:
- să alegi forma juridică cea mai potrivită pentru obiectivele afacerii tale
- să te gândești la o denumire cât mai specifică pentru firma ta
- să pregătești actele necesare pentru infiintare firma
- să stabilești sediul social al noii tale firme
- să completezi declarațiile aferente procesului de infiintare firma
- să depui dosarul de firmă la Registrul Comerțului
- să achiți taxele pentru procesul de infiintare firma
Care formă juridică este potrivită pentru afacerea ta?
După cum spuneam, primul pas pentru infiintare firma este să stabilești care este cea mai potrivită formă juridică pentru afacerea ta. Vei avea de ales între:
- PFA – Persoană Fizică Autorizată
- SRL – Societate cu Răspundere Limitată
- SRL-D – Societate cu Răspundere Limitată Debutant
- SRL-Student – Societate cu Răspundere Limitată Student
- SA – Societate pe Acțiuni
- II – Întreprindere Independentă
- IF – Întreprindere Familială
- ONG – Organizație Neguvernamentală
Ce reprezintă SA?
Dacă dintre toate formele juridice prezentate mai sus, ai decis că SA este cea mai potrivită pentru tine, atunci urmează să îți prezentăm ce reprezintă SA și care sunt pașii pentru infiintare SA.
SA sau Societatea pe Acțiuni este tipul de societate care se formează prin asocierea a minimum două persoane. Acest lucru se realizează astfel, fără excepție. La infiintare SA sumele de bani sau bunurile aduse ca aport sunt determinante.
Ca pentru orice altă formă juridică, la infiintare SA trebuie stabilit un capital social. Pentru o societate pe acțiuni, capitalul social nu poate fi mai mic de 90000 lei. Acesta este divizat în acțiuni, iar valoarea nominală a unei acțiuni nu poate fi mai mică de 0,1 lei.
Obligațiile societății sunt garantate cu patrimoniul social. Societatea pe acțiuni este o societate de capital. Elementul esențial al acesteia este cota de capital investită de acționar. O societate pe acțiuni este administrată de unul sau mai mulți administratori, iar numărul acestora este întotdeauna impar.
Ce trebuie să știi despre infiintarea SA?
O infiintare SA diferă față de infiintare firma SRL sau PFA, spre exmplu. Însă, deși este diferit, ca timp procesul de infiintare SA nu este foarte lung. Principalul motiv pentru care infiintare SA diferă de alte tipuri de infiintare firma sunt costurile. Pentru infiintare SA costurile sunt mai mari.
Pentru infiintare SA nu ai nevoie de foarte multe acte. Dosarul de firmă trebuie să conțină:
- Carte de identitate acționari/administratori/cenzori
- Copie de pe dovada de proprietate a sediului social (contract de vânzare-cumpărare, donație, certificat de moștenitor, contract de închiriere vizat de Administrația Financiară, acordul vecinilor cu pereți comuni dacă sediul va fi la bloc)
- Carte de identitate proprietar/proprietari sediu social
Acest dosar de firmă va fi depus la Registrul Comerțului în orașul unde se va afla sediul social.
Care sunt costurile pentru infiintare SA?
După cum spuneam, costurile pentru infiintare SA sunt mai mari decât în cazul altor forme juridice. Acestea implică:
- pentru infiintare SA cu 2 acționari: 3500 lei (taxe Registru și onorariu inclus)
- capitalul social: 90000 lei (minimul stabilit prin lege în România)
- tarifele notariale pentru declarațiile de acționar/administrator/cenzor/specimen de semnătură/procură
Înființarea unui ONG este diferită față de o infiintare firma?
Există o formă juridică menționată în lista de mai sus pe care o poți considera mai aparte. În primul rând, din punct de vedere al procesului de înființare și a duratei acestuia. Ne referim la ONG sau Organizație Neguvernamentală, care poate fi Asociație sau Fundație. Înființarea unui ONG diferă față de o infiintare firma obișnuită ca timp și ca modalitate de înregistrare.
Dacă dorești să alegi această formă juridică, să știi că înregistrarea nu se face la Registrul Comerțului, ci la Registrul Asociațiilor și Fundațiilor de pe lângă Judecătorie. Înființarea unui ONG durează mai mult decât o infiintare firma SRL sau PFA. Durata de înființare este de 45 de zile.
De ce acte infiintare ONG ai nevoie?
Dacă urmează să deschizi un ONG, vei avea nevoie de următoarele acte infiintare ONG:
- Carte de identitate membri fondatori (minim 3 persoane)
- 3 variante de denumire ONG
- Dovada de proprietate pentru adresa la care se va stabili sediul profesional (contract de vânzare-cumpărare, donație, certificat de moștenitor, contract de închiriere vizat de Administrația Financiară, acordul vecinilor cu pereți comuni dacă sediul va fi la bloc)
- Cazierele fiscale ale membrilor fondatori
Ce costuri implică înființarea unui ONG?
Costurile pentru înființarea unui ONG sunt mai mari decât pentru infiintare firma SRL, spre exemplu. În București, costul pentru deschiderea unui ONG începe de la 2000 lei, iar în Ilfov costurile de înființare sunt în jurul sumei de 2500 lei. În funcție de orașul unde va fi înregistrat ONG-ul, costurile de înființare diferă.
Beneficiază de asistența specialiștilor Fabrica de firme pentru succesul afacerii tale!
Sursa: freepik.com
Indiferent dacă alegi SA, PFA, ONG sau orice altă formă juridică, este important să fii sigur de decizia luată pentru succesul în antreprenoriat. Pentru a înțelege exact care este cea mai potrivită alegere poți apela la consultanții Fabrica-de-Firme.ro. Vor pune binele afacerii tale mai presus de orice. Fiind specializați în asistență juridică și comercială, aceștia te vor ajuta să creionezi traiectoria spre succesul business-ului tău!