
Ce costuri infiintare PFA și infiintare SRL sunt?
Deschiderea unei firme este un pas important în viața fiecărui antreprenor. Sunt multe întrebări care par a nu-și găsi răspunsul când ești la început de drum. Dar, nu-ți face griji, de aceea am pregătit acest articol pentru tine. Este important să iei fiecare decizie în mod calculat, luând în considerare toate opțiunile pe care le ai. Astăzi vom discuta despre ce costuri infiintare PFA și infiintare SRL sunt la momentul actual.
Există, cum probabil ai auzit, și alte forme legale pentru afacerea ta. În România, cele mai cunoscute sunt SRL și PFA. În acest articol îți vom prezenta și câteva informații despre procesul pentru infiintare SA, dacă aceasta poate fi acum sau la un moment dat o opțiune potrivită pentru afacerea ta.
Citește în continuare pentru a te familiariza cu pașii pe care trebuie să îi faci pentru infiintare SRL, infiintare SA și să știi ce costuri infiintare PFA trebuie achitate. Mai mult, îți vom spune ce taxe și impozite implică formele legale SRL și PFA. Acesta este un aspect pe care îți recomandăm să îl iei în considerare înainte să depui actele pentru firma ta.
Ce trebuie să știi despre infiintare SRL?
Deschiderea unui SRL poate fi considerat de unele persoane un proces mai complicat decât deschiderea unui PFA. În realitate nu este. Cele două forme legale sunt opțiuni diferite și în funcție de nevoile tale și ale afacerii tale, un PFA poate fi mai bun decât un SRL sau invers.
Să vedem pentru început ce reprezintă un SRL, ce costuri de infiintare SRL sunt și ulterior vom discuta despre taxele și impozitele unui SRL.
Procesul de infiintare SRL poate fi foarte rapid și simplu dacă apelezi la ajutorul unor specialiști. Dar este la fel de adevărat și că poți face acest lucru pe cont propriu. Dosarul de infiintare SRL, spre deosebire de PFA, este o idee mai stufos, dar nimic de speriat.
Dacă te gândeai la varianta de infiintare SRL, trebuie să știi că orice firmă nou înființată are statutul de microîntreprindere. O microîntreprindere este o persoană juridică română care realizează venituri anuale ce nu depășesc suma de un milion de euro. Deci, dacă compania ta va obține venituri sub un milion de euro se încadrează la regimul de impozitare micro.
După ce firma ta depășește încasări de un milion de euro pe an, aceasta va fi încadrată la regimul de impozitare a profitului. Cota de impozitare diferă în cazul celor două tipuri de firme. Despre impozite și taxe vom vorbi puțin mai târziu.
Ce conține dosarul de infiintare SRL?
Am menționat că va trebui să pregătești un dosar pentru infiintare SRL. Acesta trebuie să conțină următoarele:
- 3 variante de denumiri pentru viitoarea ta firmă
- carte de identitate asociat/asociați/administratori
- copie de pe dovada de proprietate a sediului social (contract de vânzare cumpărare, donație, certificat de moștenitor, contract de închiriere vizat de Administrația Financiară etc, acordul vecinilor cu pereți comuni dacă sediul va fi la bloc)
- carte de identitate proprietar/proprietari sediu social
Procesul de infiintare SRL este simplu. După ce ai cele trei variante de denumire, de care te-ai asigurat că sunt disponibile și nu mai există firme cu un nume la fel ca al tău, vei face rezervarea de denumire la Registrul Comerțului din orașul unde se află sediul tău social.
După ce ai primit actul care admite rezervarea de denumire, poți pregăti dosarul de firmă. Acesta trebuie să conțină:
- documentul care atestă rezervarea de firmă
- actul constitutiv care cuprinde toate datele importante din firmă, cum ar fi denumire, coduri CAEN și sediu
- capitalul social care trebuie să fie minim 1 leu
- specimen de semnătură și declarație
Următorul pas va fi oficializarea pentru infiintare SRL. După ce depui dosarul de firmă, vei primi actele de firmă: certificatul de înregistrare și certificatele constatatoare, dacă ai autorizat activități CAEN la sediu sau la terți.
Care sunt costurile de infiintare SRL?
Pentru infiintare SRL vor fi de achitat costurile pentru:
- taxa la Registrul Comerțului
- capitalul social de 1 leu
- tarifele notariale pentru declarațiile de asociat/administrator/specimen de semnătură/procură
Sursă foto Freepik
Ce este important de știut despre infiintare SA?
Dacă la infiintare SRL poți fi asociat unic, în cazul în care te gândești la o infiintare SA, acest lucru nu mai este posibil. O primă diferență între SRL și SA este numărul de asociați. La infiintare SA este nevoie de minim 2 asociați.
SA reprezinta forma legală cunoscută și ca Societate pe Acțiuni. Capitalul social al unui SA nu poate fi mai mic de 90.000 de lei. Acesta va fi divizat în acțiuni. Valoarea nominală a unei acțiuni nu poate fi mai mică de 0,1 lei.
Obligațiile societății sunt garantate cu patrimoniul social. Societatea pe acțiuni este o societate de capital, elementul esențial fiind cota de capital investită de acționar. Aceasta este administrată de unul sau mai mulți administratori, numărul lor fiind întotdeauna impar.
Costuri infiintare PFA: avantajele și dezavantajele unui PFA
PFA, adică Persoană Fizică Autorizată, este o formă legală mai simplă decât un SRL. Spre exemplu, la capitolul contabilitate, în cazul unui SRL ai nevoie obligatoriu de un contabil. În timp ce la PFA poți face contabilitatea singur.
Există multe avantaje care conving persoanele ce doresc să își deschidă o firmă să aleagă PFA. Câteva dintre acestea sunt:
- ai acces la banii firmei fără nici un act adițional care trebuie completat
- nu trebuie să depui atât de multe declarații lunare
- dacă dorești să închizi PFA-ul lucrurile sunt mai simple decât în cazul unui SRL
- procesul de înființare PFA este mai rapid
- pot să ai angajați și în cazul unui PFA, nu doar SRL
Cum nimic nu poate fi perfect, și în cazul unui PFA există câteva dezavantaje:
- taxele sunt mult mai mari la PFA decât la SRL
- în caz de insolvență proprietarii răspund cu averea proprie
- contribuțiile pentru asigurările sociale și de sănătate trebuie achitate chiar dacă PFA-ul nu realizează venituri în cursul unui an
Ce costuri infiintare PFA sunt?
În cazul unui PFA nu este nevoie de capital social cum este la infiintare SRL. Nu sunt multe costuri infiintare PFA. La deschiderea unui PFA, singura taxă de achitat va fi pentru Registrul Comerțului.
Care sunt taxele și impozitele pentru SRL și PFA?
Taxele pentru SRL și PFA diferă destul de mult. Aici se poate diferenția foarte clar ce variantă este mai bună din punctul acesta de vedere.
Taxe și impozite SRL
Dacă încasările sunt sub 1 milion de euro cotele de impozitare sunt:
- 1% pentru microîntreprinderile care au unul sau mai mulți salariați
- 3% pentru microîntreprinderile care au angajați
În cazul în care într-un an firma va avea venituri peste 1 milion de euro, atunci cota de impozitare în cazul impozitului pe profit va fi de 16%.
Impozitul pe dividende
În cazul în care rămâi doar asociat și nu te angajezi pe tine, modalitatea prin care poți scoate bani din firmă este prin dividende trimestrial. În cazul distribuirii dividendelor, se va plăti 5% din valoare brută a dividendelor statului.
CASS pe dividende
CASS pe dividende trebuie achitat doar în cazul în care ai încasat bani din dividende mai mari sau egale cu 12 salarii minime brute. În acest caz ești obligat conform Codului Fiscal să plătești contribuția la sănătate.
Taxe și impozite PFA
Pentru un PFA va trebui să achiți următoarele:
- 10% impozitul pe venit
- 25% CAS – Contribuția de Asigurări Sociale
- 10% CASS – Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate
Indiferent de veniturile tale, vei fi nevoit să achiți 10% impozitul pe venit. Însă, dacă într-un an obții venituri sub 27.600, care este suma celor 12 salarii minime brute, atunci vei putea achita CASS în mod opțional. Dacă dorești să achiți contribuția la sistemul public de sănătate, suma va fi echivalentul a 10% din șase salarii minime pe economie.
Alege cea mai bună variantă pentru afacerea ta alături de specialiștii Fabrica-de-Firme.ro!
Este important să cântărești toate opțiunile pe care le ai înainte de a depune actele pentru deschiderea firmei tale. Recomandarea noastră este să fii atent la toate aspectele ce țin de această decizie. Și nu uita că poți apela oricând la consultanța specialiștilor!