
Declaratie beneficiar real amânată – Schimbări legislative 2021
Anul 2021 este în continuă schimbare din punct de vedere legislativ, așa că nu este surprinzător că în monitorul oficial tot apar modificări și actualizări ale legilor actuale. Acest lucru este ușor de sesizat în vederea noilor modificări cu privire la bine-cunoscuta declaratie beneficiar real.
Dacă tocmai ce ai întrunit toate demersurile necesare pentru infiintare SRL, atunci te afli la locul potrivit, fiindcă această nouă modificare te vizează în mod direct. Și, bineînțeles, chiar și pentru infiintare PFA trebuie să întocmești toate demersurile pentru pregătirea și depunerea unui act cu denumirea de declaratie beneficiar real.
Înainte de toate, haide să lămurim câteva aspecte pentru a avea toate datele problemei înainte de a ne avânta spre termeni de specialitate și cu un grad mai mare de complexitate. În primul rând, vom parcurge împreuna diferențele – în linii mari – dintre infiintare SRL și infiintare PFA, vei descoperi ce presupune o declaratie beneficiar real și, bineînțeles, vei afla când trebuie aceasta declaratie beneficiar real depusă!
Procesul de infiintare SRL, poate să nu difere de cel de infiintare PFA dacă alegi să parcurgi acești pași prin intermediul specialiștilor Fabrica-de-Firme.ro! La decizia ta de a începe propriul business, noi îți stăm aproape cu toate demersurile legale pentru ca ideea ta să prindă contur, fără prea multe bătăi de cap și drumuri birocratice din partea ta.
Așa că, indiferent dacă alegi o societate cu răspundere limitată și optezi pentru infiintare SRL ori vrei să fii persoană fizică autorizată și să te ajutăm cu infiintare PFA, alege serviciile Fabrica-de-Firme.ro și toate demersurile legale vor fi în grija noastră, iar ție îți va rămâne doar să te bucuri de ideea ta și să îți vezi de prosperitatea afacerii tale!
Sursă foto Freepik
Cel mai bine pentru a vedea diferențele dintre procesul de infiintare SRL și cel de infiintare PFA ar fi să parcurgi materialul nostru în care am discutat despre diferențele dintre cele două.
Infiintare PFA presupune ca tu să devii persoană fizică autorizată și să practici o meserie care constă exclusiv în forța ta de muncă. Poți deschide PFA dacă lucrezi în domeniul IT, de altfel, mai poți înființa PFA când ai o idee de afacere și vrei doar să o testezi să vezi dacă are sau nu viitor, iar ulterior, dacă acest tip de afacere prinde, poți începe demersul pentru infiintare SRL. Mai mult decât atât, infiintare SRL este un proces în urma căruia decizi să construiești, dar și să crești propria ta afacere, prin a dispune de forță de muncă calificată și specializată.
Și pentru că am lămurit diferențele dintre infiintare PFA și infiintare SRL, acum ar fi momentul să descoperi de reprezintă o declaratie beneficiar real și care este termenul de depunere în urma amânării!
Ce presupune o declaratie beneficiar real?
Sursă foto Freepik
Această declaratie beneficiar real a apărut din nevoia de a combate spălarea banilor, dar și finanțarea terorismului. Încă de la apariția ei, această declaratie beneficiar real trebuia depusă
de către orice societate comercială înregistrată la ONRC (Oficiul Național al Registrului Comerțului).
Anul trecut, în anul 2020, conform legii 108/2020, obligativitatea cu privire la depunerea acestei declarații a fost eliminată pentru regiile autonome, companiile și societățile naționale, cât și pentru societățile deținute integral sau majoritar de stat, cât și de persoanele juridice constituite doar din asociați persoane fizice, dacă aceștia erau singurii beneficiari reali.
Cu toate acestea, tot în 2020 a fost publicată o altă lege cu privire la această declaratie beneficiar real care, conform legii 129/2019 a fost modificată prin Ordonanța de Urgență 111/2020, care stipula reintroducerea obligativității de depunere pentru această declaratie beneficiar real; singurele entități scutite regiile autonome, companiile și societățile naționale și societățile deținute integral sau majoritar de stat.
Anul 2021, aduce din nou schimbări, iar prin intermediul legii 101/2021 s-a aprobat OUG 111/2020 și ca urmare a acestei legi, persoanele juridice supuse obligației de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului au redevenit obligate să depună o declaratie beneficiar real pentru înmatriculare.
De altfel, obligativitatea nu este stipulată doar pentru înmatriculare, ci devenind o declaratie beneficiar real periodică – anuală sau ori de câte ori apar modificări, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali.
Cine depune declaratia de beneficiar real?
Sursă foto Freepik
O declaratie beneficiar real poate fi depusă de reprezentantul legal al societății. Aceasta poate fi depusă fie personal, direct în fața reprezentantului Oficiului Registrului Comerțului sau se poate depune prin intermediul unui reprezentant, având împuternicire de la notarul public, ori atestată de un avocat.
Așa că, dacă nu dorești să depui această declaratie beneficiar real în mod personal la Deci fie ghișeul ONRC poți delega un specialist Fabrica-de-Firme.ro să îți fie reprezentat legal, care îți poate depune această declaratie beneficiar real în locul tău.
Se poate depune declarația și altfel decât în format fizic la ghișeul ONRC?
Oficiul Național al Registrului Comerțului, încurajează depunerea acestei declarații în format electronic ori prin poștă sau curier. Mai mult decât atât, transmiterea în format electronic se poate face prin portalul de servicii al ONRC sau pe adresele de e-mail puse la dispoziție de Oficiu.
Pentru când a fost, totuși amânată această declaratie beneficiar real?
În mod normal, această declaratie beneficiar real trebuia depusă în termen de 15 zile de la data de aprobare a situațiilor financiare anuale. De altfel, se mai cerea depunerea acestei declarații în momentul în care apărea vreo modificare, tot așa, în termen de 15 zile de la data la care modificarea a intervenit.
Cu toate acestea, încă o dată noua Ordonanță de Urgență 43/2021, publicată în Monitorul Oficial la data de 31 mai 2021, stipulează faptul că această declaratie beneficiar real este amânată, soluționând, cel puțin pe moment, problema depunerii declarației. Altfel spus, termenul de depunere a fost amânat până la data de 1 octombrie 2021.
Chiar dacă obligativitatea depunerii acestui document a fost amânată până la 1 octombrie 2021, trebuie să știi că specialiștii Fabrica-de-Firme.ro sunt alături de tine și te ajută cu toate demersurile legale pentru a reuși să depui acest act.
Pentru a întruni demersurile necesare, nu va fi nevoie decât de următoarele documente:
- Copie carte de identitate administrator/asociat
- Copie certificat de înregistrare
- Copie act constitutiv
- Procură notarială pentru depunere
Sperăm că aceste informații ți-au fost de folos și că vei alege să te lași pe mâna specialiștilor Fabrica-de-Firme.ro! Orice nedumerire ai, nu ezita să ne contactezi sau să ne faci o vizită direct la sediul nostru din strada Agricultori, nr. 87!