
Impozitare 2019. Impozitul pe profit vs. Impozitul pe venit
Administrarea unei firme care să aibă succes nu este un lucru foarte ușor. Pe tot parcursul desfășurării acestei activități te vei confrunta cu foarte multe decizii, iar pentru o decizie bună este nevoie de o atenție sporită la detalii și înțelegerea noțiunilor principale de contabilitate și fiscalitate. Vei afla că periodic au loc modificări, însă principiile de bază rămân aceleași de obicei. Din acest articol vei afla ce este impozitul pe profit, impozitul pe venit, dar și care este diferența dintre acestea.
Înainte de a vorbi despre impozitul pe venit sau impozitul pe profit este normal să știm ce este cu exactitate acest impozit. Pe scurt, într-o firma va exista mereu un flux al banilor, iar o parte dintre aceștia trebuie să ajungă și la stat.
Impozitul pe venit
Știm că există două metode de calcul a impozitului, unul pe venit și altul pe profit, însă stabilirea tipului de impozit depinde de tipul de societate. În situația în care nu ești microinterprindere nu vei putea opta decât pentru impozitul pe profit.
O microinterprindere este o persoană juridică ce nu a reușit să depășească în cadrul unui exercițiu financiar suma de 1 000.000 de euro. De asemenea, trebuie precizat că dacă peste 20% din venituri provin din urma unor servicii de consultanță sau management, se va trece obligatoriu către impozitul pe profit.
Procentul impozitului pe venit este calculat în condițiile în care firma are un salariat, iar impozitul este de 1%, ceea ce înseamnă că pentru un venit de 100 de lei, 1 leu va ajunge la stat. În cazul în care nu există nici un angajat, impozitul pe venit va fi de 3%, situație în care vor merge 3 lei către stat.
Impozitul pe profit
Impozitul pe profit este puțin mai diferit, însă principiul este același, adică o parte din suma încasată ajunge la stat. Procentul pentru impozitul pe profit este de 16%. Altfel spus, dacă în cazul unei vânzări de 100 de lei ai un profit de 10 lei, atunci în cazul impozitului pe profit suma care se va redirecționa către stat va fi de 1,6 lei. Totodată, dacă dintr-o vânzare de 100 de lei va trebui să plătești un impozit pe venit de 3 %, asta în cazul în care nu ai un angajat, suma care se va duce la stat va fi de 3 lei.
În cazul în care veniturile depășesc 1.000.000 de euro într-un an fiscal, atunci microinterpinderea devine plătitoare de impozit de profit, începând cu anul fiscal viitor.
Conform OUG 25/2018, microinterpinderile care au subscris un capital social de cel puțin 45.000 de lei și au cel puțin 2 salariați pot opta, o singură dată, să plătească impozit pe profit începând cu trimestrul în care aceste condiții sunt îndeplinite cumulativ, opțiunea fiind definitivă atâta timp cât sunt îndeplinite condițiile. Calcului și plata impozitului pe profit se va efectua luând în considerare veniturile și cheltuielile realizate începând cu trimestrul respectiv.
Pentru o bună funcționare a activității firmei tale trebuie să te consulți cu specialiști și să cunoști noțiuni elementare din domeniul contabil și legislativ.
Fabrica-de-Firme este alături de afacerea ta încă de la început!