
Cum poți schimba un SRL-D într-un SRL?
Forma juridică SRL-D, adică societate cu răspundere limitată debutant, a fost până în anul 2018 foarte atractiva pentru micii antreprenori, pentru că una dintre facilitățile de care aceștia beneficiau timp de 3 ani, era cea cu privire la scutirea de la plata CAS angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat pentru cel mult 4 salariați, condiția fiind ca aceștia să fie angajați pe perioadă nedeterminată, precum si un impozit de 1%.
Odată cu trecerea contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, în anul 2018, facilitatea privind scutirea de la plata CAS angajator pentru SRL-D-uri nu mai există.
Beneficiile SRL-D
Cu excepția facilității fiscale care nu se mai aplică, SRL-D-urile beneficiază de anumite avantaje.
În primul rând sunt scutite de la plata taxelor de înregistrare de la Oficiile Registrului Comerțului.
Un alt beneficiu este reprezentat de alocațiile financiare nerambursabile, reprezentând 50% cel mult, dar nu mai mult de 10.000 euro sau echivalentul în lei, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri, pentru care se face dovada surselor de cofinanțare.
De asemenea, sunt acordate garanții de către Fondul Național de Garantare a creditelor pentru IMM-URI, până la 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro.
Un lucru foarte important de reținut este că antreprenorii care doresc să îsi înființeze un SRL-D sau cei care sunt deja înregistrați cu un SRL-D să cunoască faptul că la 31 decembrie a anului în care împlinesc 3 ani de la data înființării trebuie să facă demersurile necesare pentru schimbarea sintagmei SRL-D în SRL sau să aleagă o altă formă juridică.
Acte necesare pentru transformarea unui SRL-D într-un SRL
Fie că au trecut cei 3 ani de la înființare sau sunt necesare unele schimbări în cadrul societății, incompatibile cu SRL-D-ul, va trebui să reluați procedura de înscriere la Registrul Comerțului la fel ca la o schimbare de denumire.
Dosarul de înregistrare care trebuie depus la Registru Comerțului va trebui să conțină:
- Cererea de înregistrare (original) – formular;
- Declarația-tip pe propria răspundere semnată de asociați sau de administratori.
- Dovada verificării disponibilității și a rezervării firmei – original;
- Actul modificator al actului constitutiv Hotărârea A.G.A./Decizia Asociatului Unic – original.
- Certificatul de înregistrare – original;
- Certificatele constatatoare emise la infiintarea SRL-D-ului – original
- Actul constitutiv actualizat – original;
- Dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale
Certificatul de înregistrare se va depune la Registrul Comerțului în vedea eliberării unui nou certificat, cu noul nume al societății, adică se va renunța la SRL-D și se va publica cu SRL. Codul unic de înregistrare și numărul de înregistrare la Registrul Comerțului rămân neschimbate, la eliberarea noului Certificat de Înregistrare.
De asemenea, Actul Constitutiv va fi actualizat cu noul nume al societății. Totodată, se pot introduce și alte coduri CAEN, mai mult de cele 5 existente, inclusiv cele interzise pentru SRL-D în limita legii și a autorizațiilor deținute.
După finalizarea procedurilor de înregistrare la Registrul Comerțului, se va depune o declarație la A.N.A.F. prin care se anunță schimbarea statutului juridic al societății.