
Cum alegi locația unei afaceri
Chiar dacă nu există o definiție clară a ceea ce reprezintă o locație perfectă pentru desfășurarea activității unei afaceri sau companii, antreprenorii trebuie să decidă zona pe care o vor alege. Această alegere trebuie să țină cont de câteva criterii esențiale, pe care le vom prezenta noi mai jos. Cu certitudine, trebuie să ții cont de tipul afacerii pe care o deții și de clienții cărora te adresezi.
Chiar și într-o epocă în care oamenii pot cumpăra și vinde prin internet, iar echipe de proiect din diferite țări colaborează fără probleme, locația joacă totuși un rol semnificativ în succesul sau eșecul unei companii.
Iată care sunt cele mai importante criterii de care sa ții cont:
Alege o locație accesibilă pentru clienții vizați. Nu stabili sediul firmei în cartiere mărginașe sau cu reputație șubredă. În aceste locuri nu sunt șanse prea mari de reușită nici pentru a atrage clienți, dar nici angajatori. Cel mai bun loc se află cât mai aproape de centrul orașului, lângă clădiri și repere cu care oameni sunt familiarizați. Spre exemplu, banca sau stația de metrou.
Când alegi un loc trebuie să iei în calcul și accesul la mijloacele de transport sau existența parcărilor. De exemplu, dacă ai o școală de dans cu tarif ridicat, este mai mult decât indicat să pui la dispoziția cursanților locuri de parcare.
Dacă ai ocazia, poți închiria un spațiu în care s-a condus aceeași activitate cu cea a afacerii tale. Spre exemplu, dacă deții un coafor vei avea nevoie de amenajare specială și de o anumită organizare a spațiului.
Tipul afacerii este cel mai important criteriu
În funcție de profilul afacerii, trebuie să alegi o locație cu trafic mare de potențiali consumatori, spre exemplu o cafenea, sau o zonă mai liniștită, mai puțin aglomerată pentru o grădiniță particulară.
Criterii de bază în privința locației dacă vrei să-ți deschizi un restaurant
Deschiderea unui restaurant presupune un plan de afacere complex, care să aibă în vedere mai multe criterii, printre care și cele mai importante privind locația. Iată care sunt acestea:
Accesibilitate. Ideea de bază a acestui business este că vrei să- treacă pragul cât mai multă lume. Pentru asta este nevoie să îl poziționezi într-o zonă cât mai accesibilă. Spre exemplu, poți alege fie o zonă intens circulată de locuitorii orașului și de turiști, fie îți alegi o zonă foarte cunoscută. De asemenea, zona trebuie să fie ușor de găsit pentru oricine.
Vizibilitate. Pentru a-ți face cunoscut brand-ul trebuie să îl faci vizibil. Vizibilitatea fizică ți-o creezi în momentul în care restaurantul este bine poziționat, în ochii trecătorilor, în zonele bune ale orașului. Pentru a-ți asigura succesul, vizibilitatea este una dintre caracteristicile principale pe care trebuie să o ai în vedere încă înainte de a deschide.
Spațiul disponibil. Acesta este un alt aspect important. Cu siguranță știi deja ce specific v-a avea restaurantul tău. Pentru a te asigura că ai spațiu suficient, trebuie să verifici asta înainte. Poți avea în vedere amenajarea unei terase exterioare și spațiu încăpător atât afară cât și în interior.
Dacă vei ține cont de aceste aspecte cu siguranță nu vei da greș cu afacerea ta. Ține cont și de utilitatea locurilor de parcare. Din punct de vedere legal, Fabrica-de-Firme este alături de afacerea ta încă de la început.