Impozitare 2019. Impozitul pe profit vs. Impozitul pe venit
Administrarea unei firme care sa aiba succes nu este un lucru foarte usor. Pe tot parcursul desfasurarii acestei activitati te vei confrunta cu foarte multe decizii, iar pentru o decizie buna este nevoie de o atentie sporita la detalii si intelegerea notiunilor principale de contabilitate si fiscalitate. Vei afla ca periodic au loc modificari, insa principiile de baza raman aceleasi de obicei. Din acest articol, vei afla ce este impozitul pe profit, impozitul pe venit, dar si care este diferenta dintre acestea.
Inainte de a vorbi despre impozitul pe venit sau impozitul pe profit este normal sa stim ce este cu exactitate acest impozit. Pe scurt, intr-o firma va exista mereu un flux al banilor, iar o parte dintre acestia trebuie sa ajunga si la stat.
Impozitul pe venit
Stim ca exista doua metode de calcul a impozitului, unul pe venit si altul pe profit, insa stabilirea tipului de impozit depinde de tipul de societate. In situatia in care nu esti microinterprindere nu vei putea opta decat pentru impozitul pe profit.
O microinterprindere este o persoana juridica ce nu a reusit sa depaseasca in cadrul unui exercitiu financiar suma de 1.000.000 de euro. De asemenea, trebuie precizat ca daca peste 20% din venituri provin din urma unor servicii de consultanta sau management, se va trece obligatoriu catre impozitul pe profit.
Procentul impozitului pe venit este calculat in conditiile in care firma are un salariat, iar impozitul este de 1%, ceea ce inseamna ca pentru un venit de 100 de lei, 1 leu va ajunge la stat. In cazul in care nu exista nici un angajat, impozitul pe venit va fi de 3%, situatie in care vor merge 3 lei catre stat.
Impozitul pe profit
Impozitul pe profit este putin mai diferit, insa principiul este acelasi, adica o parte din suma incasata ajunge la stat. Procentul pentru impozitul pe profit este de 16%. Altfel spus, daca in cazul unei vanzari de 100 de lei ai un profit de 10 lei, atunci in cazul impozitului pe profit suma care se va redirectiona catre stat va fi de 1,6 lei. Totodata, daca dintr-o vanzare de 100 de lei va trebui sa platesti un impozit pe venit de 3%, asta in cazul in care nu ai un angajat, suma care se va duce la stat va fi de 3 lei.
In cazul in care veniturile depasesc 1.000.000 de euro intr-un an fiscal, atunci microinterpinderea devine platitoare de impozit de profit, incepand cu anul fiscal viitor.
Conform OUG 25/2018, microinterpinderile care au subscris un capital social de cel putin 45.000 de lei si au cel putin 2 salariati pot opta, o singura data, sa plateasca impozit pe profit incepand cu trimestrul in care aceste conditii sunt indeplinite cumulativ, optiunea fiind definitiva atat timp cat sunt indeplinite conditiile. Calcului si plata impozitului pe profit se va efectua luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.
Pentru o buna functionare a activitatii firmei tale trebuie sa te consulti cu specialisti si sa cunosti notiuni elementare din domeniul contabil si legislativ.
Fabrica-de-Firme este alaturi de afacerea ta inca de la inceput!