
4 exemple de afaceri de familie care te vor inspira să devii antreprenor
Expresia „afacere de familie” evocă adesea imaginea unui business mic, concentrat exclusiv pe o zonă locală și încărcat cu probleme specifice legate de succesiune. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că există și exemple de afaceri de familie care contrazic această percepție și aduc o contribuție economică semnificativă, atât la nivel local, cât și global în unele cazuri.
Dacă ești o persoană responsabilă, iar membrii familiei te susțin și îți dorești să pornești o afacere profitabilă într-un domeniu în care poți să îți pui în valoare abilitățile și aptitudinile pentru a te diferenția în piață, atunci ar fi bine să rămâi alături de noi până la final. Te-ar putea interesa procedura de infiintare firma, pentru a înregistra afacerea și a obține finanțare, dar și exemplul câtorva familii care au reușit să transforme o mică afacere într-un succes de proporții.
Urmează să îți prezentăm 4 exemple și idei de afaceri de familie din lume, dar și din România care au pornit la drum ca mici afaceri și au evoluat treptat în marile branduri de azi. Prin puterea exemplului ne dorim să îți demonstrăm că și tu poți demara o afacere, poți vinde produse sau îți poți oferi serviciile dacă te pasionează suficient de tare un domeniu și te dedici în totalitate afacerii.
Exemple de afaceri de familie cu tradiție – lanțul hotelier J.W. Marriott
Începem cu un prim exemplu, iconicul lanț hotelier J.W. Marriott. Primul hotel și-a deschis porțile în anul 1984, în Washington D.C. Brandul în sine a existat sub o altă formă, Marriott Corporation, încă din anul 1957, de când au început să ofere pentru prima oară servicii în regim hotelier.
John Willard Marriott (1900-1985) a fost un antreprenor american și fondatorul celebrei companii de hoteluri J.W. Marriott. În anii ’20, Marriott a început să lucreze în industria alimentară, iar în 1927, împreună cu soția sa, Alice Sheets Marriott, a deschis un mic restaurant în Washington, D.C., numit “The Hot Shoppes.”
În 1967, compania și-a făcut debutul pe bursă, devenind astfel prima companie hotelieră cotată la bursă. În anii ’80 și ’90, Marriott International a continuat să se extindă la nivel global, deschizând hoteluri în diferite țări din Europa, Asia și alte părți ale lumii. Cu timpul, a devenit unul dintre cei mai mari operatori hotelieri la nivel mondial.
J.W. Marriott a rămas implicat în conducerea companiei până în ultimii săi ani de viață, iar după moartea sa în 1985, afacerea a fost preluată de fiul său, J.W. “Bill” Marriott Jr. Acesta a continuat să conducă compania și a jucat un rol important în extinderea globală a brandului.
Este un tip de afacere de familie care a pornit de la o idee simplă și a ajuns unul din principalele branduri din domeniu, fiind un jucător de mare importanță în industria hotelieră.
Idei de afaceri de familie prospere din lumea dulciurilor – Ferrero
Afacerile prospere pleacă întotdeauna de la pasiunile și hobby-urile unei persoane. Cam acesta este exemplul Ferrero, o companie italiană responsabilă pentru nenumărate plăceri vinovate dulci, cum ar fi bomboanele Ferrero Rocher, Tic Tac sau faimoasa cremă Nutella.
Este una din alegerile de top ale clienților, iar frumoasa poveste a brandului Ferrero a început în 1946, cu Pietro Ferrero, fondatorul brandului. După moartea lui Pietro Ferrero în 1949, fiul său, Michele Ferrero, a preluat conducerea companiei și a adus mai multe inovații care au propulsat firma către un mare succes comercial. În anii următori, compania a devenit cunoscută pe plan mondial și și-a extins gama de produse, atrăgând milioane de clienți fideli.
Michele Ferrero a fost un antreprenor vizionar, iar familia sa a continuat să conducă compania cu succes după moartea sa în 2015. Astăzi, compania Ferrero este condusă de Giovanni Ferrero, fiul lui Michele Ferrero, care a preluat rolul de CEO și a continuat să promoveze valorile și inovația familiei în cadrul companiei.
Un lucru pentru care este faimoasă compania Ferrero, pe lângă produsele lor delicioase, este etica muncii, dovedind că faima, extinderea la nivel global și schimbările aduse de internet și noile tehnologii nu au schimbat valorile tradiționale ale companiei.
Exemple de afaceri de familie 100% românești – Dedeman
Auzim de tot felul de idei de afaceri mici, care au ajuns să se extindă la nivel global, dar trebuie să oferim credite și afacerilor autohtone care au reușit să se extindă la nivel național. Evoluția și progresul trebuie întotdeauna celebrate și luate în considerare, indiferent de calibrul lor.
Compania Dedeman este unul din numeroasele exemple de afaceri de familie românești care au reușit să atingă culimile succesului prin muncă și determinare. Frații Dragoș și Adrian Pavăl, cei doi piloni din spatele brandului Dedeman, provin dintr-o familie de mijloc din nordul Moldovei.
După ce au deschis un butic în 1992, aceștia au reușit să pătrundă în topurile magazinelor de bricolaje din țară și să obțină cifre de afaceri de ordinul sutelor de mii de euro. Este, în teorie, o afacere handmade, pentru că au început cu un mic magazin de 16 mp și au ajuns să se extindă în diverse colțuri ale țării, cu hypermarketuri întinse pe zeci de hectare.
Deși România a devenit ținta multinaționalelor, Dedeman a reușit să rămână 100% autentic, afacerea fiind condusă în continuare de frații Pavăl.
De la afacere mica la una din cele mai influente companii – exemplul Walmart
Știai că poți deschide o afacere de familie și aceasta își poate păstra statutul chiar dacă se extinde la nivel global? Cam asta se întâmplă cu Walmart, faimosul lanț de supermarketuri, cu origini în Statele Unite ale Americii.
Fondată în 1962 de către Sam Walton, Walmart a crescut de la o mică afacere în Bentonville, Arkansas, până la a deveni cel mai mare lanț de magazine cu amănuntul din lume.
Sam Walton și familia sa au avut o influență semnificativă asupra dezvoltării și creșterii companiei. Principiile și valorile de afaceri ale lui Sam Walton, cum ar fi orientarea către client, prețurile scăzute, strategiile de Marketing și strategiile eficiente de aprovizionare, au contribuit la succesul Walmart.
Chiar dacă Walmart a crescut și s-a extins la nivel global, rămâne în continuare o afacere de familie, deoarece membrilor familiei Walton le revine statutul de acționari majoritari.
Inspirat de exemplele furnizate? Iată cum îți poți înființa propria afacere
Dacă acest exemple te-au inspirat, ține cont de faptul că nu e niciodată prea târziu să îți deschizi propria afacere de familie. Fie ca e vorba de un magazin online, de o firmă de bijuterii, un magazin care comercializează produse bio pentru un stil de viață sănătos sau o agenție de turism, afacerea ta poate prospera în orice domeniu.
Important este să cunoști procesul de înființare al unei firme. Aceasta durează între 3 și 5 zile lucrătoare și ai nevoie de un nume cât mai complex pentru a putea evita dublurile. Variantele de firme pe care le poți întreprinde sunt SRL, societate cu răspundere limitată, SA, societate pe acțiuni sau PFA pentru persoanele fizice.
Trebuie, de asemenea, căutate câteva variante de sedii sociale. Vei avea nevoie de o echipă în spate, dar nu îți face griji, Fabrica de Firme este aici să te ajute. Poți pune pe picioare o afacere de familie puternică și poți contribui la dezvoltarea unei industrii, venind cu idei ingenioase.
Deși mulțimea de firme încadrate în această descriere este cu siguranță semnificativă, afacerile de familie care depășesc aceste bariere sunt un exemplu elocvent al potențialului și puterii pe care o astfel de structură o poate deține. Aceste afaceri au demonstrat că legăturile familiale nu doar că pot susține o întreprindere, dar pot fi un avantaj esențial în atingerea succesului pe termen lung.