
SRL D – Ce trebuie să ştii despre procesul de infiintare firma
Dacă ai o idee de afacere, nu îţi mai rămâne decât să încerci să o pui în practică şi să îţi transformi visul în realitate. Însă pentru aţi putea desfăşura activitatea legal, pentru a angaja oameni, pentru a încheia parteneriate cu alte companii, trebuie să ai o firmă înregistrată.
Alegerea formei juridice poate fi o provocare, însă nu şi dacă te informezi dinainte şi alegi în cunoştinţă de cauză. De asemenea, poţi apela oricând la noi și te sfătuim în privinţa alegerii formei juridice care se potriveşte cel mai bine cu activitatea pe care urmează să o desfăşori.
Hai să vedem care sunt formele juridice pentru care poţi opta:
- SRL
SRL-ul – Societate Cu Răspundere Limitată este una din cele mai răspândite forme juridice, iar acest lucru se datorează în mare parte răspunderii limitate a asociaţilor, dar şi valoarii mici a capitalului social. Un SRL poate fi constituit dintr-un asociat unic, numărul maxim fiind de 50 de asociaţi – persoane fizice sau juridice.
- SRL D
SRL D-ul este tot o Societate cu Răspundere Limitată, dar mai potrivită pentru cei care înfiinţează o firmă pentru prima dată. SRL D (Societate cu Răspundere Limitată – Debutant) beneficiază de o serie de facilităţi fiscale din partea statului, dar şi de fonduri guvernamentale mai substanţiale.
Este important să ştii că după o perioadă de 3 ani trebuie să transformi SRL D-ul în SRL, fapt care va duce şi la pierderea facilităţilor despre care îţi povesteam mai devreme. Bineînţeles că există mai multe situaţii în care firma îşi poate pierde statutul de SRL D, iată câteva dintre ele:
- Atunci când cifra de afaceri a atins echivalentul în lei al sumei de 500.000 de euro;
- Atunci când se împlinesc 45 de zile lucrătoare de la data scadenței a unei obligații fiscale pe care nu ai reuşit să o îndeplineşti.
- Atunci când autorităţile competente constantă ca societatea ta nu mai îndeplineşte una sau mai multe condiţii prevăzute de lege.
Dar hai să vedem şi care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplineşti pentru a putea înfiinţa un SRL D:
- Nu ai mai deţinut şi nu deţii în prezente calitatea de acţionar său asociat al unei întreprinderi.
- Vei avea ca obiect de activitate cel mult 5 grupe de activitate prevăzute de clasificarea activităților din economia națională în vigoare – CAEN Rev. 2.
Pentru înfiinţarea unui SRL D vei avea nevoie de:
- 3 variante de denumire pentru viitoarea firma;
- Cartea de identitate a tuturor asociaţilor
- Copie de pe dovadă de proprietate şi Cartea de Identitate a proprietarului.
- SRL – Student
SRL – Student este tot o Societate cu Răspundere Limitată însă se deosebeşte de cele 2 de mai sus prin simplul fapt că scuteşte studentul de la plata taxelor de înființare la Registrul Comerțului. Pentru a putea înfiinţa o astfel de formă juridică, trebuie să nu fi depăşit vârsta de 30 de ani, să fii cel puţin în anul II de studii şi să fi promovat examenele obligatorii – să nu ai restante.
- SA
SA este o societate pe acţiuni ce se constituie din asocierea unui număr mai mare de persoane, minimul fiind 2. De asemenea, în acest tip de societate sumele de bani sau bunurile ce sunt aduse ca aport sunt determinate. Valoarea capitalului unui S.A. nu poate fi mai mic de 90.000 lei, iar valoarea nominală unei acţiuni nu poate fi mai mică de 0,1 lei.
- PFA
Pentru înfiinţarea unui PFA – Persoana Fizică Autorizată ai nevoie obligatoriu de calificare în activitatea pe care urmează să o desfăşori. Numele este dat de cele mai multe ori de numele persoanei care îl înfiinţează. Toate PFA-urile se constituie ca fiind neplătitoare de TVA, însă dacă doreşti să devii plătitor de TVA înainte de atingerea plafonului de 300.000 lei trebuie să faci o cerere în acest sens la ANAF. PFA-ul poate avea cel mult 3 angajaţi.
- II
II-ul sau Întreprinderea Individuală este o întreprindere fără formalitate juridică, organizată de o persoană fizică. II-ul poate avea un număr de 8 angajaţi. Procedura de înfiinţare este mult mai ieftină şi mult mai simplă decât în cazul unui SRL.
- IF
IF-ul sau Întreprinderea Familială este constituită, aşa cum cred că te şi aşteptai, din 2 sau mai mulţi membri ai unei familii. Este important să ştii că IF-ul poate avea angajaţi, însă nu are patrimoniu propriu şi nici nu dobândeşte personalitate juridică prin înregistrarea în Registrul Comerţului.
- ONG
ONG-ul – Asociaţie Non-Guvernamentală este o organizaţie ce are un scop mai bine conturat. Înfiinţarea unui ONG durează mai mult decât în cazul unei firme, mai precis toate formalităţile durează 45 de zile. Iar înregistrarea nu se face la Registrul Comerțului, ci în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor de pe lângă Judecătorie.
Sperăm că ţi-am oferit suficiente informaţii pentru procesul de infiintare firma şi că vei găsi cea mai bună opţiune pentru tine! Suntem aici să te ajutăm să iei cea mai bună decizie!