4 exemple de afaceri de familie care te vor inspira să devii antreprenor
Expresia „afacere de familie” evoca adesea imaginea unui business mic, concentrat exclusiv pe o zona locala si incarcat cu probleme specifice legate de succesiune. Cu toate acestea, nu trebuie sa uitam ca exista si exemple de afaceri de familie care contrazic aceasta perceptie si aduc o contributie economica semnificativa, atat la nivel local, cat si global in unele cazuri.
Daca esti o persoana responsabila, iar membrii familiei te sustin si iti doresti sa pornesti o afacere profitabila intr-un domeniu in care poti sa iti pui in valoare abilitatile si aptitudinile pentru a te diferentia in piata, atunci ar fi bine sa ramai alaturi de noi pana la final. Te-ar putea interesa procedura de infiintare firma, pentru a inregistra afacerea si a obtine finantare, dar si exemplul catorva familii care au reusit sa transforme o mica afacere intr-un succes de proportii.
Urmeaza sa iti prezentam 4 exemple si idei de afaceri de familie din lume, dar si din Romania care au pornit la drum ca mici afaceri si au evoluat treptat in marile branduri de azi. Prin puterea exemplului ne dorim sa iti demonstram ca si tu poti demara o afacere, poti vinde produse sau iti poti oferi serviciile daca te pasioneaza suficient de tare un domeniu si te dedici in totalitate afacerii.
Exemple de afaceri de familie cu traditie – lantul hotelier J.W. Marriott
Incepem cu un prim exemplu, iconicul lant hotelier J.W. Marriott. Primul hotel si-a deschis portile in anul 1984, in Washington D.C. Brandul in sine a existat sub o alta forma, Marriott Corporation, inca din anul 1957, de cand au inceput sa ofere pentru prima oara servicii in regim hotelier.
John Willard Marriott (1900-1985) a fost un antreprenor american si fondatorul celebrei companii de hoteluri J.W. Marriott. In anii ’20, Marriott a inceput sa lucreze in industria alimentara, iar in 1927, impreuna cu sotia sa, Alice Sheets Marriott, a deschis un mic restaurant in Washington, D.C., numit „The Hot Shoppes”.
In 1967, compania si-a facut debutul pe bursa, devenind astfel prima companie hoteliera cotata la bursa. In anii ’80 si ’90, Marriott International a continuat sa se extinda la nivel global, deschizand hoteluri in diferite tari din Europa, Asia si alte parti ale lumii. Cu timpul, a devenit unul dintre cei mai mari operatori hotelieri la nivel mondial.
J.W. Marriott a ramas implicat in conducerea companiei pana in ultimii sai ani de viata, iar dupa moartea sa in 1985, afacerea a fost preluata de fiul sau, J.W. “Bill” Marriott Jr. Acesta a continuat sa conduca compania si a jucat un rol important in extinderea globala a brandului.
Este un tip de afacere de familie care a pornit de la o idee simpla si a ajuns unul din principalele branduri din domeniu, fiind un jucator de mare importanta in industria hoteliera.
Idei de afaceri de familie prospere din lumea dulciurilor – Ferrero
Afacerile prospere pleaca intotdeauna de la pasiunile si hobby-urile unei persoane. Cam acesta este exemplul Ferrero, o companie italiana responsabila pentru nenumarate placeri vinovate dulci, cum ar fi bomboanele Ferrero Rocher, Tic Tac sau faimoasa crema Nutella.
Este una din alegerile de top ale clientilor, iar frumoasa poveste a brandului Ferrero a inceput in 1946, cu Pietro Ferrero, fondatorul brandului. Dupa moartea lui Pietro Ferrero in 1949, fiul sau, Michele Ferrero, a preluat conducerea companiei si a adus mai multe inovatii care au propulsat firma catre un mare succes comercial. In anii urmatori, compania a devenit cunoscuta pe plan mondial si si-a extins gama de produse, atragand milioane de clienti fideli.
Michele Ferrero a fost un antreprenor vizionar, iar familia sa a continuat sa conduca compania cu succes dupa moartea sa in 2015. Astazi, compania Ferrero este condusa de Giovanni Ferrero, fiul lui Michele Ferrero, care a preluat rolul de CEO si a continuat sa promoveze valorile si inovatia familiei in cadrul companiei.
Un lucru pentru care este faimoasa compania Ferrero, pe langa produsele lor delicioase, este etica muncii, dovedind ca faima, extinderea la nivel global si schimbarile aduse de internet si noile tehnologii nu au schimbat valorile traditionale ale companiei.
Exemple de afaceri de familie 100% romanesti – Dedeman
Auzim de tot felul de idei de afaceri mici, care au ajuns sa se extinda la nivel global, dar trebuie sa oferim credite si afacerilor autohtone care au reusit sa se extinda la nivel national. Evolutia si progresul trebuie intotdeauna celebrate si luate in considerare, indiferent de calibrul lor.
Compania Dedeman este unul din numeroasele exemple de afaceri de familie romanesti care au reusit sa atinga culmile succesului prin munca si determinare. Fratii Dragos si Adrian Paval, cei doi piloni din spatele brandului Dedeman, provin dintr-o familie de mijloc din nordul Moldovei.
Dupa ce au deschis un butic in 1992, acestia au reusit sa patrunda in topurile magazinelor de bricolaje din tara si sa obtina cifre de afaceri de ordinul sutelor de mii de euro. Este, in teorie, o afacere hand-made, pentru ca au inceput cu un mic magazin de 16 mp si au ajuns sa se extinda in diverse colturi ale tarii, cu hypermarketuri intinse pe zeci de hectare.
Desi Romania a devenit tinta multinationalelor, Dedeman a reusit sa ramana 100% autentic, afacerea fiind condusa in continuare de fratii Paval.
De la afacere mica la una din cele mai influente companii – exemplul Walmart
Stiai ca poti deschide o afacere de familie si aceasta isi poate pastra statutul chiar daca se extinde la nivel global? Cam asta se intampla cu Walmart, faimosul lant de supermarketuri, cu origini in Statele Unite ale Americii.
Fondata in 1962 de catre Sam Walton, Walmart a crescut de la o mica afacere in Bentonville, Arkansas, pana la a deveni cel mai mare lant de magazine cu amanuntul din lume.
Sam Walton si familia sa au avut o influenta semnificativa asupra dezvoltarii si cresterii companiei. Principiile si valorile de afaceri ale lui Sam Walton au contribuit la succesul Walmart, cum ar fi orientarea catre client, preturile scazute, strategiile de Marketing si strategiile eficiente de aprovizionare.
Chiar daca Walmart a crescut si s-a extins la nivel global, ramane in continuare o afacere de familie, deoarece membrilor familiei Walton le revine statutul de actionari majoritari.
Inspirat de exemplele furnizate? Iata cum iti poti infiinta propria afacere
Daca acest exemple te-au inspirat, tine cont de faptul ca nu e niciodata prea tarziu sa iti deschizi propria afacere de familie. Fie ca e vorba de un magazin online, de o firma de bijuterii, un magazin care comercializeaza produse bio pentru un stil de viata sanatos sau o agentie de turism, afacerea ta poate prospera in orice domeniu.
Important este sa cunosti procesul de infiintare al unei firme. Aceasta dureaza intre 3 si 5 zile lucratoare si ai nevoie de un nume cat mai complex pentru a putea evita dublurile. Variantele de firme pe care le poti intreprinde sunt SRL – societate cu raspundere limitata, SA – societate pe actiuni sau PFA pentru persoanele fizice.
Trebuie, de asemenea, cautate cateva variante de sedii sociale. Vei avea nevoie de o echipa in spate, dar nu iti face griji, Fabrica de Firme este aici sa te ajute. Poti pune pe picioare o afacere de familie puternica si poti contribui la dezvoltarea unei industrii, venind cu idei ingenioase.
Desi multimea de firme incadrate in aceasta descriere este cu siguranta semnificativa, afacerile de familie care depasesc aceste bariere sunt un exemplu elocvent al potentialului si puterii pe care o astfel de structura o poate detine. Aceste afaceri au demonstrat ca legaturile familiale nu doar ca pot sustine o intreprindere, dar pot fi un avantaj esential in atingerea succesului pe termen lung.