
Diferența dintre SRL și PFA – Cum e mai bine să începi o afacere potrivit nevoilor tale?
Începerea propriei tale afaceri este un pas suficient de important în viața ta, încât să cântărești foarte bine variantele înainte de a alege sub ce formă de organizare juridică este mai bine ca aceasta să funcționeze. Schimbările legislative, impozitele și alți factori precum domeniul afacerii tale, sunt variabilele prin care alegerea unui PFA este, poate, mai avantajoasă pentru business-ul tău, decât optarea pentru un SRL.
Din vasta noastră experiență în domeniul juridic, aspectul principal de care ne-am lovit tot mai des în consilierea multor antreprenori mai experimentați sau mai puțin experimentați, a fost acela că oamenii nu prea știu ce să aleagă și de ce ar fi mai bine pentru ideea lor de business un SRL, spre exemplu, și nu un PFA.
Deci? PFA sau SRL?
Deschiderea unui PFA este preferată de mulți indivizi care sunt la început de drum, întrucât pleacă la drum cu premisa că SRL-ul presupune că fondurile sunt ale firmei și nu ale persoanei care administrează firma. De asemenea, o altă presupunere pe care mulți întreprinzători o asumă este aceea că pentru un PFA costurile de administrare sunt mai mici decât pentru un SRL.
În realitate, lucrurile nu stau chiar așa, motiv pentru care, propunerea cu care noi venim în fața clienților este să facă o mică cercetare, dar nu foarte amplă, ca pe mai departe să discutăm și să stabilim conștient împreună care sunt posibilitățile de organizare juridică în funcție de nevoile specifice ale fiecărui tip de business în parte.
Am pregătit acest articol pentru tine și cei la început de drum, care nu știu încotro să o apuce și mai mult decât atât, ca bază pentru o viitoare discuție în cazul în care te decizi că este momentul să începi propria ta afacere. Porțile noastre sunt întotdeauna deschise pentru idei care să revoluționeze și să inoveze piața de business!
Citind acest articol îți vei face o idee despre:
- Ce este un PFA, dar și ce presupune un SRL?
- Când recomandăm un PFA și când se pretează un SRL?
- De ce e important să programezi o discuție dacă ești pe punctul de a-ți deschide propria afacere?
PFA – ce este, cât te costă și care este procedura de înființare
PFA este abrevierea pentru Persoană Fizică Autorizată și înființarea unei astfel de forme de organizare juridică durează în general de la 3 până la 5 zile lucrătoare. Intervalul devine valabil din momentul în care dosarul este pregătit pentru Registrul Comerțului.
Ce acte trebuie să pregătești?
- Carte de identitate titular
- Acte de studii (în domeniul în care se dorește autorizarea) sau documente din care să reiasă experiența profesională în domeniul în care se dorește autorizarea
- Dovadă de proprietate pentru adresa la care se va stabili sediul profesional (contract de vânzare-cumpărare, donație, certificat de moștenitor, contract de închiriere vizat de Administrația Financiară, acordul vecinilor cu pereți comuni dacă sediul va fi la bloc)
- Specimen de semnătură dat la notariat
- Procură notarială pe numele consultantului de la Fabrica-de-Firme care se va ocupa de depunerea dosarului la Registrul Comerțului
Pentru deschiderea unui PFA plătești 290 lei, iar această sumă include onorariul și Taxele la Registrul Comerțului.
SRL – ce este, cât te costă și care este procedura de înființare
Societatea cu răspundere limitată, sau pe scurt – SRL-ul este cea mai răspândită formă juridică pentru deschiderea unei afaceri. Tipul acesta de organizare juridică presupune ca asociații să fie ținuți responsabili pentru obligațiile societății care se află în aportul lor.
Ce acte trebuie să pregătești?
- 3 variante de denumire pentru viitoarea societate
- Carte de identitate asociat/asociați/administrator
- Copie de pe dovada de proprietate a sediului social (contract de vânzare cumpărare, donație, certificat de moștenitor, contract de închiriere vizat de Administrația Financiară etc, acordul vecinilor cu pereți comuni dacă sediul va fi la bloc)
- Carte de identitate proprietar/proprietari sediu social
Costuri înființare SRL
- Pentru societate cu asociat unic: 449 lei (taxe de Registru și onorariu inclus)
- Pentru societate cu 2 asociați : 499 lei (taxe de Registru și onorariu inclus)
- Pentru societate cu 3 asociați : 539 lei (taxe de Registru și onorariu inclus)
Când recomandăm înființarea unui PFA?
De principiu, consultanții Fabrica-de-Firme.ro vor putea face recomandări specifice businessului tău după ce programezi o discuție în care detaliezi aspecte importante despre tipul de afacere la care visezi. Desigur, poți apela la un PFA în momentul în care ai o meserie în care afacerea ta constă exclusiv în forța ta de muncă, însă este necesar să știi care este venitul lunar pentru a decide dacă acele costuri vor fi optime sau nu.
Poți deschide PFA dacă lucrezi în domeniul IT, întrucât indiferent de venitul tău, taxele sunt aceleași. Totuși, pentru orice alt domeniu, taxele pot crește în funcție de venitul pe care îl încasezi, iar acest aspect poate să nu fie neapărat benefic pe termen lung.
De altfel, mai poți înființa PFA când ai o idee de afacere și vrei doar să o testezi să vezi dacă are sau nu viitor, iar ulterior, dacă acest tip de afacere prinde, poți înființa un SRL. De altfel, ideile de business contextual pot funcționa printr-o formă de organizare juridică de tip PFA – decorațiuni, aranjamente florale și așa mai departe.
Când recomandăm înființarea unui SRL?
Dacă ai în plan să construiești, dar și să crești o afacere fructuoasă și să dispui de forță de muncă calificată și, mai ales, specializată, atunci categoric un SRL este mult mai potrivit pentru nevoile afacerii tale.
De altfel, sunt multe cazurile în care recomandăm un SRL în detrimentul unui PFA, însă propunerea noastră este să programăm o discuție în care să vedem exact care sunt nevoile afacerii tale și de acolo să stabilim împreună de ce să alegi un PFA sau de ce să alegi un SRL.
De ce e important să programezi o discuție dacă ești pe punctul de a-ți deschide propria afacere?
Consultanții Fabrica-de-Firme.ro sunt specializați în asistență juridică și comercială și te vor ajuta să stabilești exact traiectoria business-ului tău și să determini care sunt nevoile acestuia în materie de organizare juridică. De aceea, este foarte important să apelezi la specialiști, care oferă consultanță personalizată și pun binele afacerii tale mai presus de orice altceva.
Te așteptăm pe Strada Agricultori, nr. 87 să discutăm mai multe despre business-ul tău și să stabilim împreună care sunt nevoile afacerii tale! Rămâne să vedem dacă pentru tine este vorba despre PFA sau SRL!