
5 întrebări esențiale și 5 răspunsuri potrivite pe care trebuie să le știi înainte să deschizi un SRL
Să pui bazele unei afaceri nu este deloc un lucru simplu. Începutul este greu întotdeauna, iar cazul de față nu face excepție, așa că ne-am gândit să-ți spunem noi care sunt cele mai importante 5 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să deschizi un SRL.
Societatea cu răspundere limitată, pe scurt SRL, este cea mai răspândită formă juridică datorită tocmai răspunderii limitate pe care o au asociații. Aceștia sunt ținuti responsabili pentru obligațiile societății doar în limita aportului lor. De asemenea, valoarea capitalului social este foarte mică. Minimul cerut de lege este 200 lei, iar capitalul este împărțit în părți sociale egale. Acestea nu pot fi mai mici de 10 lei.
Cât durează operațiunea de înființarea al unui SRL?
Rezolvarea unui dosar de înregistrare la Registrul Comerțului pentru un SRL durează aproximativ 3 zile la care se adaugă timpul alocat pregătirii și redactării actelor necesare la dosar. Tot la acest termen, pe lângă redactarea actelor, se adaugă și depunerea capitalului social la bancă, vizita la notar sau la Registrul Comerțului pentru specimenul de semnătură și declarația de asociat. Deasemenea, de reținut este faptul că, dacă sediul social este stabilit într-un apartament ai nevoie de acordul vecinilor direct afectați- cu pereți comuni; unul sus, unul jos, unu stânga, unul dreapta- și al Asociației de Proprietari.
Ce reprezintă specimenul de semnătură și declarația de asociat în cazul înființării unui SRL?
Atunci când se înființează o societate, asociatul sau asociații trebuie să dea o declarație pe propria răspundere conform căreia atestă că îndeplinesc toate condițiile legale pentru înregistrarea societății în România.
Specimenul de semnătură se obține de către administrator sau administratori, în cazul în care sunt mai mulți, și se poate da în fața notarului sau la Registrul Comerțului, atunci când se depune dosarul.
Unde se poate stabili sediul social?
Sediul social este o adresă unde îți poți desfășura activitatea economica sau poate rămâne o adresă de corespondență pentru instituțiile statului. Sediul social poate fi stabilit fie la o adresă proprie, fie la adresa unui cabinet de avocat. În cazul în care sediul social este stabilit la un cabinet al unui avocat, trebuie reținut faptul ca pe acea adresa nu poate fi încheiat un contract cu o durata mai mare de 1 an, perioada temporara prevazuta chiar în statutul profesiei de avocat. Se pretează în general pentru societățile care desfășoară activitate înafara sediului social, fiind necesară autorizarea activității la terti sau la un punct de lucru..
Ce înseamnă autorizarea activității la terți?
În cazul în care alegi ca sediul social al afacerii tale să fie la un cabinet al unui avocat și vrei să adaugi coduri CAEN care se desfășoară doar pe teren sau dacă nu dorești ca activitatea să se desfășoare la sediul social și nu vrei să deschizi un punct de lucru, atunci este nevoie să autorizezi activitatea la terti.
Autorizarea activității la terți înseamnă că declari faptul că nu vei activa la o adresă fizică, ci vei desfășura orice activitatea pe teren, la clienți, etc.
Care este impozitul plătit de un SRL?
O societatea un răspundere limitată plătește impozit pe venit între 1-3%, 1% pentru SRL-urile care au unul sau mai mulți salariați și 3% pentru cele care nu au nici un salariat. Dacă veniturile depășesc 1000000 de euro într-un an fiscal, atunci societatea devine plătitoare de impozit pe profit, iar cota este de 16% la rezultatul final. Acest lucru reprezintă diferența dintre veniturile impozabile și cheltuielile deductibile.
Pentru o înființare eficientă și pentru a evita drumurile lungi la Registrul Comerțului, specialiștii de la Fabrica-de-Firme sunt alături de tine, încă de la început.
Dă click aici și află cum te putem ajuta!