Transformare din SRL-D in SRL – Procedura si acte necesare
Forma juridica SRL-D, adica Societate cu Raspundere Limitata-Debutant, a fost pana in anul 2018 foarte atractiva pentru micii antreprenori. Una dintre facilitatile de care acestia beneficiau timp de 3 ani, era cea cu privire la scutirea de la plata CAS pentru veniturile aferente timpului lucrat pentru cel mult 4 salariati. Conditia fiind ca acestia sa fie angajati pe perioada nedeterminata, precum si un impozit de 1%.
Odata cu trecerea contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, in anul 2018, facilitatea privind scutirea de la plata CAS-ului pentru SRL-D-uri nu mai exista.
Beneficiile unui SRL-D
Cu exceptia facilitatii fiscale care nu se mai aplica, SRL-D-urile beneficiaza de anumite avantaje. In primul rand sunt scutite de la plata taxelor de inregistrare de la Oficiile Registrului Comertului.
Un alt beneficiu este reprezentat de alocațiile financiare nerambursabile, reprezentând 50% cel mult, dar nu mai mult de 10.000 euro sau echivalentul în lei, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri, pentru care se face dovada surselor de cofinanțare.
De asemenea, sunt acordate garantii de catre Fondul National de Garantare a creditelor pentru IMM-URI, pana la 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 de euro.
Un lucru foarte important de retinut este ca antreprenorii care doresc sa isi infiinteze un SRL-D sau cei care sunt deja inregistrati cu un SRL-D sa cunoasca faptul ca la 31 decembrie a anului in care implinesc 3 ani de la data infiintarii trebuie sa faca demersurile necesare pentru schimbarea sintagmei SRL-D in SRL sau sa aleaga o alta forma juridica.
Acte necesare pentru Transformare din SRL-D in SRL
Fie ca au trecut cei 3 ani de la infiintare sau sunt necesare unele schimbari, in cadrul societatii, incompatibile cu SRL-D-ul, va trebui sa reluati procedura de inscriere la Registrul Comertului la fel ca la o schimbare de denumire.
Dosarul de inregistrare care trebuie depus la Registru Comertului va trebui sa contina:
- Cererea de inregistrare (original) – formular;
- Declaratia-tip pe propria raspundere, semnata de asociati sau de administratori;
- Dovada verificarii disponibilitatii si a rezervarii firmei – original;
- Actul modificator al actului constitutiv Hotararea A.G.A./Decizia Asociatului Unic – original;
- Certificatul de inregistrare – original;
- Certificatele constatatoare emise la infiintarea SRL-D-ului – original;
- Actul constitutiv actualizat – original;
- Dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale.
Certificatul de inregistrare se va depune la Registrul Comertului in vedea eliberarii unui nou certificat, cu noul nume al societatii, adica se va renunta la SRL-D si se va publica cu SRL. Codul unic de inregistrare si numarul de inregistrare la Registrul Comertului raman neschimbate, la eliberarea noului Certificat de Inregistrare.
De asemenea, Actul Constitutiv va fi actualizat cu noul nume al societatii. Totodata, se pot introduce si alte coduri CAEN, mai mult de cele 5 existente, inclusiv cele interzise pentru SRL-D in limita legii si a autorizatiilor detinute.
Dupa finalizarea procedurilor de inregistrare la Registrul Comertului, se va depune o declaratie la A.N.A.F. prin care se anunta schimbarea statutului juridic al societatii.
Noi iti suntem alaturi! Poti apela cu incredere la specialistii Fabrica de Firme, fie ca ai nevoie sa iti infiintezi SRL-D-ul, fie SRL-ul! In pagina de Contact, ai toate datele noastre!