
Ce sunt dividendele intr-un SRL? Mod de calculare si de impozitare
Ce sunt dividendele intr-un SRL se numără printre preocupările celor care doresc să devină acționari la o societate comercială și vor să cunoască dacă și în ce măsură poate să fie avantajoasă pentru ei o astfel de investiție.
Orice decizie de investiție trebuie cântărită foarte bine, mai ales dacă ești interesat de procedura de infiintare SRL. De aceea, noi îți prezentăm în continuarea acestui articol tot ce trebuie să știi în cazul dividendelor pentru un SRL. Vei afla cum se distribuie dividendele și la ce profit te poți aștepta.
Ce sunt dividendele intr-un SRL?
Dividendele reprezintă o parte din venitul societății comerciale, care este distribuită către acționari în funcție de o cotă-parte din profit, deținută de fiecare dintre aceștia. Suma veniturilor din dividende este esențială pentru proprietarii și investitorii unei societăți și se distribuie sub formă de dividende cash sau de acțiuni.
Este important de reținut faptul că procesul de distribuire a dividendelor se realizează în funcție de profitul disponibil al SRL-ului. Acesta se calculează după deducerea tuturor cheltuielilor și a impozitului fiscal.
Calcularea unor dividende
Vrei să știi cum se calculează venitul sub forma de dividende intr-un SRL? Se ia în considerare profitul disponibil al societății, care este obținut după ce au fost deduse toate costurile și datoriile acesteia. La categoria costuri sunt incluse cheltuielile cu angajații, materiile prime și consumabile, cele pentru utilități, marketing, în funcție de specificul afacerii tale.
Nu în ultimul rând, se calculează datoriile și împrumuturile pe care un business le deține. Profitul disponibil nu poate fi achitat pentru plata unor dividende, până când aceste obligații financiare anuale nu sunt achitate. Mai mult decât atât, dividendele pot fi distribuite doar după ce societatea a facut plata impozitelor pentru astfel de venituri.
Tipuri de dividende
Există mai multe tipuri de dividende pe care o companie le poate acorda acționarilor săi, în funcție de politica și situația financiară a societății. Sunt cunoscute 3 tipuri de dividende, respectiv:
- Dividende obișnuite: aceste dividende sunt considerate cele mai comune tipuri și sunt distribuite în funcție de numărul de acțiuni deținute. De cele mai multe ori, ele nu au prioritate față de alte obligații ale societății.
- Dividende preferențiale: acestea sunt acordate cu prioritate, sub forma unui procent fix din capitalul social.
- Dividende extraordinare: acestea pot fi acordate în cazul unor evenimente, precum o vânzare semnificativă.
De multe ori, vei gasi termenul de dividende interimare sau dividende în avans, care face referire la acele dividende plătite din profit, care se realizează periodic pe durata unui an fiscal.
Repartizarea profitului înainte de distribuirea dividendelor
Profitul unei societăți comerciale se repartizează înainte de a se distribui dividendele. Profitul se referă la suma netă de bani obținută de companie, după ce au fost deduse toate cheltuielile, precum plata impozitului la bugetul de stat, datoriile și costurile operaționale.
Astfel, se ia în considerare procentul din profit, oferit înainte să se plătească dividende. Dacă ești nerăbdător să afli ce venituri din dividende vei obține, discută cu un contabil, care îți poate oferi mai multe detalii cu privire la profitul realizat de companie.
Cum se distribuie dividendele intr-un SRL?
Ai aflat modul de a se repartiza dividendele și cât de important este să se cunoască ce profit se va oferi. Vrei să știi în ce mod dividendele sunt distribuite? Află că există două forme speciale de a distribui dividendele, după cum poți citi în continuare.
Dividendele distribuite sub formă de numerar
Aceasta este cea mai răspândită formă de distribuire dividende. Acționarii unei societăți comerciale primesc bani lichizi, în funcție de calculul efectuat pe baza profitului disponibil, după ce au fost deduse cheltuielile, datoriile și alte obligații financiare. Caută o companie care oferă dividende, precum și plata în numerar și asigură-ți o sursă de venit pasiv care să te mulțumească.
Dividendele se pot repartiza și sub formă de acțiuni
Unii antreprenori preferă distribuirea dividendelor prin acțiuni, situație în care dividendele se distribuie asociaților în locul banilor cash. Ele pot fi emise la un preț fix sau pot fi distribuite în funcție de cota de participare deținută de fiecare acționar în parte. Pentru a se stabili forma de distribuție a dividendelor, se organizează o adunare generală a acționarilor, luându-se în considerare mai mulți factori și acordându-se atentie situației financiare anuale și preferințelor acționarilor.
Plata dividendelor
Plata dividendelor se realizează trimestrial, însă există situații când acestea pot fi plătite lunar, anual sau chiar o singură dată, atunci când sunt acordate sub forma unui dividend special. Astfel, veniturile pe care le poți obține din aceste surse pot fi lunare, trimestriale sau anuale.
De altfel, ele sunt un indicator al profitabilității financiare, întrucât un dividend mare înseamnă că o afacere funcționează foarte bine și a obținut profituri. Dat fiind contextul economic dificil, unii antreprenori pot alege reducerea dividendelor, pentru a păstra numerar.
Ce influențează prețul unei acțiuni la dividende?
Vestea că o companie plătește dividende va bucura investitorii, care capătă și mai multă încredere în sănătatea financiară a afacerii. Astfel, plata lor nu este doar o modalitate de a recompensa acționarii unui business, ci și de a atrage noi investitori.
Ca atare, prețul acțiunilor va crește odată cu publicarea unei știri, ce anunță că se plătesc dividendele. Data ex-dividend este importantă în calendarul dividendelor, deoarece aceasta marchează ziua în care investitorii care dețin acțiuni, nu mai pot primi dividendul. Prin urmare, prețul acțiunilor scade odată cu data ex-dividendului.
Impozitul pe dividende
Modul în care se impozitează dividendele este un aspect ce nu poate fi neglijat. Astfel, plata de impozit pe dividende revine persoanei juridice care este plătitoare de venit. Acesta are obligația să declare și să plătească impozitul corespunzător. Astfel, se face plata unei cote de impozit de 5 procente asupra dividendului brut, până la 25 inclusiv ale lunii următoare celei în care se plătește dividendul.
Ține cont ca atunci când veniturile din dividende, încasate și cumulate cu veniturile din activități independente sunt egale cu cel puțin 12 salarii minime brute la data depunerii declarației unice, există obligația de a plăti contribuția la asigurari sociale de sanatate în cota de 10%.
Salariul minim brut se calculează în funcție de legislația în vigoare la data depunerii declarației unice, acesta fiind modul de plată pentru dividende. Aplicarea unei cote de impozit trebuie luată în considerare, pentru a stabili ce venit pasiv obții tu.
Ai o idee de afacere pe care vrei să o pui în practică? Programează o discuție cu un consultant Fabrica de Firme!
După cum ai descoperit în cadrul acestui articol, o participare la capitalul social al unei companii este influențată de numărul de acțiuni pe care un investitor le deține și influențează suma de dividende pe care acesta o poate primi. În plus, plata profitului unei companii sub forma unor dividende reprezintă o recompensă pentru acționari și asociați.
Ai o idee de afaceri pe care vrei să o pui în practică? Programează o discuție cu unul dintre consultanții noștri și haide să demarăm procedura de infiintare firma! Oferim servicii complete de consultanță gratuită și soluții personalizate, adaptate necesităților și cerințelor tale.