
Cesiunea de parti sociale: ce reprezintă și cum se realizează
Deschiderea unei afaceri proprii, indiferent că este o companie de tip SRL cu mai mulți asociați, ori doar o formă de atestare de tip PFA cu un sediu social chiar la adresa apartamentului tău, este un pas important spre independență. Însă, la fel de bine, se poate întâmpla ca în timp să nu te mai regăsești în activitatea începută cu atât de mult efort sau să trebuiască să renunți la ea din diverse motive și să o predai unui asociat deja existent în firmă sau unei persoane cu totul noi. În acest caz, vorbim de cesiune parti sociale, după cum îi spune denumirea sa juridică.
Cesiunea este o procedură juridică ce se referă la transmiterea sau împărțirea unor forme sociale între asociaţi și este reglementată de art. 202 alin. (1) din Legea nr. 31/1990. Totul se realizează prin intermediul unui contract oficial, încheiat între cel care cedează și cel care urmează să primească. Desigur, contractul se negociază și se încheie sub semnătură privată. Practic, acest document stipulează cu exactitate care sunt drepturile și obligațiile părților cesionare, prețul cesiunii și, acolo unde este cazul, care este destinația dividendelor.
În cazul în care se stabilește de comun acord ca asociatul care urmează să iasă din societate să-și păstreze, totuși, dreptul la dividente, acest aspect trebuie stipulat concret în contractul de cesiune.
În ceea ce privește plata, cesionarea are la bază două modalități:
- Se achită valoarea nominală a părților, valoare ce trebuie să fie menționată și în actul constitutiv al societății în cauză
- Se achită o valoare mai mare decât valoarea menționată în acest act constitutiv. În acest caz, cedenții au datoria de a achita și un impozit adiacent profitului realizat. În cazul unei persoane fizice sau deținătoare de PFA, valoare impozitului este de 10%.
Atenție, însă. Înregistrarea la Registrul Comerțului a unui contract de cesiune în care prețul transmiterii părților sociale este sub valoarea lor nominală poate fi respinsă ori poate atrage după sine suspiciuni și controale fiscale suplimentare.
Cesiunea de parti sociale – Ce presupune procedura
Cesionarea se poate face parțial sau în totalitate, între două sau mai multe persoane fizice sau juridice. Există cazuri în care o societate este deținută de mai mulți asociați, fiecare având un anumit procent, iar cesiunea se realizează doar între doi asociați, situație în care nu este necesar consimțământul celuilalt asociat neimplicat. Excepție fac situațiile în care acest aspect se stipulează în actul constitutiv al firmei încă de la înființarea ei.
Însă cel mai des, cesionarea se face, de regulă, între o persoană care deține firma de tip SRL către o persoană din exterior. În special în acest caz cesionarea trebuie să fie înregistrată atât la Oficiul Registrului Comerțului cât și publicată în Monitorul Oficial.
Exisă și situații în care, odată cu schimbarea poprietaului de dept societății comerciale este necesara și o o schimbare de sediu social pentru un SRL.
De exemplu, atunci când o societate este preluată prin succesiune. Și cesiunea părţilor sociale pe cale succesorală trebuie înscrisă în registrul comerţului şi în registrul asociaţilor societăţii, după cum se stipulează în Legea nr. 31/1990, art. 203.
Ce documente sunt necesare pentru cesiunea de parti sociale
Conform site-ului oficial al Oficiului Național al Registrului Comerțului, pentru cesiunea de parti sociale între asociații unei firme de tip SRL, dosarul ce trebuie întocmit este destul de complex, se realizează în mai multe etape și include mai multe acte.
- Prima etapă este și cea mai importantă. Actele care trebuie depuse la Oficiul Registrului Comerțului sunt:
– Cererea de depunere şi menţionare acte în original
– Actul modificator al actului constitutiv sau hotărârea adunării generale a asociaţilor acolo unde este cazul. Documentul trebuie să fie în original
– Dacă este cazul, o împuternicire specială în formă autentică, avocaţială sau delegaţie pentru persoanele desemnate să îndeplinească formalităţile legale. Tot în original
– Chitanțe sau alte forme de acte doveditoare pentru plata tarifului legal.
- A doua etapă constă în întocmirea actelor finale necesare pentru concretizarea procedurii și se vor depune tot la Oficiul Registrului Comerțului după ce au trecut 30 de zile de la depunerea primului set de acte și publicarea hotărârii în Monitorul Oficial.
Astfel, pentru realizarea și finalizarea transferului între părțile sociale, actele necesare sunt:
– Cererea de înregistrare completată sub forma unui formular;
– Dovada publicării hotărârii adunării generale a asociaţilor, confirmare care se realizeazîă de către Oficiul Registrului Comertului;
– Actul modificator al actului constitutiv sau hotărârea adunării generale a asociaţilor acolo unde este cazul;
– Actul constitutiv actualizat, în original;
– Contractul de cesiune, în original; acest contract nu mai este necesar să fie atașat la dosar în cazul în care actul modificator conţine toate clauzele referitoare la drepturile şi obligaţiile cedenţilor şi cesionarilor şi a fost deja semnat şi de aceştia
– Copii după certificatele de înregistrare ale persoanelor juridice care urmează să devină asociaţi în cadrul SRL-ului în cauză. Dacă persoanele care divin asociați au doar statutul de persoană fizică sau de deținător de PFA, se vor atașa copii și după certificatele și actele de identitate ale acestora;
– Declaraţiile pe proprie răspundere de către noul asciat (sau noiii asociaţi) care fac parte din această procedura de cesiune din care să rezulte că îndeplinesc condiţiile legale pentru deţinerea acestor calităţi (original), dar pentru noii administratori; Declarațiile vor trebui autentificate și certificate prin intermediul unui notar sau a unui avocat.
– În cazul în care noul asociat nu este cetățean român și codul său fiscal nu este înregistrat în România, această declarație va trebui întocmită printr-un reprezenant al acestei persoane juridice străine și tradusă de un traducător autorizat cu semnătură, apoi legalizată de un notar public. În acest caz va fi necesară și o copie de la registrul natțional din țara unde este înregistrată persoana juridică ce urmează să facă perte din cesiune.
– Dacă cesiunea se realiează la o valoare mai mare decât cea nominală, la dosar se va atașa și dovada plății impozitului pe profit.
Cesiunea de parti sociale poate fi eficientizată și noi îți putem da o mână de ajutor în realizarea actelor necesare, dar și în ceea ce privește partea de consultanță. Vom tehnoredacta documentele, vom completa toate cererile și formularele necesare pentru procesul de cesiune al părților sociale, în funcție de cazul dumneavoastră. Contactează-ne dacă vrei să stabilim o întâlnire pentru a-ți lua această povară de pe umeri și a te asigura ca procesul decurge întocmai!