
Aspecte importante pentru închiderea unei firme
Pentru a închide sau a radia o firmă, așa cum este numită procedura, sunt necesare îndeplinirea unor criterii și respectarea unor proceduri specifice, ce sunt înscrise în cazierul fiscal. Aceste aspecte sunt necesare de rezolvat pentru a putea pune pe picioare o nouă afacere.
Cea mai simplă modalitate de a radia o firmă este cea voluntară. Important de reținut este faptul că Registrul Comerțului poate dizolva o firmă din oficiu, însă nu este în responsabilitatea sa să o și radieze.
Semnificația conceptelor definitorii pentru închiderea unei firme
Dizolvarea unei societăți este valabilă doar în momentul în care activitatea comercială încetează. De obicei, o firmă sau o societate ajunge la dizolvare atunci când mecanismul său de funcționare nu mai oferă randament sau oferă unul foarte scăzut. De regulă, cauzele care duc la acest lucru pot fi făcute într-un context economic nefavorabil, strategii de business ineficiente, rezultate financiare scăzute în comparație cu investiția sau relații tensionate între asociați.
Totodată, dizolvarea nu produce efecte asupra personalității juridice a societății comerciale. Personalitatea juridică este necesară societății pentru îndeplinirea celorlalte operațiuni care privesc lichidarea patrimoniului social.
De altfel, lichidarea se referă la partea de active rămasă în firmă și repartizarea acesteia la toți cei care sunt asociați. Acestea pot fi bunuri și bani, atât din “casă”, cât și din bancă. Din momentul în care se achită toate datoriile și obligațiile către creditori și furnizori se poate trece la repartizarea activelor rămase. Dacă asociații nu ajung la un consens și există divergențe de opinii cu privire la această repartizare, legea prevede ca procedura de lichidare să se realizeze prin numirea unui lichidator financiar.
Ultima etapă din viața unei societăți comerciale este reprezentată de radiere. În urma dizolvării și lichidării se poate realiza radierea unei firme din Registrul Comerțului. Radierea unei firme înseamnă consemnarea încetării existenței acesteia ca persoană juridică, adică eliminarea sa din evidența Registrului Comerțului. De reținut este că, în cazul unei radieri, nu se elimină înregistrarea anterioară, ci doar se consemnează încetarea activității sale.
Utilitatea procedurii de radiere este data de faptul că, în cazul etapei de dizolvare și lichidare, firma își păstrează o capacitate redusă de folosință. Astfel, societatea are în continuare personalitate juridică.
Etapele necesare pentru realizarea fiecărui concept
Pentru dizolvarea și lichidarea voluntară a unei firme sunt necesare redactarea unor documente, precum cererea de înregistrare a mențiunii, decizia asociatului unic sau hotărârea AGA și dovada conform căreia au fost achitate taxele impuse.
După trecerea termenului de 30 de zile de la hotărâre, poate fi demarată și etapa următoare. Decizia de dizolvare trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial, iar intervalul este de aproximativ 45 zile. Pentru a evita unele neplăceri care ar putea apărea , anterior demararii procedurii trebuie verificată fișa contribuabilului la ANAF din care să ateste că au fost achitate toate obligațiile și impozitele societății către ANAF.
Ca urmare, termenul total al procedurii de dizolvare și lichidare ar fi de aproximativ 50 de zile.
În cazul radierii unei firme, aceasta se realizează, de obicei, la cererea unui lichiditor numit de societate, în termen de 15 zile de la emiterea ultimului act de lichidare. În cazul în care asociații firmei nu procedează la numirea unui lichiditor, societatea se radiază din oficiu din Registrul Comerțului în termen de 3 luni de la data rămânerii irevocabile a hotărârii de dizolvare.
Pentru ca radierea să poată fi realizată este nevoie de anumite documente precum: cererea de radiere, certificatul de înregistrare și certificatele constatatoare de autorizare, întocmirea unui bilanț de lichidare de către expertul contabil, dovada achitării taxelor, certificatul care atestă lipsa datoriilor la contribuțiile sociale și la bugetul de stat, respective hotărârea ce atestă repartizarea de active nete ale societății.
Taxele percepute de Registrul Comerțului sunt de aproximativ 122 de lei aferente publicării hotărârii AGA sau deciziei asociatului unic în Monitorul Oficial. Alte costuri ar putea fi legate de pregătirea documentelor contabile necesare (aprox. 500 de lei în cazul în care societatea nu are deja un contabil) sau cu privire la depunerea dosarului la Registrul Comerțului (aprox. 349 de lei, TVA și taxe curier incluse).
Închiderea unei firme pare să fie un lung și greu proces de realizare a fiecărei etape. Pentru consultanță și ajutor, apelați la Fabrica-de-Firme.ro.