
Tot ce trebuie să știi despre înființarea unui ONG
ONG sau Organizațiile non-guvernamental sunt forme asociative create în mod voluntar de persoane fizice sau juridice și au rolul de a promova valorile civice, ale democrației și ale statului de drept.
În ultimii ani s-au deschis tot mai multe organizații non-profit pentru derularea diferitelor programe ce au ca scop ajutorarea oamenilor sau îmbunătățirea unor segmente economice, sociale sau culturale.
Alegerea formei asociative
În România, organizațiile non-guvernamentale au trei forme de existență: asociație, fundație și federație. Dintre toate, cea mai răspândită formă de organizare este Asociația.
Asociația este o convenție în care mai multe persoane oferă permanent resurse materiale și forță de muncă, având ca scop susținerea activităților comunităților locale, regionale sau internaționale.
Fundația este un tip de organizație mai închis decât asociația. Scopul unei fundații trebuie să fie altruist, bine determinat, realist și de interes general.
Federația este formată din cel puțin două fundații sau două asociații, fiecare păstrându-și personalitatea sa juridică.
Înființarea unui ONG presupune parcurgerea mai multor etape, începând cu rezervarea numelui organizației, continuă cu constituirea patrimoniului până la deschiderea unui cont bancar.
Rezervarea denumirii ONG-ului
Rezervarea denumirii se realizează prin obținerea unei dovezi de la Ministerul Justiției, care atestă faptul că denumirea este legală și nu aparține unui alt ONG. Această dovadă se obține prin depunerea unei cereri la Ministerul de Justiție, iar termenul de răspuns este de maxim 6 zile și va fi valabilă 3 luni de la data la care a fost emisă.
Ca orice firmă, și ONG-urile au obligația de a avea un sediu profesional. Dovada existenței unui sediu profesional se face prin prezentarea următoarelor documente: contract de închiriere sau comodat, contract de vânzare-cumpărare, de asociere în participațiune, de leasing imobiliar, certificat de moștenitor. Tot pentru sediul profesional sunt necesare și acordurile vecinilor și a asociației de proprietari, dacă acesta este situat într-un imobil de tip bloc. Pentru stabilirea sediului profesional al ONG-ului poți primi consultanță din partea noastră.
Alcătuirea Actului Constitutiv și al Statutului
În esență, Actul Constitutiv reprezintă hotărârea membrilor fondatori de a înființa organizația non-guvernamentală, atribuind în același timp și funcțiile de conducere. În schimb, Statutul definește scopul și obiectivele organizației, drepturile membrilor fondatori, menționând în același timp patrimoniul (minimul legal fiind stabilit la 200 lei) și sediul.
Obținerea cazierului fiscal reprezintă o altă etapă și trebuie solicitat de la toți membrii fondatori, având termen de valabilitate de 30 de zile de la data emiterii.
Dobândirea personalității juridice
Dobândirea personalității juridice pentru constituirea unei organizații non-guvernamentale reprezintă o nouă etapă și se realizează prin depunerea unui dosar la Judecătoria în raza căruia își va avea sediul noul ONG. Dosarul va cuprinde următoarele documente: cererea de înscriere, dovada denumirii organizației Statutul și ale Actul Constitutiv în mai multe exemplare originale, actele care dovedesc legalitatea sediului profesional, dovada depunerii patrimoniului care se face printr-un extras de cont, cazierul fiscal al membrilor fondatori și un timbru judiciar. Apoi va trebui să vă înscrieți în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor.
Pentru desfășurarea operațiunilor fiscale în noua organizație non-guvernamentală va trebui să obțineți un cod de identificare fiscala de la Administrația Finanțelor Publice.
Ultimele etape în deschiderea unui ONG
O etapă minoră în înființarea unui ONG este obținerea imprimantelor cu regim special.
Ultima etapă este reprezentată de deschiderea unui cont bancar. De preferat ar fi ca deschiderea să se efectueze la aceeași bancă unde a fost depus și patrimoniul inițial.
După ce au fost parcurse toate etapele și procedurile, asociația va putea încheia acte juridice în mod valabil, beneficiind astfel și de diverse operațiuni de finanțare, în condiții legale.
Cu ajutorul consultanților de la Fabrica-de-Firme, procedura va dura 45 de zile și costurile pornesc de la 1500 lei cu onorariu inclus.