
Grila de salarizare 2019
La finele anului trecut, Guvernul României a decis să intervină pe Legea salarizării bugetarilor, Legea 153/2017, și să acorde o creștere accelerată a salariilor personalului didactic de predare, personalului didactic auxiliar, personalului de conducere și personalului de îndrumare și control din învățământ.
Așadar, la finele anului trecut, creșterile salariale au fost cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 care privește instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare care trebuia aplicată începând cu data de 1ianuarie 2019.
În acestea condiții, Parlamentul a intervenit din nou pe Legea salarizării și a adus câteva modificări inclusiv în legătură cu salariile din învățământ, mai exact, cu creșterea accelerată a salariilor.
Creșterea accelerată a salariilor presupune că dascălii vor ajunge mai repede cu doi ani la salariile prevăzute în anexa Legii salarizării bugetare pentru 2022. Prima creștere a fost programată la începutul acestui an, iar alte două creșteri se presupune că vor avea loc în 2020.
Totodată, același proiect de lege prevede și acordarea unui spor de suprasolicitare neuropshică de 10% la salariul de bază pentru personalul didactic de conducere din învățământul superior, Cum ar fi: rector, prorector, decan, prodecan și direct de departament. Același lucru este valabil și pentru cei din învățământul preuniversitar, spre exemplu inspector școlar general, adjunct, director casa corpului didactic, director de unitate de învățământ și director adjunct. Motivarea venită din partea parlamentarilor este că sporul a fost acordat pentru că o parte din personalul didactic de conducere are și normă didactică.
Salariile profesorilor vor crește astfel: pentru un profesor cu 25 de ani vechime, salariul va avea o creștere de 327 de lei și va ajunge la 5.376 de lei. Profesorii cu studii superioare de lungă durată vor avea o creștere de 343 de lei și vor ajunge la 4.477 de lei. De asemenea, profesorii debutanți vor avea o creștere de peste 1.400 de lei. Profesorii universitari vor avea un plus de 693 de lei, iar până în anul 2020 vor ajunge la 9.289 lei. . În ceea ce privește asistenții universitari, aceștia vor beneficia de o creștere de 141 de lei, până la peste 3.700 de lei.
Salariile cresc nu doar în învățământ, ci și în construcții
Potrivit graficelor prezentate de ministrul Olguța Vasilescu, în ministere salariile vor crește astfel: pentru un consilier cu grad superior, creșterea va fi de 650 de lei până la peste 6.300 de lei, iar pentru un consilier debutant, creșterile vor fi de 1.652 de lei. . Un referent va avea o creştere de 1.400 de lei, până la peste 3.700 de lei, iar un referent debutant va încasa 3.474 de lei de la 1 ianuarie.
Pentru sectorul construcțiilor, Guvernul a stabilit un salariu minim brut lunar de 3.000 lei, eliminarea taxelor pe muncă pentru angajator, iar pentru angajat salariul minim net lunar va depăși echivalentul în lei a 500 euro, a anunțat premierul Viorica Dăncilă, în ședința de Guvern din data de 29 noiembrie 2018. Vor fi introduse și alte măsuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru în acest sector.
Pe parcursului anului 2018, bugetarii au beneficiat de două creșteri salariale, una la 1 ianuarie, iar cealaltă la 1 martie. Atunci, medicii și asistentele au intrat direct pe grila de salarizare din 2022, prevăzută în conformitate cu Legea salarizării. Până în 2022 această categorie nu va mai primii bani în plus.
Un alt lucru important este că de la 1 ianuarie 2019, salariul minim pe economie a crescut de la 1.9000 de lei la 2.080 de lei brut. De asemenea, persoanele cu studii superioare şi care au cel puţin 1 an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare vor avea salariu minim brut 2.350 lei pe lună.
Dacă dorești să afli mai multe informații privind salarizarea, poți da click aici!