
Ce sunt dividendele și cum te pot ajuta? Află care sunt noile reglementări
Te-ai întrebat ce sunt dividendele? Profiturile unei companii se pot repartiza acționarilor, direct proporțional cu numărul de acțiuni deținute. Partea de profit care revine acționarilor se constituie în dividende.
Ce sunt dividendele și cum se impozitează?
Tipuri de dividente
Investitorul în calitate de proprietar al unei părți din companie are dreptula vota în cadrul Adunării Generale a Acțiunilor. Totodată, acesta poate fi remunerat proporțional cu numărul de acțiuni deținute, prin plata de dividende. Acestea reprezintă o parte din profitul unei societăți pe acțiuni care revine fiecărui acționar la sfârșitul fiecărui exercițiu financiar. Acestea se dispun în raport cu acțiunile pe care le posedă. Adunarea Generală a companiei decide ce parte din profit se repartizează ca dividende. Suma se împarte la numărul total de acțiuni. Iar rezultatul reprezintă dividendul pe o acțiune. Fiecare acționar își calculează dividendele de încasat înmulțind dividendul pe o acțiune cu numărul de acțiuni deținute.
Dividendele se clasifică în dividendele plătite în bani și dividendele plătite în acțiuni. Un alt lucru important de reținut este că nici un act normativ nu va impune să distribui întreg profitul. Aceste sume de bani pot rămâne în conturile societății pentru alte scopuri, de exemplu cheltuieli curente sau investiții.
Cum se impozitează?
Impozitarea dividendelor se face prin aplicarea unei cote de impozitare de 5% asupra veniturilor obținute din dividente. Această impozitare a fost introdusă în Codul Fiscal din 2016 și vizează dividendele distribuite persoanelor române, fizice și juridice, precum și dividendele obținute din România de persoane nerezidente.
De asemenea, începând cu anul 2016 persoanele care realizează venituri din dividende nu datorează contribuție de asigurări sociale de sănătate pentru acestea. Acest lucru este valabil dacă realizează venituri din salarii, pensii, activități independente, activități agricole, indemnizații de șomaj, indemnizație pentru creșterea copilului sau ajutor social etc.
Dividendele trimestriale și noi reglementări
Ca asociat sau acționar al unei societăți trebuie să știi că începând cu anul 2018, legislația românească permite, în mod opțional, repartizarea de dividende aferente anului în curs și trimestiral. Dividentele date spre repartizare trimestrial asociaților sau acționarilor, precum și cele distribuite anul, se vor repartiza proporțional cu cota de participare la capitalul social vărsat.
Repartizarea trimestrială a dividendelor atrage:
Avantaje
Un prim avantaj este reprezentat de beneficiul pe care îl au acționarii. Aceștia vor beneficia mai des și mai rapid de rezultatul muncii prestate. Situația de a nu putea scoate banii din firmă decât în anul următor, după întocmirea situațiilor financiare, fiind exclusă.
Mai mult decât atât, acționarii care până acum au fost și angajați în propria firmă vor putea renunța la calitate de angajat. Remunerația lor va veni din dividendele trimestriale, reducînd astfel semnificativ taxele către bugetul de stat aferente contractului de muncă. Plus de asta, pentru veniturile din dividende, impozitarea este mai redusă decât la salarii.
Dezavantaje
Principalul dezavantaj al distribuirii trimestriale a dividendelor este reprezentat de costurile mai ridicate pentru serviciile de contabilitate. Întrucât este necesară mai multa muncă cu întocmirea situațiilor financiare.
De ce trebuie să ținem cont?
Orice firmă poate împărți trimestrial dividendele, însă specialiștii atrag atenția că în unele situații nu-i tocmai recomandat să se apeleze la dividendele intermediare. Pe de altă parte, dacă firma are pierderi înregistrate în ultimii ani, iar acestea sunt mai mari decât profitul, nu se mai pot împărți dividende intermediare. Ideea de bază este că întâi trebuie acoperite pierderile reportate și după se împart dividende.
Un alt lucru important de care trebuie să țineți cont este că firmele sunt obligate să întocmească situații financiare intermediare dacă optează pentru împărțirea trimestrială a dividendelor. Spre exemplu, pentru a împărți dividende pentru trimestrul I din 2019, trebuie făcute situații financiare interimare la 31 martie 2019.
Pentru a afla cât mai multe informații despre ce sunt dividendele ne puteți contacta aici.