Tot ce trebuie să știi despre înființarea unui ONG
ONG sau Organizatiile non-guvernamentale sunt forme asociative create in mod voluntar de persoane fizice sau juridice si au rolul de a promova valorile civice, ale democratiei si ale statului de drept.
In ultimii ani, s-au deschis tot mai multe organizatii non-profit pentru derularea diferitelor programe ce au ca scop ajutorarea oamenilor sau imbunatatirea unor segmente economice, sociale sau culturale.
Alegerea formei asociative
In Romania, organizatiile non-guvernamentale au trei forme de existenta: asociatie, fundatie si federatie. Dintre toate, cea mai raspandita forma de organizare este Asociatia.
Asociatia este o conventie in care mai multe persoane ofera permanent resurse materiale si forta de munca, avand ca scop sustinerea activitatilor comunitatilor locale, regionale sau internationale.
Fundatia este un tip de organizatie mai inchis decat asociatia. Scopul unei fundatii trebuie sa fie altruist, bine determinat, realist si de interes general.
Federatia este formata din cel putin doua fundatii sau doua asociatii, fiecare pastrandu-si personalitatea sa juridica.
Infiintarea unui ONG presupune parcurgerea mai multor etape, incepand cu rezervarea numelui organizatiei, continua cu constituirea patrimoniului pana la deschiderea unui cont bancar.
Rezervarea denumirii ONG-ului
Rezervarea denumirii se realizeaza prin obtinerea unei dovezi de la Ministerul Justitiei, care atesta faptul ca denumirea este legala si nu apartine unui alt ONG. Aceasta dovada se obtine prin depunerea unei cereri la Ministerul de Justitie. Termenul de raspuns este de maxim 6 zile si va fi valabila 3 luni de la data la care a fost emisa.
Ca orice firma, si ONG-urile au obligatia de a avea un sediu profesional. Dovada existentei unui sediu se face prin prezentarea urmatoarelor documente:
- contract de inchiriere sau comodat, contract de vanzare-cumparare, de asociere in participatiune, de leasing imobiliar, certificat de mostenitor;
- acordurile vecinilor si a asociatiei de proprietari, daca acesta este situat intr-un imobil de tip bloc.
Pentru stabilirea sediului profesional al ONG-ului poti primi consultanta din partea noastra!
Alcatuirea Actului Constitutiv si al Statutului
In esenta, Actul Constitutiv reprezinta hotararea membrilor fondatori de a infiinta organizatia non-guvernamentala, atribuind, in acelasi timp, si functiile de conducere. In schimb, Statutul defineste scopul si obiectivele organizatiei, drepturile membrilor fondatori, mentionand si patrimoniul (minimul legal fiind stabilit la 200 de lei) si sediul.
Obtinerea cazierului fiscal reprezinta o alta etapa si trebuie solicitat de la toti membrii fondatori, avand termen de valabilitate de 30 de zile de la data emiterii.
Dobandirea personalității juridice
Dobandirea personalitatii juridice pentru constituirea unei organizatii non-guvernamentale reprezinta o noua etapa. Aceasta se realizeaza prin depunerea unui dosar la Judecatoria in raza caruia isi va avea sediul noul ONG. Dosarul va cuprinde urmatoarele documente:
- Cererea de inscriere;
- Dovada denumirii organizatiei;
- Statutul si Actul Constitutiv in original;
- Actele care dovedesc legalitatea sediului profesional;
- Dovada depunerii patrimoniului care se face printr-un extras de cont;
- Cazierul fiscal al membrilor fondatori;
- Un timbru judiciar.
Apoi va trebui sa va inscrieti in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor.
Pentru desfasurarea operatiunilor fiscale in noua organizatie non-guvernamentala va trebui sa obtineti un cod de identificare fiscala de la Administratia Finantelor Publice.
Ultimele etape in deschiderea unui ONG
O etapa minora in infiintarea unui ONG este obtinerea imprimantelor cu regim special.
Ultima etapa este reprezentata de deschiderea unui cont bancar. De preferat ar fi ca deschiderea sa se efectueze la aceeasi banca unde a fost depus si patrimoniul initial.
Dupa ce au fost parcurse toate etapele si procedurile, asociatia va putea incheia acte juridice in mod valabil, beneficiind astfel si de diverse operatiuni de finantare, in conditii legale.
Cu ajutorul consultantilor de la Fabrica-de-Firme, procedura va dura 45 de zile si costurile pornesc de la 2.500 de lei cu onorariu inclus.