Ce costuri infiintare PFA și infiintare SRL sunt?
Deschiderea unei firme este un pas important in viata fiecarui antreprenor. Sunt multe intrebari care par a nu-si gasi raspunsul cand esti la inceput de drum. Dar, nu-ti face griji, de aceea am pregatit acest articol pentru tine. Este important sa iei fiecare decizie in mod calculat, luand in considerare toate optiunile pe care le ai. Astazi vom discuta despre ce costuri infiintare PFA si infiintare SRL sunt la momentul actual.
Exista, cum probabil ai auzit, si alte forme legale pentru afacerea ta. In Romania, cele mai cunoscute sunt SRL si PFA. In acest articol iti vom prezenta si cateva informatii despre procesul pentru infiintare SA, daca aceasta poate fi acum sau la un moment dat o optiune potrivita pentru afacerea ta.
Citeste in continuare pentru a te familiariza cu pasii pe care trebuie sa ii faci pentru infiintare SRL, infiintare SA si sa stii ce costuri infiintare PFA trebuie achitate. Mai mult, iti vom spune ce taxe si impozite implica formele legale SRL si PFA. Acesta este un aspect pe care iti recomandam sa il iei in considerare inainte sa depui actele pentru firma ta.
Ce trebuie sa stii despre infiintare SRL?
Deschiderea unui SRL poate fi considerat de unele persoane un proces mai complicat decat deschiderea unui PFA. In realitate, nu este asa. Cele doua forme legale sunt optiuni diferite si, in functie de nevoile tale si ale afacerii tale, un PFA poate fi mai bun decat un SRL sau invers.
Sa vedem pentru inceput ce reprezinta un SRL, ce costuri de infiintare SRL sunt si, ulterior, vom discuta despre taxele si impozitele unui SRL.
Procesul de infiintare SRL poate fi foarte rapid si simplu daca apelezi la ajutorul unor specialisti. Totusi, este la fel de adevarat si ca poti face acest lucru pe cont propriu. Dosarul de infiintare SRL, spre deosebire de PFA, este o idee mai stufos, dar nimic de speriat.
Daca te gandeai la varianta de infiintare SRL, trebuie sa stii ca orice firma nou infiintata are statutul de microintreprindere. O microintreprindere este o persoana juridica romana care realizeaza venituri anuale ce nu depasesc suma de un milion de euro. Deci, daca compania ta va obtine venituri sub un milion de euro se incadreaza la regimul de impozitare micro.
Dupa ce firma ta depaseste incasari de un milion de euro pe an, aceasta va fi incadrata la regimul de impozitare a profitului. Cota de impozitare difera in cazul celor doua tipuri de firme. Despre impozite si taxe vom vorbi putin mai tarziu.
Ce contine dosarul de infiintare SRL?
Am mentionat ca va trebui sa pregatesti un dosar pentru infiintare SRL. Acesta trebuie sa contina urmatoarele:
- 3 variante de denumiri pentru viitoarea ta firma;
- carte de identitate asociat/asociati/administratori;
- copie dupa dovada de proprietate a sediului social (contract de vanzare-cumparare, donatie, certificat de mostenitor, contract de inchiriere vizat de Administratia Financiara etc., acordul vecinilor cu pereti comuni daca sediul va fi la bloc);
- carte de identitate proprietar/proprietari sediu social.
Procesul de infiintare SRL este simplu. Dupa ce ai cele trei variante de denumire, de care te-ai asigurat ca sunt disponibile si nu mai exista firme cu un nume la fel ca al tau, vei face rezervarea de denumire la Registrul Comertului din orasul unde se afla sediul tau social.
Dupa ce ai primit actul care admite rezervarea de denumire, poti pregati dosarul de firma. Acesta trebuie sa contina:
- documentul care atesta rezervarea de firma;
- actul constitutiv care cuprinde toate datele importante din firma, cum ar fi denumire, coduri CAEN si sediu;
- capitalul social care trebuie sa fie minim 1 leu;
- specimen de semnatura si declaratie.
Urmatorul pas va fi oficializarea pentru infiintare SRL. Dupa ce depui dosarul, vei primi actele de firma: certificatul de inregistrare si certificatele constatatoare, daca ai autorizat activitati CAEN la sediu sau la terti.
Care sunt costurile de infiintare SRL?
Pentru infiintare SRL vor fi de achitat costurile pentru:
- taxa la Registrul Comertului;
- capitalul social de 1 leu;
- tarifele notariale pentru declaratiile de asociat/administrator/specimen de semnatura/procura.
Sursă foto Freepik
Ce este important de stiut despre infiintare SA?
Daca la infiintare SRL poti fi asociat unic, in cazul in care te gandesti la o infiintare SA, acest lucru nu mai este posibil. O prima diferenta intre SRL si SA este numarul de asociati. La infiintare SA este nevoie de minim 2 asociati.
SA reprezinta forma legala cunoscuta si ca Societate pe Actiuni. Capitalul social al unui SA nu poate fi mai mic de 90.000 de lei. Acesta va fi divizat in actiuni. Valoarea nominala a unei actiuni nu poate fi mai mica de 0,1 lei.
Obligatiile societatii sunt garantate cu patrimoniul social. Societatea pe actiuni este o societate de capital, elementul esential fiind cota de capital investita de actionar. Aceasta este administrata de unul sau mai multi administratori, numarul lor fiind intotdeauna impar.
Costuri infiintare PFA: avantajele si dezavantajele unui PFA
PFA, adica Persoana Fizica Autorizata, este o forma legala mai simpla decat un SRL. Spre exemplu, la capitolul contabilitate, in cazul unui SRL ai nevoie obligatoriu de un contabil, in timp ce, la PFA poti face contabilitatea singur.
Exista multe avantaje care conving persoanele, ce doresc sa isi deschida o firma, sa aleaga PFA. Cateva dintre acestea sunt:
- ai acces la banii firmei fara nici un act aditional care trebuie completat;
- nu trebuie sa depui atat de multe declaratii lunare;
- daca doresti sa inchizi PFA-ul, lucrurile sunt mai simple decat in cazul unui SRL;
- procesul de infiintare PFA este mai rapid;
- pot sa ai angajati si in cazul unui PFA, nu doar SRL.
Cum nimic nu poate fi perfect, si in cazul unui PFA exista cateva dezavantaje:
- taxele sunt mult mai mari la PFA decat la SRL;
- in caz de insolventa proprietarii raspund cu averea proprie;
- contributiile pentru asigurarile sociale si de sanatate trebuie achitate chiar daca PFA-ul nu realizeaza venituri in cursul unui an.
Ce costuri infiintare PFA sunt?
In cazul unui PFA nu este nevoie de capital social cum este la infiintare SRL. Nu sunt multe costuri pentru infiintare PFA. La deschiderea unui PFA, singura taxa de achitat va fi pentru Registrul Comertului.
Care sunt taxele si impozitele pentru SRL si PFA?
Taxele pentru SRL si PFA difera destul de mult. Aici se poate diferentia foarte clar ce varianta este mai buna din punctul acesta de vedere.
Taxe si impozite SRL
Daca incasarile sunt sub 1 milion de euro cotele de impozitare sunt:
- 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati;
- 3% pentru microintreprinderile care au angajati.
In cazul in care intr-un an firma va avea venituri peste 1 milion de euro, atunci cota de impozitare in cazul impozitului pe profit va fi de 16%.
Impozitul pe dividende
In cazul in care ramai doar asociat si nu te angajezi pe tine, modalitatea prin care poti scoate bani din firma este prin dividende trimestriale. In cazul distribuirii dividendelor, se va plati 5% din valoare bruta a dividendelor catre stat.
CASS pe dividende
CASS pe dividende trebuie achitat doar in cazul in care ai incasat bani din dividende mai mari sau egale cu 12 salarii minime brute. In acest caz esti obligat, conform Codului Fiscal, sa platesti contributia la sanatate.
Taxe și impozite PFA
Pentru un PFA va trebui sa achiti urmatoarele:
- 10% impozitul pe venit;
- 25% CAS – Contributia de Asigurari Sociale;
- 10% CASS – Contributia de Asigurari Sociale de Sanatate.
Indiferent de veniturile tale, vei fi nevoit sa achiti 10% din impozitul pe venit. Insa, daca intr-un an obtii venituri sub 27.600, care este suma celor 12 salarii minime brute, atunci vei putea achita CASS in mod optional. Daca doresti sa achiti contributia la sistemul public de sanatate, suma va fi echivalentul a 10% din sase salarii minime pe economie.
Alege cea mai buna varianta pentru afacerea ta alaturi de specialistii Fabrica-de-Firme.ro!
Este important sa cantaresti toate optiunile pe care le ai inainte de a depune actele pentru deschiderea firmei tale. Recomandarea noastra este sa fii atent la toate aspectele ce tin de aceasta decizie. Si nu uita ca poti apela oricand la consultanta specialistilor!