Infiintare firma: ce trebuie să știi despre infiintare SA și acte infiintare ONG
Lumea antreprenoriatului este complexa. Sunt diverse variante pe care le poti alege in functie de nevoile afacerii tale. Alegerea formei juridice pentru infiintare firma este primul pas pe care il vei face in calitate de antreprenor. Ulterior, vei vedea ca vor urma mai multe alegeri si decizii pe care le vei lua in interesul business-ului tau. Dar, in acest articol vom discuta exclusiv despre tot ce trebuie sa stii despre procesul de infiintare firma, infiintare SA si cum difera un ONG fata de alte tipuri de firme, cat si de ce acte infiintare ONG vei avea nevoie.
Procesul de infiintare firma este facil
Exista multe preconceptii privind procesul de infiintare firma. Inainte sa afli care sunt pasii pentru a pune bazele afacerii tale, poti cadea in capcana de a crede ca totul este foarte complicat. In realitate este un proces foarte facil.
Din punctul nostru de vedere, cea mai mare provocare este sa iei in considerare antreprenoriatul si sa faci un plan de afacere. Procesul de infiintare firma este doar oficializarea deciziei tale. Si, desigur, momentul in care firma ta ia nastere.
Exista cativa pasi simpli de urmat pentru infiintare firma. Pentru a deschide o firma va trebui:
- sa alegi forma juridica cea mai potrivita pentru obiectivele afacerii tale;
- sa te gandesti la o denumire cat mai specifica pentru firma ta;
- sa pregatesti actele necesare pentru infiintare firma;
- sa stabilesti sediul social al noii tale firme;
- sa completezi declaratiile aferente procesului de infiintare firma;
- sa depui dosarul de firma la Registrul Comertului;
- sa achiti taxele pentru procesul de infiintare firma.
Care forma juridica este potrivita pentru afacerea ta?
Dupa cum spuneam, primul pas pentru infiintare firma este sa stabilesti care este cea mai potrivita forma juridica pentru afacerea ta. Vei avea de ales intre:
- PFA – Persoana Fizica Autorizata;
- SRL – Societate cu Raspundere Limitata;
- SRL-D – Societate cu Raspundere Limitata – Debutant;
- SRL-Student – Societate cu Raspundere Limitata Student;
- SA – Societate pe Actiuni;
- II – Intreprindere Independenta;
- IF – Intreprindere Familiala;
- ONG – Organizatie Neguvernamentala.
Ce reprezinta SA?
Daca dintre toate formele juridice prezentate mai sus, ai decis ca SA este cea mai potrivita pentru tine, atunci urmeaza sa iti prezentam ce reprezinta SA si care sunt pasii pentru infiintare SA.
SA sau Societatea pe Actiuni este tipul de societate care se formeaza prin asocierea a minimum doua persoane. Acest lucru se realizeaza astfel, fara exceptie. La infiintare SA, sumele de bani sau bunurile aduse ca aport sunt determinante.
Ca pentru orice alta forma juridica, la infiintare SA trebuie stabilit un capital social. Pentru o societate pe actiuni, capitalul social nu poate fi mai mic de 90.000 de lei. Acesta este divizat in actiuni, iar valoarea nominala a unei actiuni nu poate fi mai mica de 0,1 lei.
Obligatiile societatii sunt garantate cu patrimoniul social. Societatea pe actiuni este o societate de capital. Elementul esential al acesteia este cota de capital investita de actionar. O societate pe actiuni este administrata de unul sau mai multi administratori, iar numarul acestora este intotdeauna impar.
Ce trebuie sa stii despre infiintarea SA?
O infiintare SA difera fata de infiintare firma SRL sau PFA, spre exmplu. Insa, desi este diferit, ca timp, procesul de infiintare SA nu este foarte lung. Principalul motiv pentru care infiintare SA difera de alte tipuri de infiintare firma sunt costurile. Pentru infiintare SA costurile sunt mai mari.
Pentru infiintare SA nu ai nevoie de foarte multe acte. Dosarul de firma trebuie sa contina:
- Carte de identitate actionari/administratori/cenzori;
- Copie dupa dovada de proprietate a sediului social (contract de vanzare-cumparare, donatie, certificat de mostenitor, contract de inchiriere vizat de Administratia Financiara, acordul vecinilor cu pereti comuni daca sediul va fi la bloc);
- Carte de identitate proprietar/proprietari sediu social.
Acest dosar de firma va fi depus la Registrul Comertului in orasul unde se va afla sediul social.
Care sunt costurile pentru infiintare SA?
Dupa cum spuneam, costurile pentru infiintare SA sunt mai mari decat in cazul altor forme juridice. Acestea implica:
- pentru infiintare SA cu 2 actionari: 3.500 de lei (taxe Registru si onorariu inclus);
- capitalul social: 90.000 de lei (minimul stabilit prin lege in Romania);
- tarifele notariale pentru declaratiile de actionar/administrator/cenzor/specimen de semnatura/procura.
Infiintarea unui ONG este diferita fata de o infiintare firma?
Exista o forma juridica mentionata in lista de mai sus pe care o poti considera mai aparte. In primul rand, din punct de vedere al procesului de infiintare si a duratei acestuia. Ne referim la ONG sau Organizatie Neguvernamentala, care poate fi Asociatie sau Fundatie. Infiintarea unui ONG difera fata de o infiintare firma obisnuita ca timp si ca modalitate de inregistrare.
Daca doresti sa alegi aceasta forma juridica, sa stii ca inregistrarea nu se face la Registrul Comertului, ci la Registrul Asociatiilor si Fundatiilor de pe langa Judecatorie. Infiintarea unui ONG dureaza mai mult decat o infiintare firma SRL sau PFA. Durata de infiintare este de 45 de zile.
De ce acte infiintare ONG ai nevoie?
Daca urmeaza sa deschizi un ONG, vei avea nevoie de urmatoarele acte infiintare ONG:
- Carte de identitate membri fondatori (minim 3 persoane);
- 3 variante de denumire ONG;
- Dovada de proprietate pentru adresa la care se va stabili sediul profesional (contract de vanzare-cumparare, donatie, certificat de mostenitor, contract de inchiriere vizat de Administratia Financiara, acordul vecinilor cu pereti comuni daca sediul va fi la bloc);
- Cazierele fiscale ale membrilor fondatori.
Ce costuri implica infiintarea unui ONG?
Costurile pentru infiintarea unui ONG sunt mai mari decat pentru infiintare firma SRL, spre exemplu. In Bucuresti, costul pentru deschiderea unui ONG incepe de la 2.000 de lei, iar in Ilfov costurile de infiintare sunt in jurul sumei de 2.500 de lei. In functie de orasul unde va fi inregistrat ONG-ul, costurile de infiintare difera.
Beneficiaza de asistenta specialistilor Fabrica de firme pentru succesul afacerii tale!
Sursa: freepik.com
Indiferent daca alegi SA, PFA, ONG sau orice alta forma juridica, este important sa fii sigur de decizia luata pentru succesul in antreprenoriat. Pentru a intelege exact care este cea mai potrivita alegere, poti apela la consultantii Fabrica-de-Firme. Vor pune binele afacerii tale mai presus de orice. Fiind specializati in asistenta juridica si comerciala, acestia te vor ajuta sa creionezi traiectoria spre succesul business-ului tau!