
Suspendare activitate firma – Poți întrerupe temporar activitatea pentru a regândi strategia
Multe organizații iau decizia dificilă de a închide temporar ca răspuns la pandemia COVID-19. În cazul în care te confrunți cu decizia de suspendare activitate firma din motive variate: criză a fluxului de numerar, contextul în care se află economia, o afecțiune subită de care ai aflat recent, îți prezentăm toate datele problemei în cadrul acestui articol și ce este de făcut într-o asemenea situație.
Decizia de suspendare activitate firma poate fi o alegere mai bună și mai plăcută decât închiderea completă, dar ca proprietar, ar trebui să iei în considerare toate implicațiile financiare înainte de a lua o astfel de decizie.
Este dificil, în orice circumstanță, să repornești o afacere care a fost suspendată. Gândește-te cu atenție la această opțiune. Motivul pentru care suspenzi operațiunile este cel mai important element al deciziei. De exemplu, proprietarii de afaceri care fac o schimbare de sediu social și se mută într-un spațiu mai mare sau într-o locație nouă vor urma un mod de acțiune diferit de cei care se închid din cauza unei probleme medicale.
Dacă suspenzi operațiunile din cauza dificultăților financiare direct legate de afacere, nu este nicio problemă. Trebuie să privești această decizie ca pe un moment prielnic pentru a regândi întreaga strategie a businessului tău. Poți să vezi din această acțiune oportunitățile pe care le ai.
Ce presupune decizia de suspendare activitate firma?
Înainte de a alege să suspenzi activitatea unei societăți comerciale cu răspundere limitată (SRL) sau a unei PFA, trebuie să știi că această activitate, indiferent de forma juridică, poate fi suspendată pentru o perioadă de maximum 3 ani. În schimb, poți opta pentru o perioadă mai mică de 3 ani, în cazul în care dorești acest lucru.
De reținut este că la finalul perioadei de suspendare, activitatea nu va putea fi reluată în mod automat. Dacă dorești ca activitatea firmei tale să fie reluată, trebuie să depui o mențiune de reluare activitate la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Ce trebuie să faci înainte de a începe demersurile de suspendare activitate firma?
- Anunță-ți angajații cu privire la decizia de suspendare activitate firma
Este important să îți anunți angajații despre planul tău de suspendare activitate firma. Această notificare ar trebui să includă informații despre momentul în care s-ar putea redeschide afacerea și despre condițiile în care intenționezi să îi readuci odată ce perioada dificilă pentru firmă s-a încheiat.
- Contactează lanțurile de aprovizionare și furnizorii de servicii cu care lucrezi
La fel ca în cazul angajaților, anunțarea furnizorilor cu care businessul tău lucrează este un pas la fel de important. De altfel, este necesar să subliniezi intenția de a redeschide cât mai curând posibil și îți anunți furnizorii că intenționezi să te achiți de toate obligațiile financiare pe care le-ai acumulat în acest timp, cum ar fi electricitatea, securitatea, internetul și așa mai departe.
- Înștiințează-ți clienții cu privire la decizia de suspendare activitate firma
În cele din urmă, va trebui să le transmiți clienților tăi notificări sub mai multe forme prin care să le explici situația care te presează în luarea deciziei de suspendare activitate firma, dar să comunici și intenția de a redeschide cât mai curând posibil.
În cele din urmă, poți face anunțul pe canalele de Social Media, cât și cu ajutorul bazei de date oferite de lista de e-mail pe care o utilizați în mod regulat, explicând de ce închizi și când intenționezi să redeschizi.
De ce acte ai nevoie pentru suspendarea activității firmei?
La fel ca în cazul altor situații de natură juridică, specialiștii Fabrica-de-Firme.ro ar trebui să fie primii la care te gândești, întrucât te scutesc de multiplele drumuri la Oficiul Național al Registrului Comerțului. În schimb, dacă alegi să lucrezi cu ei, vei avea de pregătit doar următoarele acte pentru suspendare activitate firma:
- Cartea de identitate asociatului/asociaților
- Certificatele constatatoare emise la înființarea societății – în original
- Copie a certificatului de înregistrare al societății
Informații utile pe care trebuie să le iei în calcul înainte de a lua decizia de suspendare activitate firma
- Dacă îți asumi decizia de suspendare activitate firma, atunci trebuie să știi că în acea perioadă în care firma este practic inactivă, aceasta nu poate avea practic niciun venit și niciun fel de activitate
- Un alt aspect pe care trebuie să îl iei în calcul este acela că în momentul în care iei decizia de suspendare activitate firma, firma ta nu va mai avea angajați
- În cazul în care firma nu are datorii către stat, atunci poți încheia procesul de suspendare activitate firma fără probleme, chiar dacă firma are sau nu datorii către creditori
- Foarte important! Decizia de suspendare este valabilă pentru maximum 3 ani, dacă depășești acest termen, societatea nu mai poate fi reactivată și, deci, va trebui să o închizi
- Nu ești obligat să suspenzi activitatea firmei pentru un termen de 3 ani, poți să alegi suspendare activitate firma și pentru o perioadă mai scurtă și în decursul celor 3 ani să reiei activitatea oricând dorești
- Când iei decizia de suspendare, trebuie să suspenzi o dată cu ea și toate celelalte contracte ale firmei (utilități, bănci etc) pentru a nu rămâne cu datorii
Contextul actual generat de pandemia globală COVID-19, a reprezentat un moment fără precedent care a forțat mulți proprietari de întreprinderi mici să ia decizia dificilă de a-și închide afacerea. Unele companii au ales să închidă definitiv în timpul acestei pandemii, în timp ce altele aleg varianta de suspendare a activității firmei pentru o perioadă determinată.
Așa cum am menționat în cadrul acestui articol, decizia de suspendare activitate firma necesită puțin mai mult decât agățarea unui semn care marchează închiderea și chiar blocarea ușilor. Recunoașterea unei decizii de suspendare activitate firma trebuie să treacă mai departe de acceptarea managerilor și proprietarilor de business și trebuie să fie mai cu seamă recunoscută de către stat.