
Impozitare 2020 – Ce tip de impozitare să alegi
Firmele vor fi nevoite să aleagă tipul de impozitare 2020, din cele trei tipuri principale de impozite: impozit pe venit, impozit specific și impozit pe profit. Fiecare din aceste trei tipuri de impozite se aplică în funcție de anumite reguli definite de către legislația în vigoare. Haideți să vedem ce presupune fiecare tip de impozitare! Cu acest ghid vei putea să afli care din cele 3 tipuri de impozitare este cel mai relevant pentru afacerea ta!
Impozitul specific
Dacă vorbim despre impozitul specific, trebuie să ținem minte că în acest caz cota de impozitare este variabilă, iar formulele de calcul se stabiliesc separat, în funcție de activitatea companiei. Legea nr. 170/2016 spune că pentru a putea aplica impozitul specific, compania nu trebuie să se încadreze la impozitarea micro iar aceasta nu se poate afla în lichidare. De asemenea, regimul specific este aplicabil pentru companiile care desfășoară o activitate economică pe unul dintre următoarele coduri CAEN:
- 5510 (hoteluri și alte facilități de cazare similare)
- 5520 (facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată)
- 5530 (parcuri pentru rulote, campinguri și tabere)
- 5590 (alte servicii de cazare)
- 5610 (restaurante)
- 5621 (activități de alimentație pentru evenimente – catering)
- 5629 (alte servicii de alimentație neclasificate anterior)
- 5630 (baruri și alte activități de deservire a băuturilor)
Impozitul pe profit
Atunci când vine vorba de de impozitul pe profit, trebuie să reținem că este vorba de o cotă de impozitare de 16%, aceasta aplicându-se la companiile care în anul 2019 au avut venituri cu o valoare de cel puțin 1 milion de euro.
Obligația de a aplica impozitul pe profit revine următoarelor categorii de contribuabili:
- Persoanele juridice cu sediul social în România, înființate în conformitate cu legistlația europeană
- Persoanele juridice străine care realizează venituri din transferul proprietăților imobilare situate în România sau al oricăror drepturi legate de aceste proprietăți, inclusiv închirierea sau cederea folosinței bunurilor proprietății imobiliare situate în România, venituri din exploatarea resurselor naturale situate în România și venituri din vânzarea-cesionarea titlurilor de participare deținute la o persoană juridică română
- Persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România
- Persoanele juridice străine care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent sau mai multor sedii permanente în România
- Persoanele juridice române, cu anumite excepții (printre care se numără Trezoreria, instituțiile publice, Banca Națională a României, microîntreprinderile sau asociațiile de proprietari)
Impozitul pe venit
În cazul impozitului pe venit, cota de impozitare (pentru microîntreprinderi) este de 1% dacă compania are angajați, respectiv de 3% dacă compania nu are angajați.
Ca să poți aplica pentru acest tip de impozit, firma ta nu trebuie să fi înregistrat în cursul anului 2019 venituri mai mari de decât echivalentul în lei a sumei de 1 milion de euro. Pentru calculul venitului pentru anul 2019 se va folosi cursul de schimb folosit la închiderea exercițiului financiar pe anul 2019. Pentru anul 2020, valoarea la care se va calcula venitul din anul 2019 este de 4,7793 lei pentru un euro.
Dacă ai o microîntreprindere cu un capital social de cel puțin 45.000 de lei și minimum 2 angajați, poți opta pentru trecerea la regimul impozitării profitului, unde cota este de 16%. Totuși, microîntreprinderile rămân la regimul micro chiar dacă se încadrează la regimul impozitării specifice.
Concluzii
Așadar, ca să concluzionăm și sumarizăm, impozitul pe care va trebui să îl alegi în anul 2020 variază în funcție de nevoile tale și ale afacerii tale. Majoritatea firmelor vor fi nevoite să plătească impozitul pe venit, acesta aplicându-se în general la microîntreprinderile care au avut venituri de sub 1 milion de euro în anul 2019, acestea având o cotă de impozitare de 1% pentru companiile cu salariați, respectiv de 3% pentru companiile fără angajați.
Pe de altă parte, dacă veniturile tale în 2019 au fost de peste 1 milion de euro, cel mai probabil vei fi nevoit să plătești impozitul pe profit, acesta având o cotă de impozitare de 16%.
Impozitul specific este un pic mai complicat de atât. În cazul său, cota de impozitare este variabilă, iar în cazul impozitului specific, formulele de calcul se se vor stabili separat, în funcție de activitatea companiei. Compania nu trebuie să se încadreze la impozitarea micro iar aceasta nu se poate afla în lichidare. În general, această formă de impozitare se aplică la industria HoReCa, tipurile de afaceri care sunt nevoite să plătească impozit specific fiind, de obicei, hoteluri, restaurante, cafenele și baruri.