Diferența dintre SRL și PFA – Cum e mai bine să începi o afacere potrivit nevoilor tale?
Inceperea propriei tale afaceri este un pas suficient de important in viata ta, incat sa cantaresti foarte bine variantele inainte de a alege sub ce forma de organizare juridica este mai bine ca aceasta sa functioneze. Schimbarile legislative, impozitele si alti factori precum domeniul afacerii tale, sunt variabilele prin care alegerea unui PFA este, poate, mai avantajoasa pentru business-ul tau, decat optarea pentru un SRL.
Din vasta noastra experienta in domeniul juridic, aspectul principal de care ne-am lovit tot mai des in consilierea multor antreprenori mai experimentati sau mai putin experimentati, a fost acela ca oamenii nu prea stiu ce sa aleaga si de ce ar fi mai bine pentru ideea lor de business un SRL, spre exemplu, si nu un PFA.
Deci? PFA sau SRL?
Deschiderea unui PFA este preferata de multi indivizi care sunt la inceput de drum, intrucat pleaca la drum cu premisa ca SRL-ul presupune ca fondurile sunt ale firmei si nu ale persoanei care administreaza firma. De asemenea, o alta presupunere pe care multi intreprinzatori o asuma este aceea ca pentru un PFA costurile de administrare sunt mai mici decat pentru un SRL.
In realitate, lucrurile nu stau chiar asa, motiv pentru care, propunerea cu care noi venim in fata clientilor este sa faca o mica cercetare, dar nu foarte ampla, ca pe mai departe sa discutam si sa stabilim constient impreuna care sunt posibilitatile de organizare juridica in functie de nevoile specifice ale fiecarui tip de business in parte.
Am pregatit acest articol pentru tine si cei la inceput de drum, care nu stiu incotro sa o apuce si mai mult decat atat, ca baza pentru o viitoare discutie in cazul in care te decizi ca este momentul sa incepi propria ta afacere. Portile noastre sunt intotdeauna deschise pentru idei care sa revolutioneze si sa inoveze piata de business!
Citind acest articol iti vei face o idee despre:
- Ce este un PFA, dar si ce presupune un SRL?
- Cand recomandam un PFA si cand se preteaza un SRL?
- De ce e important sa programezi o discutie cu noi, daca esti pe punctul de ati deschide propria afacere?
PFA – ce este, cat te costa si care este procedura de infiintare
PFA este abrevierea pentru Persoana Fizica Autorizata si infiintarea unei astfel de forme de organizare juridica dureaza in general de la 3 pana la 7 zile lucratoare. Intervalul devine valabil din momentul in care dosarul este pregatit pentru Registrul Comertului.
Ce acte trebuie sa pregatesti?
- Cartea de identitate a titularului;
- Acte de studii (in domeniul in care se doreste autorizarea) sau documente din care sa reiasa experienta profesionala in domeniul in care se doreste autorizarea;
- Dovada de proprietate pentru adresa la care se va stabili sediul profesional (contract de vanzare-cumparare, donatie, certificat de mostenitor, contract de inchiriere vizat de Administratia Financiara, acordul vecinilor cu pereti comuni daca sediul va fi la bloc);
- Specimen de semnatura dat la notariat;
- Procura notariala pe numele consultantului de la Fabrica-de-Firme care se va ocupa de depunerea dosarului la Registrul Comertului.
Pentru deschiderea unui PFA vei achita suma de 449 de lei, iar in aceasta sunt incluse onorariul si Taxele la Registrul Comertului.
Cand recomandam infiintarea unui PFA?
Consultantii Fabrica-de-Firme.ro vor putea face recomandari specifice businessului tau dupa ce programezi o discutie in care detaliezi aspecte importante despre tipul de afacere la care visezi. Desigur, poti apela la un PFA in momentul in care ai o meserie in care afacerea ta consta exclusiv in forta ta de munca, insa este necesar sa stii care este venitul lunar pentru a decide daca acele costuri vor fi optime sau nu.
Poti deschide PFA daca lucrezi in domeniul IT, intrucat indiferent de venitul tau, taxele sunt aceleasi. Totusi, pentru orice alt domeniu, taxele pot creste in functie de venitul pe care il incasezi, iar acest aspect poate sa nu fie neaparat benefic pe termen lung.
De altfel, mai poti infiinta PFA cand ai o idee de afacere si vrei doar sa o testezi sa vezi daca are sau nu viitor, iar ulterior, daca acest tip de afacere prinde, poti infiinta un SRL. De altfel, ideile de business pot functiona printr-o forma de organizare juridica de tip PFA – decoratiuni, aranjamente florale si asa mai departe.
SRL – ce este, cat te costa si care este procedura de infiintare
Societatea cu raspundere limitata, sau pe scurt – SRL – este cea mai raspandita forma juridica pentru deschiderea unei afaceri. Tipul acesta de organizare juridica presupune ca asociatii sa fie tinuti responsabili pentru obligatiile societatii care se afla in aportul lor.
Ce acte trebuie sa pregatesti?
- 3 variante de denumire pentru viitoarea societate;
- Cartea de identitate a asociatului/asociatilor/administratorului;
- Copie dupa dovada de proprietate a sediului social (contract de vanzare cumparare, donatie, certificat de mostenitor, contract de inchiriere vizat de Administratia Financiara etc, acordul vecinilor cu pereti comuni daca sediul va fi la bloc);
- Cartea de identitate a proprietarului/proprietarilor sediului social.
Costuri înființare SRL
- Pentru societate cu asociat unic: 649 de lei (taxe de Registru si onorariu inclus);
- Pentru societate cu 2 asociati: 699 de lei (taxe de Registru si onorariu inclus);
- Pentru societate cu 3 asociati: 749 de lei (taxe de Registru si onorariu inclus).
Cand recomandam infiintarea unui SRL?
Daca ai in plan sa construiesti, dar si sa cresti o afacere fructuoasa si sa dispui de forta de munca calificata si, mai ales, specializata, atunci categoric un SRL este mult mai potrivit pentru nevoile afacerii tale.
De altfel, sunt multe cazurile in care recomandam un SRL in detrimentul unui PFA, insa propunerea noastra este sa programam o discutie in care sa vedem exact care sunt nevoile afacerii tale si de acolo sa stabilim impreuna de ce sa alegi un PFA sau un SRL.
De ce e important sa programezi o discutie cu noi?
Consultantii Fabrica-de-Firme.ro sunt specializati in asistenta juridica si comerciala si te vor ajuta sa stabilesti exact traiectoria business-ului tau si sa determini care sunt nevoile acestuia in materie de organizare juridica. De aceea, este foarte important sa apelezi la specialisti, care ofera consultanta personalizata si pun binele afacerii tale mai presus de orice altceva.
Te asteptam pe Strada Agricultori, nr. 87 sa discutam mai multe despre business-ul tau si sa stabilim impreuna care sunt nevoile afacerii tale! Ramane sa vedem daca pentru tine este vorba despre PFA sau SRL!