Cum infiintezi o Societate pe Actiuni (S.A.)
In prezent, exista mai multe tipuri de forme juridice, spre exemplu societate cu raspundere limitata, societate pe actiuni, persoana fizica autorizata, intreprindere individuala si intreprindere familiala. Acestea difera, in functie de nevoile fiecarui antreprenor sau in functie de ideea de business pe care o are.
Ai o idee de afacere complexa? Noi, Fabrica de Firme, iti recomandam o societate pe actiuni!
Ce este o societate pe actiuni?
Societatea pe actiuni este forma cea mai complexa si evoluata a societatii comerciale. In aceasta forma de societate, conteaza mai mult aporturile asociatilor decat calitatile acestora. Datorita importantei aporturilor la formarea capitalului social si a estomparii calitatilor personale ale asociatiilor, societatea pe actiuni mai este cunoscuta si sub denumirea de societate anonima.
Tipuri de societati pe actiuni
Societate pe actiuni de tip deschis este acea societate in care actionarii au dreptul nelimitat sa instraineze actiunile care le apartin, dar si alte hartii de valoare, putand fi vandute public unui cerc nelimitat de persoane. Spre exemplu, in Romania, numarul actionarilor nu este limitat.
Societate pe actiuni de tip inchis este societatea in care actionarii au dreptul sa vanda propriile actiuni numai in cadrul societatii (actionarilor ei sau insasi societatii). In Romania, societatea pe actiuni de tip inchis nu poate avea mai mult de 50 de actionari.
Cum administrezi o societate pe actiuni?
Societatile pe actiuni pot fi administrate in doua moduri: unitar si dualist. In modul unitar societatile pe actiuni sunt administrate de un consiliu de administratie, format dintr-un presedinte si membrii. In cazul administrarii in mod dualist, administrarea se face de catre un directorat si un consiliu de supraveghere.
Actele necesare pentru a infiinta o societate pe actiuni
O societate pe actiuni trebuie sa aiba minimum 2 actionari, care pot fi persoane fizice sau juridice, cetateni ai Romaniei sau ai altor tari, iar capitalul social minim este de 25.000 de euro.
Actele necesare pentru infiintare SA sunt:
- BI/CI/ Pasaport – Asociati – copie;
- BI/CI/ Pasaport – Administratori – copie;
- Contract Spatiu – al locatiei unde va fi sediul social – copie;
- Actul Constitutiv;
- Contractul de Comodat – in caz ca este necesar;
- Adeverinta Asociatiei de Proprietari – daca este necesar;
- Declaratiile de Asociat / Asociat Unic si Administrator;
- Specimenele de semnatura ale Administratorului.
Un alt lucru esential pentru infiintarea si functionarea legala a unui SA este Actul Constitutiv. Acesta trebuie sa arate numarul si valoarea nominala a actiunilor, cu specificarea daca acestea sunt nominative sau la purtator. Valoare nominala a unei actiuni nu trebuie sa scada sub 0,1%.
Modalitatea de impozitarea a unui SA, potrivit Codului Fiscal, persoanele juridice sunt considerate contribuabili si sunt platitoare de impozit pe profit in valoare de 16%.
Avantajele unui SA in Romania
Infiintarea unei SA are mai multe avantaje, printre care amintim:
- Posibilitati mai multe de a atrage capital pentru firma, printre care emiterea de actiuni;
- Fondatorii cu aport in natura pot obtine diverse beneficii;
- Raspunderea actionarilor este limitata la contributia acestora la capitalul social al firmei;
- SA-ul poate emite doua tipuri de actiuni: la purtator sau nominative;
- O persoana poate fi asociat unic intr-un SRL, dar poate fi si asociat intr-un SA;
- SA-ul va fi supus unui sistem unic de impozitare.
Pentru mai multe informatii, dar si pentru infiintare SA, Fabrica-de-Firme este alaturi de tine!