Cum poate fi finanțat un ONG de către un SRL?
Cum poate fi finanțat un ONG de către un SRL?
Un SRL poate sponsoriza orice ONG care este înscris în Registrul entităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale. Acest tip de înscriere se face la ANAF.
Societățile comerciale au posibilitatea fiscală de a sponsoriza un ONG cu o sumă în limita la 20% din valoarea impozitului pe venit.
Un SRL poate sponsoriza orice entitate non-profit, unități de cult, furnizori de servicii sociale acreditate cu cel puțin un serviciu social licențiat și care este înscris în Registrul enităților.
Sumele care nu sunt scăzut din impozitul pe veniturile microinterprinderilor datrorat se raportează în trimestrele următoare, pe o perioadă de maximum 28 de trimistre consecutive.
Firmele care fac sponsorizări trebuie să depună la ANAF declarația informativă privind beneficiarii sponsorizărilor ( formularul 107), aferentă anului în care au înregistrat cheltuielile respective, precum și, în funcție de caz, aferentă anului în care se scad cheltuielile cu sponsorizare pentru anii următori.
Alte surse de venit pentru ONG-uri
1.Cotizaţii ale membrilor
Există organizaţii care, pentru a recunoaşte apartenenţa membrilor la aceasta, solicită membrilor o taxă periodică, fie ea lunară sau anuală. Această taxă diferă de la ONG la ONG, însă cu siguranţă pentru fiecare dintre ele reprezintă o sursă de venit. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de cotizaţii.
2.Sponsorizări în bani/bunuri/servicii din partea companiilor
O sursă importantă de venit este binenţeles cea provenită din sponsorizările făcute de diverse companii către ONG. Scopul acestor sponsorizări este de a susţine activitatea acestuia, prin sprijin financiar (sponsorizări în bani), dar şi prin oferire de bunuri sau produse care pot ajuta ONG-urile în desfăşurarea activităţilor. Un alt mod de a sponsoriza un ONG este acela prin servicii (training, consultanţă, etc.). Aceste sponsorizări se fac pe baza unui contract, iar persoanele juridice care acordă sponsorizări beneficiază, potrivit prevederilor legii privind sponsorizarea şi legea bibliotecilor, de scăderea din impozitul pe profit datorat a sumelor aferente, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
- a) sunt în limita a 3 la mie din cifra de afaceri;
- b) nu depăşesc mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.
Majoritatea companiilor care oferă sponsorizări fac acest lucru pentru că le văd ca pe o activitate de CSR (Corporate Social Reponsibility).
3. Granturi de la autorităţi publice româneşti (bugetul de stat/bugete locale).
În ceea ce priveşte granturile de la autorităţile publice, lucrurile nu stau foarte diferit faţă de cele UE, însă sunt mult mai uşor de accesat, lucru care reprezintă un avantaj.
Autorităţile publice lansează apelul o dată pe an (în perioada aprilie-mai) iar proiectele pot fi depuse timp de aproximativ o lună, perioadă de timp destul de scurtă, fiind un dezavantaj pentru ONG-urile care nu au experienţă în a accesa astfel de granturi.
Un alt dezavantaj îl constituie bugetele autorităţilor, care sunt vizibil mai mici decât cele oferite de UE.
Exemple de astfel de finanţatori sunt: Agenţia Naţională pentru Sport şi Tineret, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, etc.