Ce sunt dividendele și cum te pot ajuta? Află care sunt noile reglementări
Te-ai intrebat ce sunt dividendele? Profiturile unei companii se pot repartiza actionarilor, direct proportional cu numarul de actiuni detinute. Partea de profit care revine actionarilor se constituie in dividende.
Ce sunt dividendele si cum se impoziteaza?
Tipuri de dividente
Investitorul in calitate de proprietar al unei parti din companie are dreptul de a vota in cadrul Adunarii Generale a Actiunilor. Totodata, acesta poate fi remunerat proportional cu numarul de actiuni detinute, prin plata de dividende. Acestea reprezinta o parte din profitul unei societati pe actiuni care revine fiecarui actionar la sfarsitul fiecarui exercitiu financiar. Acestea se dispun in raport cu actiunile pe care le poseda. Adunarea Generala a companiei decide ce parte din profit se repartizeaza ca dividende. Suma se imparte la numarul total de actiuni. Rezultatul reprezinta dividendul pe o actiune. Fiecare actionar isi calculeaza dividendele de incasat inmultind dividendul pe o actiune cu numarul de actiuni detinute.
Dividendele se clasifica in dividendele platite in bani si dividendele platite in actiuni. Un alt lucru important de retinut este ca nici un act normativ nu va impune sa distribui intregul profit. Aceste sume de bani pot ramane in conturile societatii pentru alte scopuri, de exemplu cheltuieli curente sau investitii.
Cum se impoziteaza?
Impozitarea dividendelor se face prin aplicarea unei cote de impozitare de 5% asupra veniturilor obtinute din dividente. Aceasta impozitare a fost introdusa in Codul Fiscal din 2016 si vizeaza dividendele distribuite persoanelor romane, fizice si juridice, precum si dividendele obtinute din Romania de persoane nerezidente.
De asemenea, incepand cu anul 2016, persoanele care realizeaza venituri din dividende, nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru acestea. Acest lucru este valabil daca realizeaza venituri din salarii, pensii, activitati independente, activitati agricole, indemnizatii de somaj, indemnizatie pentru cresterea copilului sau ajutor social etc.
Dividendele trimestriale si noi reglementari
Ca asociat sau actionar al unei societati trebuie sa stii ca incepand cu anul 2018, legislatia romaneasca permite, in mod optional, repartizarea de dividende aferente anului in curs si trimestiral. Dividentele date spre repartizare trimestrial asociatilor sau actionarilor, precum si cele distribuite anul, se vor repartiza proportional cu cota de participare la capitalul social varsat.
Repartizarea trimestriala a dividendelor atrage:
Avantaje
Un prim avantaj este reprezentat de beneficiul pe care il au actionarii. Acestia vor beneficia mai des si mai rapid de rezultatul muncii prestate. Situatia de a nu putea scoate banii din firma decat in anul urmator, dupa intocmirea situatiilor financiare, fiind exclusa.
Mai mult decat atat, actionarii care pana acum au fost si angajati in propria firma vor putea renunta la calitatea de angajat. Remuneratia lor va veni din dividendele trimestriale, astfel, reducand semnificativ taxele catre bugetul de stat aferente contractului de munca. In plus, pentru veniturile din dividende, impozitarea este mai redusa decat la salarii.
Dezavantaje
Principalul dezavantaj al distribuirii trimestriale a dividendelor este reprezentat de costurile mai ridicate pentru serviciile de contabilitate. Întrucât este necesară mai multa muncă cu întocmirea situațiilor financiare.
De ce trebuie sa tinem cont?
Orice firma poate imparti trimestrial dividendele, insa specialistii atrag atentia ca in unele situatii nu e tocmai recomandat sa se apeleze la dividendele intermediare. Pe de alta parte, daca firma are pierderi inregistrate in ultimii ani, iar acestea sunt mai mari decat profitul, nu se mai pot imparti dividende intermediare. Ideea de baza este ca intai trebuie acoperite pierderile reportate si dupa se impart dividende.
Un alt lucru important de care trebuie sa tii cont este ca firmele sunt obligate sa intocmeasca situatii financiare intermediare daca opteaza pentru impartirea trimestriala a dividendelor. Spre exemplu, pentru a imparti dividende pentru trimestrul I din 2019, trebuie facute situatii financiare interimare la 31 martie 2019.
Pentru a afla cat mai multe informatii despre ce sunt dividendele ne puteti contacta pe numerele afisate pe pagina de Contact! Specialistii de la Fabrica de Firme te vor ajuta cu orice nelamurire ai, dar iti punem la dispozitie si pagina destinata Serviciilor cu care te putem ajuta!