Ce este un ONG și cum înființezi o asociație non-profit?
In societatea in care traim, activeaza organizatii cu functii si scopuri diferite, independente fata de institutiile statului. Cunoscute sub acronimul de ONG-uri, ele isi fac simtita prezenta in spatiul public in anumite momente, prin proteste, luari de pozitie, campanii de comunicare sau evenimente planificate. Dar ce este un ONG din punct de vedere juridic?
In acest articol, vei gasi informatii despre rolul specific al organizatiilor non-guvernamentale in societate, despre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca in fata legii, precum si detalii despre procedura de infiintare ONG.
Ce este un ONG si cum il defineste legislatia din Romania?
Pentru a intelege mai bine ce este un ONG, este necesara in primul rand consultarea definitiei data de legislatie. Potrivit Ordonantei Guvernului nr. 26 /2000, ONG-urile se bazeaza pe „persoane juridice constituite de persoane fizice sau persoane juridice care urmaresc desfasurarea unor activitati in interes general sau in interesul unor colectivitati locale ori, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial”.
Acestea sunt organizatii non-profit care functioneaza independent de activitatea Guvernului ca asociatie, fundatie sau federatie guvernate de legea civila, formate din trei sau mai multe persoane care isi aduc in comun fara drept de restituire, resurse materiale, cunostinte si forta de munca pentru indeplinirea unui scop comun, al unei colectivitati sau al unei persoane.
In general, este vorba despre organizatii neguvernamentale cu scop umanitar, caritabil, pentru protectia mediului, pentru apararea intereselor comunitare sau ale unor categorii de persoane defavorizate si pentru facilitarea incluziunii altor grupuri minoritare.
Sintagma organizatie neguvernamentala (ONG) a fost utilizata pentru prima oara in anul 1945 de Organizatia Natiunilor Unite. In cadrul societatii civile din Romania exista in acest moment circa 90.000 de ONG-uri.
Ce nu este un ONG si ce particularitati are infiintarea sa?
Un ONG nu este un partid politic, nu este un sindicat, un cult religios sau o societate comerciala. Prin urmare, si procedura de infiintare va avea particularitatile ei. Daca vrei sa inregistrezi o organizatie non-guvernamentala, nu te vei adresa Registrului Comertului, ci inscrierea trebuie facuta in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor de pe langa Judecatorie, pentru a primi statut de personalitate juridica. Procedura dureaza ceva mai mult decat la firme, si anume 45 de zile.
In al doilea rand, organizatia non-guvernamentala, asa cum ii spune si numele, nu este o institutie de stat, are autonomie in decizii si este guvernata de legea civila, orice litigii ivite in functionarea ei sau cu tertii fiind judecate potrivit dreptului civil.
In ceea ce priveste componenta ONG-urilor, acestea pot fi constituite de persoane fizice sau de persoane juridice care urmaresc desfasurarea unor activitati in interes general sau pentru un scop particular, caritabil sau umanitar. El se constituie acolo unde exista o nevoie, la nivel local, pentru anumite cerinte comunicare sau se pot infiinta pentru nevoi de ordin national sau international, pentru a servi societatii civile.
In tarile slab dezvoltate si in tarile in curs de dezvoltare, organizatiile neguvernamentale sunt persoane juridice sau fizice care promoveaza imbunatatirea sanatatii sau incurajeaza participarea la decizia politica, prin actiuni punctuale, de informare si prin prezenta activa cu initiative caritabile.
Beneficiaza ONG-urile de finantare guvernamentala?
Asociatiile sau fundatiile nu sunt finantate guvernamental, insa pot beneficia de donatii, de sponsorizari si de posibilitatea pe care o au persoanele fizice de a redirectiona 3,5 % din impozitul pe venituri. Esti, asadar, independent fata de guvern si de sursele de finantare provenite din activitati comerciale.
In principiu, sunt mai multe tipuri de ONG-uri, in functie de scopul in care activeaza. Pentru a intelege mai bine, iata cateva exemple de ONG-uri cunoscute pe plan national si international. Cele mai cunoscute INGO (international NGO – ONG international) sunt: Salvati Copiii, Medici fara Frontiere, Oxfam International, International Rescue Committee, Amnesty International si altele.
In tara noastra, putem da multe exemple de ONG: Asociatia Pro Democratia, AIESEC Romania, Speranta pentru Romania, Centrul de Dezvoltare SMART, Fundatia Pentru SMURD, care sustine finantarea Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare. Acestea contribuie financiar, partial sau integral, la indeplinirea misiunilor propuse, umanitare, educationale sau ecologice.
Ce sunt organizatiile neguvernamentale si cum poti avea o asociatie?
Nu este dificil sa infiintezi o asociatie sau o fundatie. Poti avea si tu propriul ONG in urma unei proceduri de infiintare desfasurate in etape.
Dosarul cu acte necesare pentru infiintarea unui ONG, asociatii si fundatii trebuie sa contina urmatoarele: cartile de identitate ale membrilor fondatori (cel putin trei persoane), rezervarea denumirii (minimum trei denumiri, in ordinea preferintelor), dovada dreptului de proprietate sau de folosinta a imobilului in care se gaseste sediul social al ONG, cazierul fiscal al fiecaruia dintre membrii fondatori si dovada unui patrimoniu initial de 200 de lei, in numerar sau in natura.
ONG-ul are nevoie de un act constitutiv si de un statut care va cuprinde scopul si obiectivele, patrimoniul, statutul, sediul, drepturile membrilor, hotararile asociatilor si un contract de comodat, daca este cazul.
Legea nr. 276/2020 prevede pentru ONG, ca autentificarea la notar sau atestarea data de un avocat pentru statut nu mai sunt obligatorii decat in situatia in care aportul in natura pentru constituirea patrimoniului este reprezentat de bunuri imobile.
Dosarul care cuprinde toate aceste documente se depune la Registrul Asociatiilor si Fundatiilor de pe langa Judecatoria in raza careia se gaseste sediul social al ONG-ului. Potrivit legii, decizia instantei vine in termen de trei zile de la depunerea actelor.
Incheierea instantei, prin care se pronunta inscrierea asociatiei se trimite din oficiul organului financiar local in a carui raza se situeaza sediul organizatiei, cu mentionarea numarului de inscriere in Registrul asociatiilor si fundatiilor.
Apeleaza la Fabrica de Firme, afla ce este un ONG si cum il poti infiinta rapid!
Apeleaza la Fabrica de Firme daca iti doresti serviciul de infiintare ONG rapid si eficient! Oferim asistenta, consultanta de specialitate si indeplinim toate demersurile formale, astfel incat tu si asociatii tai sa va puneti in aplicare cat mai curand initiativele umanitare, educationale sau ecologice!
Stabilim o intalnire, ne inmanezi documentele necesare si incheiem contractul. Specialistii nostri iti intocmesc actele constitutive, completeaza toate cererile necesare si declaratiile, apoi se ocupa cu pregatirea, depunerea, ridicarea si inmanarea actelor finale de la Registrul Asociatiilor si Fundatiilor.
Simplu si rapid, cu Fabrica de Firme, tu si asociatii tai scapati de grija birocratiei si beneficiati de un debut usor in activitatea si misiunea pe care vi le-ati propus.