SRL D – Ce trebuie să ştii despre procesul de infiintare firma
Daca ai o idee de afacere, nu iti mai ramane decat sa incerci sa o pui in practica si sa iti transformi visul in realitate. Insa pentru ati putea desfasura activitatea legal, pentru a angaja oameni, pentru a incheia parteneriate cu alte companii, trebuie sa ai o firma inregistrata.
Alegerea formei juridice poate fi o provocare, insa nu si daca te informezi dinainte si alegi in cunostinta de cauza. De asemenea, poti apela oricand la noi si te vom sfatui in privinta alegerii formei juridice care se potriveste cel mai bine cu activitatea pe care urmeaza sa o desfasori.
Hai sa vedem care sunt formele juridice pentru care poti opta:
- SRL
SRL-ul – Societate Cu Raspundere Limitata este una dintre cele mai raspandite forme juridice, iar acest lucru se datoreaza in mare parte raspunderii limitate a asociatilor, dar si a valoarii mici a capitalului social. Un SRL poate fi constituit dintr-un asociat unic, numarul maxim fiind de 50 de asociati – persoane fizice sau juridice.
- SRL D
SRL D-ul este tot o Societate cu Raspundere Limitata, dar mai potrivita pentru cei care infiinteaza o firma pentru prima data. SRL D (Societate cu Raspundere Limitata – Debutant) beneficiaza de o serie de facilitati fiscale din partea statului, dar si de fonduri guvernamentale mai substantiale.
Este important sa stii ca dupa o perioada de 3 ani trebuie sa transformi SRL D-ul in SRL, fapt care va duce si la pierderea facilitatilor mentionate mai devreme. Bineinteles ca exista mai multe situatii in care firma isi poate pierde statutul de SRL D. Iata cateva dintre ele:
- Atunci cand cifra de afaceri a atins echivalentul in lei a sumei de 500.000 de euro;
- Atunci cand se implinesc 45 de zile lucratoare de la data scadentei a unei obligatii fiscale pe care nu ai reusit sa o indeplinesti;
- Atunci cand autoritatile competente constanta ca societatea ta nu mai indeplineşte una sau mai multe conditii prevazute de lege.
Dar hai sa vedem si care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a putea infiinta un SRL D:
- Nu ai mai detinut si nu detii in prezente calitatea de actionar sau asociat al unei intreprinderi;
- Vei avea ca obiect de activitate cel mult 5 grupe de activitate, prevazute de clasificarea activitatilor din economia nationala in vigoare – CAEN Rev. 2.
Pentru infiintarea unui SRL D vei avea nevoie de:
- 3 variante de denumire pentru viitoarea firma;
- Cartea de identitate a tuturor asociatilor;
- Copie dupa dovada de proprietate si Cartea de Identitate a proprietarului.
- SRL – Student
SRL – Student este tot o Societate cu Raspundere Limitata insa se deosebeste de cele 2 de mai sus prin simplul fapt ca scuteste studentul de la plata taxelor de infiintare la Registrul Comertului. Pentru a putea infiinta o astfel de forma juridica, trebuie sa nu fi depasit varsta de 30 de ani, sa fii cel putin in anul II de studii si sa fi promovat examenele obligatorii – sa nu ai restante.
- SA
SA este o societate pe actiuni ce se constituie din asocierea unui numar mai mare de persoane, minimul fiind 2. De asemenea, in acest tip de societate sumele de bani sau bunurile ce sunt aduse ca aport sunt determinate. Valoarea capitalului unui S.A. nu poate fi mai mic de 90.000 de lei, iar valoarea nominala a unei actiuni nu poate fi mai mica de 0,1 lei.
- PFA
Pentru infiintarea unui PFA – Persoana Fizica Autorizata ai nevoie obligatoriu de calificare in activitatea pe care urmeaza sa o desfasori. Numele este dat de cele mai multe ori de numele persoanei care il infiinteaza. Toate PFA-urile se constituie ca fiind neplatitoare de TVA, insa daca doresti sa devii platitor de TVA inainte de atingerea plafonului de 300.000 de lei, trebuie sa faci o cerere in acest sens la ANAF. PFA-ul poate avea cel mult 3 angajati.
- II
II-ul sau Intreprinderea Individuala este o intreprindere fara formalitate juridica, organizata de o persoana fizica. II-ul poate avea un numar de 8 angajati. Procedura de infiintare este mult mai ieftina si mult mai simpla decat in cazul unui SRL.
- IF
IF-ul sau Intreprinderea Familiala este constituita, asa cum te si asteptai, din 2 sau mai multi membri ai unei familii. Este important sa stii ca IF-ul poate avea angajati, insa nu are patrimoniu propriu si nici nu dobandeste personalitate juridica prin inregistrarea la Registrul Comertului.
- ONG
ONG-ul – Asociatie Non-Guvernamentala este o forma juridica ce are un scop mai bine conturat. Infiintarea unui ONG dureaza mai mult decat in cazul unei firme, mai precis toate formalitatile dureaza 45 de zile. Iar inregistrarea nu se face la Registrul Comertului, ci in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor de pe langa Judecatorie.
Speram ca ti-am oferit suficiente informatii pentru procesul de infiintare firma si ca vei gasi cea mai buna optiune pentru tine! Noi, specialistii de la Fabrica de Firme, suntem aici sa te ajutam sa iei cea mai buna decizie!