
5 sfaturi pentru a avea o relație mai eficientă cu contabilul tău
Înființarea unei firme reprezintă visul multora dintre noi. Ce-i drept, când ești antreprenor și lucrezi pentru propria afacere, parcă și sarcinile le îndeplinești cu mai mult spor. Ca orice lucru în viață, deschiderea propriei firme are părți bune, cât și părți mai puțin bune. Nu te gândi că ți-ai înființat firmă și totul o să fie roz și o să meargă strună. Acest proces de deschidere implică multă responsabilitate și sacrificii. În primul rând, trebuie să te asiguri că angajezi niște oameni pe care te poți baza și care sunt eficienți pentru afacerea ta. În al doilea rând, trebuie să te asiguri, lunar, de efectuarea tuturor plăților, fie că vorbim despre salariile angajaților, servicii de contabilitate sau diverse taxe implicite. Însă cheia succesului constă în relația pe care o ai cu angajații, cu colaboratorii și foarte important cu contabilul tău.
Iată 5 sfaturi pentru o relație mai eficientă cu contabilul tău:
1.Nu întârzia cu documentele către contabil
Pentru menținerea unei relații eficiente între tine și contabilul tău trebuie să te asiguri că predai la timp documentele, conform zilei, săptămânii stabilite de ambele părți. Gândește-te că orice întârziere produsă afectează atât relația ta cu contabilul, cât și activitatea firmei, producându-se un dezichilibru. Contabilul la rândul său trebuie să aloce un anumit timp prelucrării documentelor, astfel nepredarea acestora în timp util poate duce la întârzierea predării situațiilor contabile. Așadar, respectați termenul de predare al documentelor către contabil!
2.Asigură-te că trimiți toate documentele
Pe lângă respectarea termenului de predare al documentelor, un alt aspect la fel de important constă în trimitera tuturor documentele și asigură-te că nu omiți niciunul.
Omisiunea anumitor documente poate duce din nou la întârzierea predării situațiilor contabile, deoarece contabilul este nevoit să aloce un timp suplimentar verificării documentelor transmise ulterior, astfel producându-se decalaje. Această situație nu este benefică și plăcută nici pentru tine și firma ta, cât nici pentru contabil.
3.Întocmește corect documentele pe care i le predai contabilului
La fel ca în celălalte două cazuri, întocmirea corectă a documentelor și forma în care acestea sunt predate este foartă importantă. Nu îți face griji despre modalitatea în care trebuie să fie realizate acestea, deoarece contabilul tău trebuie să îți comunice criteriile de întocmire și modul în care acestea să fie transmise, având în vedere că transmiterea și completarea eronată a documentelor afectează în mod implicit activitatea ta, cât și activitatea sa. Așadar, dacă ai întrebări legate de întocmirea documentelor, nu ezita să îți întrebi contabilul! Este mai bine să îl contactezi de câteva ori pentru a te asigura de modul de redactare, decât să le transmiți într-o formă greșită și să fii nevoit ulterior să le realizezi din nou.
4.Fii transparent
În ceea ce privește activitatea firmei tale, încearcă să fii cât mai transparent cu contabilul tău. Ascunderea sau omiterea unor informații pot duce la crearea unei situații inconfortabile de ambele părți. Și nu uita! Înainte de a lua anumite decizii legate de management, cheltuieli efectuate sau investițiile pe care dorești să le faci, consultă-te cu contabilul. Este cel mai în măsură să te ajute în luarea celor mai bune decizii și să îți ofere sfaturi utile pentru business-ul tău. Intră în obligațiile sale să răspundă la orice întrebare, de la ce e bine de făcut și legal, până la a întocmi o factură. Bineînțeles că tot ce se discută sau veți discuta sunt informații confidențiale care vor râmâne între ambele părți.
5.Asigură-te că respecți programul de lucru al contabilului
Așa cum ție îți place, ce-i drept așa cum tuturor ne place să ni se respecte programul de lucru, asigură-te că și tu la rândul tău respecți programul de lucru al contabilului tău. Nerespectarea poate duce la o comunicare și relație contractuală ineficientă între tine și contabil. Astfel, pentru a evita situația neplăcută la care se poate ajunge, încearcă să îl contactezi, să ii transmiți sau soliciți documente în cadrul orelor din programul său. De asemenea, evită pe cât mai mult posibil presiunile asupra sa. Astfel, încearcă să te organizezi cât mai bine pentru a-i transmite tot ce dorești si tot ce ai de zis în timpul programului, deoarece pe lângă faptul că e neplăcut, orice informație trimisă către contabil trebuie analizată, procesată și poate ocupa destul de mult timp, oricât de urgent ar fi.
Așadar, încearcă pe cât posibil să respecți cele 5 sfaturi enunțate anterior și cu siguranță vei avea o relație bună și eficientă cu contabilul tău și de ce nu, de lungă durată. Contabilul, în cele mai multe dintre firme poate reprezenta piesa de rezistentă care completează cu succes puzzle-ul afacerii tale.