5 întrebări esențiale și 5 răspunsuri potrivite pe care trebuie să le știi înainte să deschizi un SRL
Sa pui bazele unei afaceri nu este deloc un lucru simplu. Inceputul este greu intotdeauna, iar cazul de fata nu face exceptie, asa ca ne-am gandit sa-ti spunem noi care sunt cele mai importante 5 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa deschizi un SRL.
Societatea cu raspundere limitata, pe scurt SRL, este cea mai raspandita forma juridica, datorita raspunderii limitate pe care o au asociatii. Acestia sunt tinuti responsabili pentru obligatiile societatii, doar in limita aportului lor. De asemenea, valoarea capitalului social este foarte mica. Minimul cerut de lege este 200 de lei, iar capitalul este impartit in parti sociale egale. Acestea nu pot fi mai mici de 10 lei.
Cat dureaza operatiunea de infiintarea al unui SRL?
Rezolvarea unui dosar de inregistrare la Registrul Comertului pentru un SRL dureaza aproximativ 3 zile la care se adauga timpul alocat pregatirii si redactarii actelor necesare la dosar. Tot la acest termen, pe langa redactarea actelor, se adauga si depunerea capitalului social la banca, vizita la notar sau la Registrul Comertului pentru specimenul de semnatura si declaratia de asociat.
De asemenea, de retinut este faptul ca, daca sediul social este stabilit intr-un apartament ai nevoie de acordul vecinilor direct afectati – cu pereti comuni; unul sus, unul jos, unu stanga, unul dreapta – si al Asociatiei de Proprietari.
Ce reprezinta specimenul de semnatura si declaratia de asociat in cazul infiintarii unui SRL?
Atunci cand se infiinteaza o societate, asociatul sau asociatii trebuie sa dea o declaratie pe propria raspundere, conform careia atesta ca indeplinesc toate conditiile legale pentru inregistrarea societatii in Romania.
Specimenul de semnatura se obtine de catre administrator sau administratori, in cazul in care sunt mai multi, si se poate da in fata notarului sau la Registrul Comertului, atunci cand se depune dosarul.
Unde se poate stabili sediul social?
Sediul social este o adresa unde iti poti desfasura activitatea economica sau poate ramane o adresa de corespondenta pentru institutiile statului.
Sediul social poate fi stabilit fie la o adresa proprie, fie la adresa unui cabinet de avocatura. In cazul in care sediul social este stabilit la un cabinet al unui avocat, trebuie retinut faptul ca pe acea adresa nu poate fi incheiat un contract cu o durata mai mare de 1 an, perioada temporara prevazuta chiar in statutul profesiei de avocat. Se preteaza in general pentru societatile care desfasoara activitate inafara sediului social, fiind necesara autorizarea activitatii la terti sau la un punct de lucru.
Ce inseamna autorizarea activitatii la terti?
In cazul in care alegi ca sediul social al afacerii tale sa fie la un cabinet al unui avocat si vrei sa adaugi coduri CAEN care se desfasoara doar pe teren sau daca nu doresti ca activitatea sa se desfasoare la sediul social si nu vrei sa deschizi un punct de lucru, atunci este nevoie sa autorizezi activitatea la terti.
Autorizarea activitatii la terti inseamna ca declari faptul ca nu vei activa la o adresa fizica, ci vei desfasura orice activitatea pe teren, la clienti, etc.
Care este impozitul platit de un SRL?
O societatea un raspundere limitata plateste impozit pe venit intre 1 si 3%. 1% este pentru SRL-urile care au unul sau mai multi salariati si 3% pentru cele care nu au nici un salariat.
Daca veniturile depasesc 1.000.000 de euro intr-un an fiscal, atunci societatea devine platitoare de impozit pe profit, iar cota este de 16% la rezultatul final. Acest lucru reprezinta diferenta dintre veniturile impozabile si cheltuielile deductibile.
Pentru o infiintare eficienta si pentru a evita drumurile lungi la Registrul Comertului, specialistii de la Fabrica-de-Firme sunt alaturi de tine, inca de la inceput! Pornind inca de la consultanta cu specialistii nostri si pana la infiintarea SRL-ului, iti suntem alaturi in permanenta! Poti viziona pagina de Contact, unde vei gasi datele nostre!