
Acte necesare deschidere punct de lucru
O firmă care nu poate fi autorizată la terti, nu are activitate de teren are nevoie de un sediu unde să își poate desfășura activitatea. În cazul în care locația diferă de sediul social, se impune deschiderea unui punct de lucru.
Cele mai frecvente greșeli care privesc punctul de lucru
Prima greșeală și cea mai întânlită este aceea de a face în același loc, la aceeași adresă, atât sediul social, cât și punctul de lucru. Important de reținut este că, dacă vrei să desfășori activitatea la sediul social, altul decât la cabinet de avocat, nu mai este necesară înființare unui punct de lucru în aceeași locație, pentru că poți autoriza activitățile dorite la sediul social.
A doua confuzie cu care se confruntă majoritatea antreprenorilor este dacă să treacă sau nu punctul de lucru în actul constituitv. Ei bine, punctul de lucru nu se trece în actul constitutiv. Acest lucru te va scuti de multe taxe și drumuri în viitor, mai ales la desființarea punctului de lucru sau adăugarea de puncte noi de lucru.
Documentele necesare pentru deschidere punct de lucru
- Actul constitutiv al societății
- Certificatul constatator al societății
- Declarația model 3
- Decizie a Asociatului Unic/Hotărârea AGA, după caz
- Anexă contor cuvinte la Decizie/Hotărâre AGA
- Dovada folosinței/deținerii spațiului ce urmează a fi folosit drept punct de lucru (contract de comodat, închiriere, certificat de moștenitor, titlu de proprietate, contract de vânzare etc.)
- Acordul vecinilor (dacă este cazul)
Când se înregistrează un punct de lucru la ANAF?
Conform art. 32 alin. (7) din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, ”Orice persoană subiect al unui raport juridic fiscal, inclusiv operatorul economic, instituția publică și instituția publică locală, care are organizată o entitate, cu sau fără personalitate juridică, la altă adresă decât sediul social al subiectului respectiv, cu minimum 5 persoane care realizează venituri din salarii, are obligația să solicite înregistrarea fiscală a entității respective, ca plătitoare de salarii și de venituri asimilate salariilor, la organul fiscal din subordinea Agenției Naționale de Administrare Fiscală în a cărui rază teritorială se află adresa unde se desfășoară efectiv activitatea acelei entități. Solicitarea se face în termen de 30 de zile de la data înființării, pentru entitățile nou-înființate. Organul fiscal are obligația ca, în termen de 5 zile de la înregistrarea fiscală, să transmită o copie de pe certificatul de înregistrare fiscală primarului unității administrativ-teritoriale/sectorului municipiului București în a cărei/cărui rază teritorială își desfășoară efectiv activitatea entitatea respectivă. Plătitorii de salarii și de venituri asimilate salariilor au obligația să organizeze și să conducă contabilitatea astfel încât aceasta să reflecte impozitul aferent veniturilor fiecărei luni, calculat, reținut și virat, pe fiecare entitate care intră sub incidența prezentului alineat.”
Așadar, dacă la punctul de lucru ai minim 5 angajați, trebuie urmată procedura de înregistrare la ANAF. Trebuie să completezi formularul 060 în termen de 30 de zile de la data înființării punctului de lucru și să îl depui la ANAF, împreună cu alte documentele menționate acolo.
Reține că, Fabrica-de-Firme vine în ajutorul tău și în acest caz!