Finantare ONG – Cum poate fi finanțat un ONG de către un SRL?
ONG-ul reprezinta un grup de persoane, adunate cu scopul de a aborda problemele populatiei, pentru a spirijini binele public. Astfel, un ONG nu urmareste sa isi mareasca profitul, ci sa ajute diverse cazuri sociale. In general, orice persoana fizica, juridica sau o societate poate contribui pentru o finantare ONG.
Procesul de finantare ONG de catre un SRL
Un SRL poate sponsoriza orice ONG care este inscris in Registrul entitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale. Acest tip de inscriere se face la ANAF.
Societatile comerciale au posibilitatea fiscala de a sponsoriza un ONG cu o suma in limita de 20% din valoarea impozitului pe venit.
Un SRL poate sponsoriza orice entitati non-profit, unitati de cult, furnizori de servicii sociale acreditate cu cel putin un serviciu social licentiat si care este inscris in Registrul enitatilor.
Sumele, care nu sunt scazute din impozitul pe veniturile microinterprinderilor datorat, se raporteaza in trimestrele urmatoare, pe o perioada de maximum 28 de trimestre consecutive.
Firmele care fac sponsorizari trebuie sa depuna la ANAF declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor (formularul 107), aferenta anului in care au inregistrat cheltuielile respective. In plus, in functie de caz, trebuie si declaatia aferenta anului in care se scad cheltuielile cu sponsorizare pentru anii urmatori.
Alte surse pentru finantare ONG
-
Cotizatii ale membrilor
Exista organizatii care, pentru a recunoaste apartenenta membrilor la aceasta, solicita membrilor o taxa periodica, fie ea lunara sau anuala. Aceasta taxa difera de la un ONG la altul. Insa, cu siguranta, pentru fiecare dintre ele reprezinta o sursa de venit. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de cotizatii.
-
Sponsorizari in bani/bunuri/servicii din partea companiilor
O sursa importanta de venit este bineinteles cea provenita din sponsorizarile facute de diverse companii catre ONG. Scopul acestor sponsorizari este de a sustine activitatea acestuia, prin sprijin financiar (sponsorizari in bani), dar si prin oferire de bunuri sau produse care pot ajuta ONG-urile in desfaşurarea activitatilor.
Un alt mod de a finantare ONG este prin servicii (training, consultanta, etc.). Aceste sponsorizari se fac pe baza unui contract, iar persoanele juridice care acorda sponsorizari beneficiaza, potrivit prevederilor legii, privind sponsorizarea şi legea bibliotecilor, de scaderea din impozitul pe profit datorat al sumelor aferente, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) sunt in limita a 3 la mie din cifra de afaceri;
b) nu depasesc mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.
Majoritatea companiilor care ofera sponsorizari fac acest lucru pentru ca le vad ca pe o activitate de CSR (Corporate Social Reponsibility).
-
Granturi de la autoritati publice romanesti (bugetul de stat/bugete locale)
In ceea ce priveste granturile de la autoritatile publice, lucrurile nu stau foarte diferit fata de cele UE, insa sunt mult mai usor de accesat, lucru care reprezinta un avantaj.
Autoritatile publice lanseaza apelul o data pe an (in perioada aprilie-mai), iar proiectele pot fi depuse timp de aproximativ o luna. Perioada de timp fiind destul de scurta, este un dezavantaj pentru ONG-urile care nu au experienta in a accesa astfel de granturi.
Un alt dezavantaj il constituie bugetele autoritatilor, care sunt vizibil mai mici decat cele oferite de UE.
Exemple de astfel de finantatori sunt: Agentia Nationala pentru Sport si Tineret, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret, etc.
Daca vrei sa afli mai multe despre procesul de infiintare ONG, contacteaza-ne! Pe pagina de Contact ai toate informatiile despre noi, dar si numerele de telefon prin care ne poti contacta! Poti alege si sa te uiti pe site-ul nostru Fabrica de Firme, pentru a vedea toate serviciile noastre cu care te putem ajuta!