Procesul de Infiintare firma, cat si al unei sucursale sau filiale dureaza intre 3 si 5 zile lucratoare din momentul in care dosarul este pregatit pentru ONRC. Consultantii Fabrica de Firme va pot indruma in alegerea formei juridice celei mai potrivite pentru ceea ce aveti dumneavoastra nevoie.
Infiintari firme
Infiintari firme – Infiintarea unei firme cat si a unei sucursale sau filiale dureaza intre 3 si 5 zile lucratoare din momentul in care dosarul este pregatit pentru ONRC. Este bine de stiut ca, incepand cu 19.04.2013, toate societatile se constituie neplatitoare de TVA. Cei care doresc sa devina platitori de TVA inainte de atingerea plafonului de 65.000 euro urmeaza sa faca o cerere in acest sens la ANAF.
Ajutor infiintari firme – Consultantii Fabrica de Firme va pot indruma in alegerea formei juridice celei mai potrivite pentru ceea ce aveti dumneavoastra nevoie. Totodata va putem oferi si gazduirea sediului social, in cazul in care nu aveti aceasta posibilitate.
Pregatiti 3 variante de denumire pentru viitoarea firma. Optati pentru variante cat mai complexe, avand in vedere ca rezervarea se face la nivel national si nu pot exista doua societati cu nume identic sau asemanator.
Daca nu stiti exact ce forma administrativa sa alegeti, iata cateva detalii despre ce presupune infiintarea unui S.R.L., S.R.L. – D, a unui S.R.L. Student si a unui S.A.
Infiintare SRL-D
Daca va ganditi la infiintarea unui S.R.L. – D trebuie sa stiti ca este vorba tot de o societate comerciala cu raspundere limitata, dar intr-o forma menita sa stimuleze spiritul antreprenorial al tinerilor prin acordarea, pe termen de 3 ani, a unor scutiri de la plata anumitor taxe.
Infiintare SRL-Student
In ceea ce priveste infiintarea unui S.R.L. – Student, trebuie specificat ca nu se deosebeste de un S.R.L. ca mod si conditii de organizare. Diferenta consta in scutirea studentului de la plata taxelor de infiintare la Registrul Comertului.
Infiintare SA
Societatea pe Actiuni sau S.A. este acel tip de societate care se constitutie, de regula, prin asocierea unui numar mare de persoane, minimul fiind 2 (fara exceptie) si in care sumele de bani sau bunurile aduse ca aport sunt determinante.
Infiintare Sucursala
Sucursala este definita de lege (art. 43 al Legii nr. 31/1990) ca dezmembraminte fara personalitate juridica ale societatilor comerciale si se inregistreaza, inainte de inceperea activitatii lor in Registrul Comertului din judetul in care vor functiona.
Infiintare Filiala
Filiala, spre deosebire de sucursala, este o societate cu personalitate juridica si se infiinteaza in una din formele urmatoare: societate in nume colectiv, societate in comandita simpla, societate pe actiuni, societate in comandita pe actiuni si societate cu raspundere limitata.
Infiintare PFA
Infiintarea unui PFA (Persoana Fizica Autorizata) dureaza intre 3 si 5 zile lucratoare din momentul in care dosarul este pregatit pentru ONRC. Este bine de stiut ca, incepand cu 19.04.2013, toate PFA-urile se constituie neplatitoare de TVA.
Infiintare II
Infiintarea unei entitati de tip Intreprindere Individuala dureaza intre 3 si 5 zile lucratoare din momentul in care dosarul este pregatit pentru ONRC. In cazul II intreaga raspundere pentru datoriile acumulate de intreprindere revin persoanei fizice care detine acest statut.
Infiintare IF
Infiintarea unei entitati de tip Intreprindere Familiala dureaza intre 3 si 5 zile lucratoare din momentul in care dosarul este pregatit pentru ONRC.
Este necesar sa pregatiti trei denumiri.
Infiintare ONG
Infiintarea unei Organizatii Non-Guvernamentale dureaza mai mult decat in cazul unei firme, anume 45 de zile. Inregistrarea nu se face la Registrul Comertului, ci in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor de pe langa Judecatorie.
Gazduire Sediu Social
Nu de putine ori infiintarea unei societati este intarziata din cauza dificultatii de a stabili un sediu social. Pentru a economisi timp si pentru a veni in sprijinul clientilor, Fabrica de Firme ofera si gazduirea sediului social pe cabinet de avocat, pentru o perioada stricta de 1 an, pe Sectoarele 1, 2, 3 si 4.
Ce reprezinta acronimele S.A. si S.R.L. si ce tipuri de firme exista
Probabil ati mai auzit cele doua acronime alaturate unor nume de intreprinderi si este foarte important sa intelegeti diferenta dintre o companie tip SRL si una tip SA atunci cand incepeti procesul de deschidere firma. Diferenta principala intre un SRL (Societate cu Raspundere Limitata) si o SA (Societate pe Actiuni) consta in structura lor de organizare, nivelul de raspundere a actionarilor si alte aspecte specifice.
Intr-o Societate cu Raspundere Limitata, capitalul social este divizat in parti sociale, iar proprietarii sunt numiti „asociati” sau „asociati unici”, raspunderea asociatilor fiind in limita capitalului social subscris.
SRL-ul poate fi condus de unul sau mai multi administratori, in timp ce o Societate pe Actiuni este condusa de un consiliu de administratie si are capitalul divizat in actiuni. Cerinta privind valoarea de capital social minim pentru infiintare SRL este mai mica decat pentru o SA. Aceasta face ca infiintarea unui SRL sa fie mai accesibila pentru intreprinzatorii cu bugete mai mici.
Totodata, SRL-urile nu pot fi listate pe bursele de valori, deoarece nu au actiuni disponibile pentru tranzactionare publica. In general, alegerea privind alegerea unui SRL sau SA se face dupa consultanta cu un specialist.
SC se refera la societati comerciale care pot fi atat firme de tip SRL, cat si de tip SA.
Acte necesare infiintari firme
Acte necesare deschidere firma – ce va trebui sa contina dosarul:
- actul constitutiv,
- cazierul fiscal al fiecaruia dintre asociati si/sau administratori
- contractul de sediu social, de inchiriere sau subinchiriere, de asociere in participatiune, contract de leasing imobiliar, contract de comodat, de uz, uzufruct, in cazul in care firma nu are un sediu propriu,
- acordul asociatiei de proprietari sau locatari, in cazul in care acesta se impune
- copie buletind sau pasaport ale asociatilor si/sau administratorilor, specimen de semnatura al administratorului/administratorilor firmei
- declaratii pe proprie raspundere ale asociatului/asociatilor sau administratorului/administratorilor ca pot indeplini calitatea respectiva, obligatoriu autentificate
- imputernicire avocatiala
- dovada depunerii capitalului social (recipisa sau extras de cont din ziua respectiva)
Toate actele necesare trebuie depuse la Registrul Comertului. La inregistrarea in scopuri fiscale, trebuie pregatita o cerere care se va depune la ANAF. Depunerea acesteia nu trebuie sa se faca mai tarziu de 30 de zile de la inmatricularea firmei.
Procesul infiintarii unei firme – Pasi necesari pentru deschiderea legala a firmei
Primul pas consta in alegerea unui sediu social adecvat si deschiderea unui punct de lucru. Acesta reprezinta locul fizic unde va functiona firma si trebuie sa fie stabilit intr-un loc care respecta cerintele legale si are toate aprobarile necesare. Sunt multe companii care ofera gazduire sediu social pentru firmele care nu isi permit obtinerea unui sediu propriu. Firmele pot avea mai multe puncte de lucru.
Urmatorul pas este stabilirea tipului de contabilitate pe care o va utiliza firma. Fie ca optati pentru servicii de contabilitate gestionate intern sau externalizate catre un birou de contabilitate, acest aspect este esential pentru pastrarea unei evidente corecte si transparente a activitatii financiare.
Un alt pas important este inregistrarea firmei. In cadrul Registrului Comertului veti depune toate documentele necesare si veti primi certificatul de inregistrare, care atesta oficial infiintarea firmei.
Un aspect crucial in acest proces este stabilirea capitalului social al firmei. Acesta reprezinta suma de bani sau bunuri pe care asociatii sau actionarii o investesc in firma. Capitalul social este important deoarece ofera garantii pentru datoriile si obligatiile firmei.
Un alt element important este alegerea CAEN (Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala). CAEN-ul descrie domeniul de activitate in care va opera firma si este necesar pentru inregistrarea la Registrul Comertului. Actul constitutiv este un document esential in infiintarea unei firme. Acesta contine informatii despre asociati/actionari, obiectul de activitate, sediul social, capitalul social si alte detalii relevante.
Daca totusi intentionati sa desfasurati activitatea pe cont propriu, puteti opta pentru infiintare PFA (Persoana Fizica Autorizata). Aceasta forma juridica este potrivita pentru profesii liberale si activitati independente. PFA poate autoriza un numar maxim de 5 coduri CAEN, fapt care semnifica ca poate desfasura mai multe activitati.
Infiintarea unei firme – Ce trebuie sa stiti inainte de toate
Infiintarea unei firme implica plata unor taxe si tarife, precum si alte costuri infiintare firma legate de redactarea actelor, notarizare si alte formalitati. Pentru infiintari firme, capitalul social necesar (minim) de 200 de lei a fost eliminat. Veti avea nevoie si de un plan de afacere bine elaborat inainte de pregatirea actelor necesare pentru demararea procesului.
Un alt aspect care trebuie luat in considerare este alegerea numelui. Va trebui sa aveti pregatita o lista cu cel putin 5 denumiri, in ordinea preferintelor. Exista posibilitatea ca numele sa fie deja rezervate, asa ca ar fi ideal sa aveti variante alternative.
Pregatiti documentele din timp si apelati la specialistii Fabrica de Firme care va pot ajuta cu servicii pentru infiintari firme profesionale.
Fabrica de Firme este aici sa indrume antreprenorii aflati la inceput de drum!
Cu peste 10 ani experienta si peste 10.000 de societati infiintate pana in prezent, majoritatea din Bucuresti si Ilfov, Fabrica de Firme este aici pentru a te indruma si a te ajuta cu procedura de infiintare a unei firme si redactare acte, atat pentru a infiinta un SRL, cat si o SA sau orice alta societate. Misiunea noastra este de a sustine si de a dezvolta antreprenoriatul in Romania si facem tot posibilul sa incurajam si sa ajutam tinerii antreprenori in intocmirea dosarului de infiintare firma.
Pentru infiintari firme Bucuresti, sediul nostru se afla in Sector 2, Agricultori 87. Dar putem colabora si prin intermediul online, astfel ne puteti contacta din orice colt al tarii daca aveti nevoie de servicii rapid!