Cum au început să fie impozitate criptomonedele?
La fel cum Gold Rush-ul din California a fost frant de catre marsul civilizatiei, asa par sa fie lovite si criptomonedele. 2020 – anul in care se declara la Fisc castigurile de pe urma acestora.
Pe scurt, castigurile din criptomenede din anul precedent (2019) vor trebui acum declarate, persoanele fizice fiind nevoite sa depuna declaratia unica si sa plateasca impozite la stat (uneori chiar si contributia la sanatate sau CASS-ul).
La cine se aplica aceasta noua lege?
In mare parte, la persoanele fizice care au avut un venit constant din criptomenede (de cel putin 601 lei pe an). Aceste persoane vor depune o declaratie unica la Fisc in fiecare an, pana pe data de 15 martie. Asadar, daca anul acesta (2020), daca ai avut castiguri la Fisc de peste 601 lei, vei avea obligatia ca pana in martie 2021 sa le declari.
Aceasta declaratie unica se poate depune fizic, direct la punctele de lucru ale Fiscului, dar si in format electronic prin intermediului Spatiului Privat Virtual (SPV-ului) sau prin intermediul site-ului e-guvernare.ro.
Cand se poate declara trading-ul cu criptomonede un castig care trebuie declarat?
Acest lucru se intampla in momentul in care le folosesti pentru a cumpara produse sau/si servicii, sau in momentul in care convertesti acele criptomonede in valuta sau in lei.
Ce inseamna asta? In termeni practici, atata timp cat iti pastrezi veniturile sub forma de criptomoneda (fara sa le folosesti), tu nu ai obligatia sa le declari si, prin urmare, nu e nevoie nici sa achiti taxe pentru ele.
Care sunt taxele datorate, mai exact?
O alta intrebare pe care s-ar putea sa o ai este ce taxe implica aceasta declaratie. In acest moment este stabilit ca daca obtii anual cel putin 601 lei din criptomonede, tu datorezi statului impozitul pe profit care este de 10%. Insa asta nu e tot, tu va trebui sa platesti si CASS-ul, de asemenea, in cota de 10%, daca valoarea profitului depaseste 12 salarii minime (asta insemnand 26,760 de lei) impreuna cu contributia la pensie (CAS-ul) in valoare 25%. De retinut insa, contributia la pensie nu trebuie platita neaparat din profit.
E normal sa ai intrebari, daca criptomonedele sunt un taram relativ nou, iar taxarea lor e si mai noua de atat. De aceea suntem aici pentru tine! Trimite-ne un mail la adresa de e-mail [email protected] sau accesează site-ul https://fabrica-de-firme.ro și descoperă ofertele noastre!