Ce este capitalul social al unei firme – Ce trebuie să știi
In lumea afacerilor, conceptul de capital social devine din ce in ce mai important. In esenta, acesta reprezinta reteaua de relatii si conexiuni pe care o firma o dezvolta in timpul existentei sale.
In continuare, ne propunem sa exploram in detaliu ce presupune acest capital social si sa oferim o perspectiva clara asupra modului in care acesta poate influenta marja profitului si succesul unei afaceri. Activul este elementul care aduce profit societatii, iar cuantumul capitalului social se stabileste prin actul constitutiv. De asemenea, asociatii contribuie la formarea capitalului.
In articolul de fata se vor reliefa aspecte ce raspund intrebarilor referitorare la ce este capitalul social, notiuni despre aport, cuantumul capitalului, dar si raspunderile asociatilor cu privire la suma minima investita.
De asemenea, se vor mentiona si informatii de interes pentru majorare capital social, cand se depune, dar si mentiuni referitoare la diminuare capital social. Formarea capitalului social este un aspect important pentru persoanele care intentioneaza sa opteze pentru infiintari firme.
Ce este capitalul social: valoarea capitalului social (inclusiv valoarea minimă a acestuia), functiile si reducerea lui
Capitalul social reprezinta suma contributiilor, atat din partea persoanelor fizice, cat si a celor juridice, care consimt la infiintarea unei societati comerciale. Aceasta entitate financiara se contureaza prin aducerea a trei tipuri diferite de aporturi.
Contributia in numerar este modul clasic, unde membrii fondatori aduc bani lichizi pentru a constitui un capital al firmei. Cu cat contributia este mai consistenta, cu atat resursele pentru dezvoltarea afacerii sunt mai substantiale.
O varianta mai diversa a capitalului social este aportul in bunuri mobile sau imobile. Aceste bunuri sunt evaluate in termeni financiari de catre specialisti, pentru a determina valoarea lor reala in contextul infiintarii societatii.
Intr-o masura mai redusa, dar nu mai putin importanta, capitalul social poate fi completat de expertiza unuia sau mai multor asociati in domeniul de activitate al societatii. Acest aport consta in cunostinte specializate care pot aduce un plus de valoare afacerii.
Astfel, atunci cand discutam despre capital social, trebuie sa stim ca acesta nu reprezinta doar o cifra abstracta, ci reflecta angajamentul si resursele aduse de membrii fondatori pentru a sustine demararea si functionarea unei afaceri. Este un proces meticulos, in care fiecare contributie, fie ea in numerar, bunuri sau expertiza, contribuie la fundamentarea si consolidarea bazei financiare a societatii comerciale.
Unde se depune capitalul social si pentru ce se poate utiliza?
Capitalul social poate fi orientat catre diverse scopuri, inclusiv, dar fara a se limita la: achizitia de bunuri, plati salariale, dar si pentru achitarea impozitelor si a taxelor. Cu alte cuvinte, societatea are libertatea de a utiliza capitalul pentru achizitionarea de bunuri, fie ele materiale sau servicii, in conformitate cu strategiile si obiectivele sale comerciale.
Capitalul poate fi destinat si acoperirii obligatiilor fiscale ale societatii, asigurand o gestiune fiscala eficienta si conforma cu legislatia in vigoare. Astfel, asociaţii contribuie la formarea capitalului societaţii, prin aporturi baneşti sau in bunuri, dupa caz.
Valoarea capitalului social
Capitalul se va diviza in parti egale. In vederea depunerii capitalului social, legile actuale nu mai impun un capital minim de 200 lei, astfel aceasta cerinta a fost eliminata, drept urmare nu se mai prevede o valoare de minim 200 lei.
In ceea ce priveste valoarea minima a capitalului social, potrivit legii societatilor, capitalul social nu poate fi mai mic de 1 leu. Prin urmare, o societate cu raspundere limitata (SRL) care are un asociat, trebuie sa detina un capital social de minim 1 leu. Daca SRL-ul are doi asociati, suma capitalului social (suma totala) va fi de minim 2 lei. Astfel, sumele capitalului trebuie sa se poata divide in parti sociale egale.
Majorarea și diminuarea capitalului
Majorarea capitalului social se poate face doar din sursele si modalitatile prevazute de Legea nr. 31/1990. Potrivit legii, contributiile in numerar sunt obligatorii in momentul constituirii oricarei forme de societate. Aporturile in natura sunt permise, atat timp cat acestea sunt evaluabile din punct de vedere economic. Tot conform legii, aporturile in creante nu sunt admise.
In ceea ce priveste diminuarea capitalului, potrivit legii, acest lucru se poate realiza prin micsorarea numarului de actiuni ori a partilor sociale, de dobandirea unor actiuni proprii, urmata de anularea acestora, dar si prin reducerea partilor sociale sau a valorii nominale a actiunilor.
Este intotdeauna recomandat sa se colaboreze cu un contabil, sa existe o disciplina in contabilitate, iar datoriile sa fie pe cat de mult posibil evitate. In ceea ce priveste deschiderea unui cont bancar pentru capital, acesta se poate deschide la orice banca.
Functiile capitalului social al unui SRL
Rolul capitalului in cadrul unei societati comerciale poate fi abordat din diverse perspective, indeplinind multiple functii esentiale. In ciuda complexitatii sale, unele dintre cele mai semnificative functii includ protejarea intereselor creditorilor si potentialul economic al societatii.
Cu cat o firma dispune de un capital mai substantial, cu atat atrage mai multi investitori si devine mai increzatoare in ochii institutiilor financiare. Capitalul social trebuie sa asigure un fundal solid pentru proiecte de extindere, inovatii si imbunatatiri continue, contribuind la cresterea economica a societatii comerciale si, implicit, la satisfactia asociatilor.
In cazul in care o firma se confrunta cu dificultati financiare si intra in incapacitate de plata, capitalul social reprezinta o bariera de protectie pentru creditorii acesteia. In situatia in care intervine o procedura de executare judecatoreasca, din punct de vedere juridic, creditorii au prioritate la recuperarea sumelor datorate din capitalul social, fie ca este vorba de bani sau de bunuri mobile si imobile.
Capitalul social devine un instrument de determinare a puterii de decizie in cadrul societatii. Asociatul sau asociatii care contribuie cu cel mai mare capital, controleaza, astfel, cel mai mare numar de actiuni in cazul unei societati pe actiuni (SA) sau parti sociale, iar in cazul unei societati cu raspundere limitata (SRL) obtin autoritatea de a influenta deciziile luate in cadrul adunarii actionarilor.
Astfel, capitalul social nu reprezinta doar o cifra pe hartie, ci serveste ca un mecanism complex, cu multiple functii, contribuind la stabilitatea financiara si organizatorica a unei societati comerciale.
Asadar, capitalul unui SRL – societatea cu raspundere limitata – este reprezentat de totalitatea aporturilor in numerar si a aporturilor in natura cu care asociatii contribuie in firma. Din punct de vedere contabil, capitalul se distinge de activul patrimonial al societatii. Din punct de vedere juridic, capitalul va reflecta obligatiile pe care o firma le are fata de asociati si actionari.
Tipuri de capital social – cum se inregistreaza capitalul social
Capitalul social se divide in trei categorii distincte: capitalul social subscris nevarsat si capital social varsat.
Capitalul subscris reprezinta totalitatea banilor si a bunurilor materiale pe care asociatii le-au alocat initial societatii in momentul infiintarii acesteia. Aceasta suma este explicit mentionata in contractul de statut al societatii, marcand angajamentul financiar initial al partilor implicate.
In contrast, capitalul subscris nevarsat este suma pe care asociatii s-au obligat sa o puna la dispozitia intreprinderii, reprezentand atat banii, cat si bunurile pe care acestia intentioneaza sa le aloce ulterior. Atunci cand capitalul nevarsat este transferat sub forma de bani sau bunuri materiale, devine capital subscris varsat, marcand efectiv punerea la dispozitie a resurselor respective.
Referitor la capital social subscris varsat, acesta este rezultatul concretizarii angajamentului financiar, constand in depunerea efectiva a banilor si/sau a bunurilor la dispozitia societatii comerciale.
Pe langa aceste categorii, exista si distinctia intre capitalul social activ si cel pasiv. Capitalul social activ insumeaza toate drepturile detinute de societate, din care pot rezulta diverse beneficii. Este, practic, o investitie si are o valoare monetara, ilustrand drepturile si resursele de care societatea dispune si de care se poate bucura.
Capitalul social pasiv reprezinta insumarea datoriilor inregistrate de societate. Aceste datorii sunt utilizate pentru finantarea afacerii, insa, in cele din urma, trebuie restituite. Astfel, capitalul social pasiv indica obligatiile financiare pe care societatea le are catre terti.
Apeleaza doar la profesionisti – Alege Fabrica de Firme!
Intrucat a avea un capital social este obligatoriu prin lege, trebuie sa stii si cum sa il gestionezi, astfel vei avea nevoie de ajutor in administrarea lui. Un aspect necunoscut de multi antreprenori este faptul ca acesta – capitalul social – nu trebuie sa ramana blocat permanent in firma.
Pentru servicii precum infiintarea unei societati, modificari in statutul sau structura unei firme, servicii contabile, inregistrari la OSIM sau de alte demersuri juridice, la Fabrica de Firme ne asiguram ca fiecare client va putea sa beneficieze de indrumare, atentie si sprijin. Alaturi de noi, interesul firmei clientului va prima, la fel si administrarea aspectelor anterior mentionate.
Venim in ajutorul tuturor antreprenorilor care au nevoie de ajutor inainte de infiintarea firmei.
In concluzie, a depune capitalul social nu presupune sume de bani exorbitante, ci exista un minim. Pentru ca o firma sa isi poata desfasura activitatea, este nevoie nu doar de depunerea capitalului (suma de 1 ron fiind cea minima), dar si de respectarea normelor in vigoare.